Cubasów dwóch

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
tomsfactory

Cubasów dwóch

Post autor: tomsfactory » środa 12 lis 2003, 20:31

Czy warte jest myslenie o przesiadaniu sie na Cubase SX2.?

Czy ktos to probowal?

A moze trzeba czekac i zainwestowac w wersje juz poprawione?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Cubasów dwóch

Post autor: Groover » środa 12 lis 2003, 20:39

...Czy warte jest myslenie o przesiadaniu sie na Cubase SX2.?

Czy ktos to probowal?

A moze trzeba czekac i zainwestowac w wersje juz poprawione? ...

nie próbowałem - jeszcze poczekam :)

Nie lubię się denerwować, a wersja 1.06 działa u mnie bez zarzutu. I nie przekonuje mnie nawet to, że podobno v.2 pozwala zapiąć więcej plug-inów. A problemy o których i tutaj się pisze - np. z moim ulubionym DR-008, tylko mnie utwierdzają, by poczekać.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 12 lis 2003, 23:12

Czy ktos to probowal?

W przypadku pracy z kartami DSP, tj. UAD, TC Powercore czy Pulsar napewno warto ze względu na kompensację latencji na wszystkich kanałach. Ale lepiej poczekać na 2.1, będzie dużo poprawek.

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » środa 12 lis 2003, 23:18

Czy ktos to probowal?

Polecam, jeśli 2.0 SX jest taki sam jak NUENDO 2.0 (a ponoć tak) to warto. Ma poprawiony silnik audio i wydaje się brzmieć lepiej a co do plug-inów to znalazłem takie które działają pod Nuendo 2.0 stabilniej (np. ReverbX Timeworks) czego o pracy pod SX 1.06 nie można było powiedzieć. Poza tym kompensacja opóźnień naprawdę się przydaje. Jednak co do wydajności to chyba jest odwrotnie...

Pozdr...

Ps. Crossgrade na Nu 2.0 pozwala zachować starego SX (nie wiem czy jeszcze aktualne?)

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » czwartek 13 lis 2003, 13:27

......Czy warte jest myslenie o przesiadaniu sie na Cubase SX2.?

Czy ktos to probowal?

Czy warto?

Moja odpowiedź: tak.

Osobiście pracowałem na Cubase na Atari, następnie na PC VST, Score VST, SX1, a obecnie SX2. Cóż jest wiele możliwości do wyboru.

Ja przyzwaczaiłem się przez te wszystkie lata do programów Steinberga. Pamiętam, gdy w studio pierwszy raz zobaczyłem Nuendo ... Cóż pozostały tylko marzenia i niedosyt, oraz że taki program nie posiada tych możliwości edycyjnych midi z VST. Nie mam Nuendo ale mam SX2. Można rzec, że spełniły się moje marzenia. Program pracuje stabilnie, komfort pracy audio jak w Nuendo i do tego mam ulubione funkcje edycji midi. Wszystko czego potrzebuję jest w nim zawarte, a wiele jest jeszcze do opanowania.

Ten program spełnia moje oczekiwania jeżeli chodzi o zastosowanie w codziennej pracy. A czym zaskoczy, w jakich okolicznościach się zbuntuje? To się okaże.

Program nie jest tani, a wersji "demo" nie ma.

Trzeba sobie zadać pytanie co chcę tworzyć i jakie narzędzie do tego jest mi potrzebne.

Jeżeli w naszych zasobach finasowych taki wydatek jest możliwy, sam program w takiej postaci jest niezbędny i wolimy go od innych podobnych jemu konkurencyjnych produktów, to nalęży go kupicić.

Do tego dojdzie miłe uczucie, że jest mój własn.

Nie pożyczony, i nie w wersji "demo"......

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

WG

Post autor: WG » czwartek 13 lis 2003, 14:26

.........Czy warte jest myslenie o przesiadaniu sie na Cubase SX2.?

Czy ktos to probowal?

A jak jest z upgrade ?

Jeżeli zrobię upgrade mojego SL 1.06 do SL 2.0 to czy wtedy można korzystać również ze starej wersji 1.0 bo podobno podczas upgradu przeprogramowuje się klucz i wtedy można korzystać wyłącznie z najnowszych 2.0 a starsze 1.0 już się nie uruchomią .

A jak 2.0 mi się nie spodoba. Już teraz nie podoba mi się jego nowy interfejs zapożyczony na siłę z Nuendo (okrągłe przyciski ble). Ale Nuendo z podobnym interfejsem wygląda o niebo lepiej

To znaczy pytanie moje jest takie.

Czy po upgradzie na 2.0 można w dalszym ciągu korzystać z 1.06 ?

Czy komuś coś wiadomo na ten temat.

Z góry dziękuję za informacje.

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » czwartek 13 lis 2003, 16:27

A jak jest z upgrade ?.....

A jak 2.0 mi się nie spodoba. ...

-Można kolorystykę poustawiać.

Czy po upgradzie na 2.0 można w dalszym ciągu korzystać z 1.06 ?

-wystarczy w trakcie instalacji wskazać inny folder i można korzystać z obu wersji. Tylko po co?

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ODPOWIEDZ