Zabezpieczenia płyt CD Audio

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Cyprio

Zabezpieczenia płyt CD Audio

Post autor: Cyprio » piątek 29 paź 2004, 20:33

Posiadam Apple IPod'a oraz oryginalne płyty CD- niestety zabezpieczenia, które służyć mają ochronie danych najbardziej uderzają w legalnie kupującego muzykę, gdyż przeciętnie obyty w komputerach człowiek poradzi sobie z tym bez problemu, a ktoś kto chce ukraść muzykę z internetu ściągnie ją już bez zabezpieczeń...

Posiadając dwa legalne produkty: Apple IPod oraz płyty CD z zabezpieczeniami nie mogę normalnie cieszyć się zakupioną muzyką i słuchać jej na IPodzie- w pirata takie zabezpieczenia nie uderzą, a ja muszę męczyć się (i stosować różne wygibasy aby obejść zabezpieczenia), aby skorzystać z zakupionej muzyki i słuchać jej np: podczas uprawiania sportów... no i tak to właśnie zabezpieczenia płyt CD (których przecież nie uświadczymy na płytach pirackich) najwięcej kłopotu sprawiają kupującym muzykę ludziom- ja np. muszę teraz odrobinę pogimanstykować się, aby nagrać tą muzykę na IPod'a- gdybym ściągnął ją z netu, nie miałbym żadnego problemu z wgraniem jej do odtwarzacza- ale tak wyszło, że kupuję płyty w sklepie... wiem, wiem- do przenośnego słuchania moich ulubionych płyt powinienem mieć odtwarzacz CD- ale tak wyszło, że następuje postęp techniki i ja wolę IPod'a od Discmana (mogę również mieć taki kaprys)- niestety (choć legalne oprogramowanie ITunes ma specjalne opcje do przegrywania płyt CD na dysk IPod'a) nie jest mi łatwo cieszyć się zakupioną muzyką i nie mogę łatwo słuchać jej tam, gdzie mam na to ochotę...

Gdybym chciał spiratować muzykę, to i tak bym to zrobił- ale nie chcę- płacę, kupuję i jeszcze dostaję ograniczenia... przypomina mi się sprawa softu- kupujący legalny soft może czasem czuć się jak złodziej... no i nie jest właścicielem swojego programu- jedynie 'użytkownikiem'... 'piractwo-piractwem' a 'życie-życiem'...

No i tak właśnie zabezpieczenia przed kopiowaniem najwięcej problemów robią legalnie kupującym- bo piratom na pewno nie

To takie luźne spostrzeżenia, Pozdrawiam!

3Head

Re: Zabezpieczenia płyt CD Audio

Post autor: 3Head » piątek 29 paź 2004, 22:28

Szczerze mowiac , jeszcze nigdy nie mialem probelmu z zabezpieczeniami i zgrywania muzyki za pomoca iTunes . Rowniez jestem obstawiony oryginalnymi plytami , ale gdy gdzies jade nie chce brac torby plyt , ale malego iPod'a .

Zawsze po wlozeniu plyty pojawia mi sie ona w iTunes , a wtedy moge bez problemow zgrac ja do kolejnej grupy . Metoda drag&drop moge rowniez na Mac'u zgrac plik w formie aiff .

Bodajze ostatnia plyta Avril Lavigne , czy tez Lennego Kravitza rzekomo nie obsluguje Mac'a ( tak pisze na okladce ) , a wszystko zachowuje sie po staremu . Tak wiec , nie mam pojecia skad wziely sie te klopoty w Twoim przypadku

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 29 paź 2004, 22:42

Reni Jusis- Trans misja

Sweet Noise - Revolta

www.emimusic.info - nagranie chronione elektronicznie itp. -stąd się niestety wzięło, że Itunes mi się na tym wiesza...

Chyba polscy wykonawcy tak specjalnie na polski rynek 'pojechali z koksem' ;)

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 29 paź 2004, 22:44

o właśnie- odwiedziłem tą stronę i coś tam jest o Itunes......

3Head

Post autor: 3Head » piątek 29 paź 2004, 23:04

"Dlaczego nie moge nagrac kopii plyty w iTunes ?

Poniewaz plyta zawiera technike zabezpieczenia przed kopiowaniem, ktora zapobiega cyfrowemu kopiowaniu ."

no niby logiczne , ale tak tam pisza..

Dla mnie jest to zaskoczenie . Przed chwila sprawdzalem , chodzilo mi o plyte Velvet Revolver z wytworni RCA/BMG . Rzekomo plyta nie obsluguje OSX'a , a dziala slicznie .

A co do EMI , np. wlasnie plyta Kravitz'a pochodzi rowniez spod tego znaku . Zgralem ja sobie na komputer bez problemu , potem na iPod'a .

"Copy controll" jest stosowane "to samo" przez wszystkie wytwornie , wiec to nie powinno miec znaczenia . Nie spotkalem sie jeszcze ani razu z problemami .

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 29 paź 2004, 23:22

"Dlaczego nie moge nagrac kopii plyty w iTunes ?

Poniewaz plyta zawiera technike zabezpieczenia przed kopiowaniem, ktora zapobiega cyfrowemu kopiowaniu ."

no właśnie u mnie jest logiczne i brutalne....

a tak 'ciii...' to i tak można to zrzucić przez zwykłego Cool'a jako 'cd audio import'- w tym momencie polityka firmy runęła w gruzy nie mam cool'a, ale jeżeli adobe audition ma dalej triala 30 dniowego, to zainstaluję go aby zasilić IPoda moją legalnie nabytą muzykę... pokombinuję jeszcze z Itunes, ale u mnie właśnie te zabezpieczenia powodują problem z Itunes..

a tak a'propos zabezpieczeń, to i tak jeżeli muzykę można jakoś 'usłyszeć', to można ją również jakoś 'nagrać'- dlatego też wszelakie zabezpieczenia audio są bezsensowne- lepiej skupić się na zlikwidowaniu przyczyn piractwa... a tak zabezpieczenia można zawsze obejść metodą puszczenia w jednej aplikacji lub playerze i nagrania w innej- np. przez przekierowanie sygnałów- a teraz większość kart już takie opcje posiada- nawet zabytkowy live ma 'what you hear'- więc po co płacić 'miliony' za niewiadomo jakie zabezpieczenia- chyba tylko dlatego, żeby firma zarobiła... a płyta będzie potem droższa i czasem pojawią się problemy u legalnego odbiorcy- niestety strona tej firmy nie podaje sposobów rozwiązywania problemów, a jedynie fakt ich występowania- dlatego też nazwa tej podstrony z informacjami jest lekko mówiąc nietrafiona....

Na szczęscie inne płytki chodzą dobrze- choć 'Trans misji' nie odpuszczę tak łatwo- bo to fajna płytka jest :)

3Head

Post autor: 3Head » piątek 29 paź 2004, 23:52

... "Dlaczego nie moge nagrac kopii plyty w iTunes ?

no właśnie u mnie jest logiczne i brutalne....

ale mi chodzilo o to , ze logiczne jest to , ze " technika zabezpieczenia przed kopiowaniem" , coz , "zapobiega kopiowaniu"

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 29 paź 2004, 23:58

tak, rozumiem- to jak najbardziej logiczne :) lecz... smutno mi tylko gdy Itunes nie chodzi mi z oryginalną płytkę i tyle zirytowany konsument to gorsze niż piekło

Pozdrawiam

3Head

Post autor: 3Head » piątek 29 paź 2004, 23:58

wszelakie zabezpieczenia audio są bezsensowne- lepiej skupić się na zlikwidowaniu przyczyn piractwa... a tak zabezpieczenia można zawsze obejść metodą puszczenia w jednej aplikacji lub playerze i nagrania w innej- np. przez przekierowanie sygnałów...

pozbyc sie przyczyn piractwa..? Uwazaj , bo wydawcy , w celu walki z piratami , zwieksza ceny plyt do tego stopnia , ze nawet piraci nie beda ich kupowac

Poniekad taka medota mozna oczywiscie obejsc wszelkie zabezpieczenia i przygotowac sobie piosenke , tak , jak sie ja chce .

Jak reaguje Twoj iTunes ? Uzywasz go na Mac'u czy na PC ?

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 30 paź 2004, 00:06

używam go na PC- po prostu po włożeniu oryginalnej płytki podczas procesu przenoszenia do library cd robi brzydkie brrr i od tej chwili tak jakby 'cd zawiesza się' - i dopiero po restarcie można chociażby wyjąć płytkę- o zastopowaniu jej nie nie wspominając....

a co do piractwa- metodę z coolem zastosowałem kiedyś do zgrania fragmentu piosenki z oryginalnej płyty ('zabezpieczonej') do celów poznawczych- po prostu Sweet Noise mają bardzo ciekawe zrobione miksy- dobrze jest je sobie obejrzeć, wysłuchać na monitorach i porządnie obadać różnymi akcesoriami;)... a co do piratowania muzyki- każdy kto słyszy różnicę pomiędzy mp3 a audio cd (a o to nietrudno) prędzej czy później przerzuci się na oryginały (nawet jeżeli wcześniej piratował)- no chyba, że jest głuchy... no a poza tym nie ma to jak 'rozpakowywanie z folii', książeczka, zdjęcia lub chociażby dostęp do zakodowanej częsci strony www z bonusami (jak chociażby w przypadku Reni Jusis)...

ODPOWIEDZ