Ale u nas w Polsce jest tak, jeżeli coś jest ładne i melodyczne to napewno Disco Polo i trzeba to oczywiście zniszczyć, no bo to przecież prosta muzyka i proste ma teksty. Ja, szczerze mówiąc nie mam nic do Disco Polo (pewnie i tak zaraz wszyscy mnie na tym forum zjedzą;-), ale mam chyba prawo do swojego zdania). Napewno każdy zdążył już usłyszeć, czy to w radio, czy to w telewizji piosenkę hip-hopowego zespołu Jeden Osiem L "Jak zapomnieć", przecież ją również już przyrównywali do Disco Polo. Sami zgadnijcie czemu? No i jak już brniemy w tym temacie, no to następna prowokacja - zespół Ich Troje:-) Napewno każdy go zna, choć nie każdy słucha, niektórzy napewno kiedyś słuchali, ale w tej chwili się nie przyznają. Przecież jego piosenki również przyrównywano do Disco Polo, choć po wylansowaniu przez nich płyty AD. 4, dosłownie cała Polska oszalała na ich punkcie. No, a co się dzieje dzisiaj? Totalna krytyka. Nie to żebym był tam jakimś zaciekłym fanem Pana Wiśniewskiego, czasy młodzieńczego zauroczenia gwiazdami mam juz raczej za sobą. Do czego zmierzam. Komuś zależy na tym, aby zniszczyć to co się innemu udało. Spory udział w tym mają media, jak nie największy, ale spójrzmy na siebie, my również nie jesteśmy lepsi, co pieski ogrodnika?:-) Moim zdaniem nie ważne czy coś jest łatwe, proste, małoambitne, czy wręcz odwrotnie trudne, ostre i bardzo skomplikowane, jeśli coś się komuś podoba i tego ktoś słucha to jego indywidualna sprawa. Nie można go za to potępiać i trzeba jego odrębność uszanować. Trochę więcej tolerancji Panie i Panowie, dla ludzkiego zdania, uczuć, upodobań, zachowań itp. itd. Na dniach wchodzimy do Unii, ale chyba tylko na papierze, bo z naszą mentalnością jeszcze na długi czas zostaniemy za przysłowiowymi "murzynami".

(Ups. Troche się rozpisałem

)
Pozdrawiam!
Daniel...
Dlaczego tak jest że jak ktoś ośmieli się skrytykować disco polo i ich truje, wyrażając szczerze i dosadnie swoją opinię, to zaraz wychodzi na jakiegoś oprawcę co to chce "zniszczyć" i w ogóle jest zawisnty, zazdrosny itp.? Ja doskopolowcom i wiśniewskiemu niczego nie zazdroszczę i nie chcę ich zniszczyć, poprostu unikam tego tałatajstwa, bo mnie drażni i nie będę udawał że jest inaczej, a tolerancja nie ma tu nic do rzeczy.
Disco polo i Ich troje jest "ładne i melodyczne"? Ładne i melodyczne" to są np. piosenki Grzegorza Turnaua z tekstami, przy słuchaniu których nie trzeba się czerwienić ze wstydu (lub irytacji) a prz okazji są proste i zrozumiałe. Przy czym zdaję sobie sprawę że to co dla mnie jest prostotą i klarownością to dla fanów konfekcji muzycznej jest wyrafinowaną awangardą wymagającą wyższego wtajemniczenia, a przecież nie jestem jakimś melomanem

, tylko dlaczego np. przeciętni słuchacze w krajach latynoskich, bawią się przy swojej muzyce a u nas uchodzi ona za trudną i skomplikowaną (rytm). Popularność discopolo i ichtroje dowodzi jednak (tu niczego odkrywczego nie napiszę) o miernej muzykalności Polaków, których są w stanie pobudzić jedynie najbardziej podstawowe i trywialne elementy muzyki
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).