Jak wygłuszyć salę na dyskotekę?
Jak wygłuszyć salę na dyskotekę?
Mój problem polega na tym że w lokalu w którym bedą dyskoteki z jednej strony budynku są szyby w metalowych ramach i akurat po drugiej stronie ulicy mieszka sąsiad.Nie chcę mu zatruwać życia.Gdyby to była moja sala to okna bym zamurował.Jednak tak nie jest i muszę się inaczej ratować.Chcę okna zakryć płytą wiórową a miedzy płytę a okno włożyć np.styropian.Na drzwi też chciał bym coś założyć ( jakieś zasłony gumowe) żeby maksymalnie wytlumić dzwięk.Narazie mam duży problem bo nawet gdy gram cicho to na zewnąrz wszystko słychać.Proszę o jakie kolwiek podpowiedzi bo ja nie wiem co mam zrobić.
http://obrazki.elektroda.net/14_1222856746.jpg
http://obrazki.elektroda.net/14_1222856746.jpg
Re: Jak wygłuszyć salę na dyskotekę?
...Mój problem polega na tym że w lokalu w którym bedą dyskoteki z jednej strony budynku są szyby w metalowych ramach i akurat po drugiej stronie ulicy mieszka sąsiad.Nie chcę mu zatruwać życia.Gdyby to była moja sala to okna bym zamurował.Jednak tak nie jest i muszę się inaczej ratować.Chcę okna zakryć płytą wiórową a miedzy płytę a okno włożyć np.styropian.Na drzwi też chciał bym coś założyć ( jakieś zasłony gumowe) żeby maksymalnie wytlumić dzwięk.Narazie mam duży problem bo nawet gdy gram cicho to na zewnąrz wszystko słychać.Proszę o jakie kolwiek podpowiedzi bo ja nie wiem co mam zrobić.
http://obrazki.elektroda.net/14_1222856746.jpg ...
Kup profesjonalną matę wygłuszającą to droga inwestycja ale w końcu nie każdy może mieć dyskotekę wiec powinieneś się z tym liczyć.
http://obrazki.elektroda.net/14_1222856746.jpg ...
Kup profesjonalną matę wygłuszającą to droga inwestycja ale w końcu nie każdy może mieć dyskotekę wiec powinieneś się z tym liczyć.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
No to gratuluje swietnego wyboru pomieszczenia...
Rozumiem ze mozna budowac budzetowe studio nagraniowe... ale budzetową dyskoteke?? Żeby sąsiad sie nie czepial to ty musialbyś tam zbudować wszedzie podwójne sciany, dzwiekoszczelne drzwi i okna... podejzewam ze przy ilosci dB jaka panuje w takich lokalach i to by mogło nie wystarczyc...
Rozumiem ze mozna budowac budzetowe studio nagraniowe... ale budzetową dyskoteke?? Żeby sąsiad sie nie czepial to ty musialbyś tam zbudować wszedzie podwójne sciany, dzwiekoszczelne drzwi i okna... podejzewam ze przy ilosci dB jaka panuje w takich lokalach i to by mogło nie wystarczyc...
...No to gratuluje swietnego wyboru pomieszczenia...
Rozumiem ze mozna budowac budzetowe studio nagraniowe... ale budzetową dyskoteke?? Żeby sąsiad sie nie czepial to ty musialbyś tam zbudować wszedzie podwójne sciany, dzwiekoszczelne drzwi i okna... podejzewam ze przy ilosci dB jaka panuje w takich lokalach i to by mogło nie wystarczyc......
Wygłuszenie będzie więcej warte niż cały sprzęt w lokalu
Rozumiem ze mozna budowac budzetowe studio nagraniowe... ale budzetową dyskoteke?? Żeby sąsiad sie nie czepial to ty musialbyś tam zbudować wszedzie podwójne sciany, dzwiekoszczelne drzwi i okna... podejzewam ze przy ilosci dB jaka panuje w takich lokalach i to by mogło nie wystarczyc......
Wygłuszenie będzie więcej warte niż cały sprzęt w lokalu

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
A dołu i tak niczym nie wygluszysz.
A jeszcze jak planujesz wygluszyć pijane drące się mordy przed klubem?
Skarpetke każdemu będziesz wciskał?
A jeszcze jak planujesz wygluszyć pijane drące się mordy przed klubem?
Skarpetke każdemu będziesz wciskał?
I jeszcze kilka rzeczy z zakresu poza audio:
gdzie szatnia?
bar na dlugości 1,5 metra gdzie jest dziura w ścianie (tak wynika z rysunku)?
scena dla dj'a dluga na około 6 metrów?
górki tak, że będą się sprzegać z mikrofonem o ile jest on przewidziany?
po co nagłaśniać całość? ludzie wolą jak jest troche ciszej przy stoliku
Nie chce być chamski ale widze bierzesz się za coś bez jakiegokolwiek przemyślenia czegokolwiek.
Może warto by było zrobić tournee po tego rodzaju miejscach i dopiero cokolwiek działać.
gdzie szatnia?
bar na dlugości 1,5 metra gdzie jest dziura w ścianie (tak wynika z rysunku)?
scena dla dj'a dluga na około 6 metrów?
górki tak, że będą się sprzegać z mikrofonem o ile jest on przewidziany?
po co nagłaśniać całość? ludzie wolą jak jest troche ciszej przy stoliku
Nie chce być chamski ale widze bierzesz się za coś bez jakiegokolwiek przemyślenia czegokolwiek.
Może warto by było zrobić tournee po tego rodzaju miejscach i dopiero cokolwiek działać.
....
... chyba najlepiej będzie jak dogada się z tym nieszczęsnym sąsiadem, zaniesie mu jakąś "oranżadę" na lepsze trawienie, albo zatrudni jako DJ'a
... chyba najlepiej będzie jak dogada się z tym nieszczęsnym sąsiadem, zaniesie mu jakąś "oranżadę" na lepsze trawienie, albo zatrudni jako DJ'a

Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
NIe rysowałem wszystkiego proporcjonalnie ale rozmiary podałem.Bar i stoliki bedą na drugiej sali po prawej stronie.Ubikacji i szatni nie rysowałem bo nie ma takiej potrzeby.Nie ma w nich okien.Zadałem proste pytanie a wy mi jedziecie.Sąsiad wczoraj przyszedł o 19 i twierdzi że mu przeszkadza i delikatnie powiedział że myśli że się dogadamy.Jak wójt i właściciel budynku pytali czy ma coś przeciwko dyskotece to mu nic nie przeszkadzało. a tu nagle takie szopki.Tak dla informacji to gemby pijakom Pozatykam skarpetkami dziadka.Nazbierałem cały koszyk więc o to proszę się nie martwić.Jak wygłuszyć okna i wyjście żeby jak najmniej dzwiek się przedostawał na zewnątrz?
Wszystko zalezy od srodkow jakie chcesz na to przeznaczyc...
Ogolnie przez te okna jest kaszana... i niewiele da sie zrobic jesli murowanie nie wchodzi w rachube... pozostaje ci sie bawic z jakimis prowizorycznymi sciankami, grubymi kotarami itd... ale wydasz tylko kupe kasy, stracisz czas a efekty beda i tak mizerne...
Ogolnie przez te okna jest kaszana... i niewiele da sie zrobic jesli murowanie nie wchodzi w rachube... pozostaje ci sie bawic z jakimis prowizorycznymi sciankami, grubymi kotarami itd... ale wydasz tylko kupe kasy, stracisz czas a efekty beda i tak mizerne...
-
Witam
Dyskoteka to lokal publiczny, zatem poddany kontroli strazy p.poż, isanepid-u. Zatem użyte materiały musza miec atesty, dla sanepidu nietoksyczności, a dla strażaków nieopalności..itd.
Jesli nie zastosuje materiałow odpowiedniej jakości, będziesz miał na "plecach" te "firmy" systematycznie, i beda one systematycznie drązyć , ci kieszeń, co w domysle, chce tez robić twój sąsiad.
Pomysł z zasłonieniem tych okien jakimiś płytami, jest według mnie rozsądny, ale zamiast styropiany, radziłbym zastosować lekką wełnę mineralną, która lepiej tłumi dźwiek, i przeważnie ma atesty. Na rozchodzenie sie niskich czestotliwości, nie masz zbytnio wpływu, możesz tylko ograniczyć niechciana emisje zakresu środka i wyżej, na co przedsionek z cieżkimi kotarami, może częsciowo spełnic oczekiwania.
jk
Dyskoteka to lokal publiczny, zatem poddany kontroli strazy p.poż, isanepid-u. Zatem użyte materiały musza miec atesty, dla sanepidu nietoksyczności, a dla strażaków nieopalności..itd.
Jesli nie zastosuje materiałow odpowiedniej jakości, będziesz miał na "plecach" te "firmy" systematycznie, i beda one systematycznie drązyć , ci kieszeń, co w domysle, chce tez robić twój sąsiad.
Pomysł z zasłonieniem tych okien jakimiś płytami, jest według mnie rozsądny, ale zamiast styropiany, radziłbym zastosować lekką wełnę mineralną, która lepiej tłumi dźwiek, i przeważnie ma atesty. Na rozchodzenie sie niskich czestotliwości, nie masz zbytnio wpływu, możesz tylko ograniczyć niechciana emisje zakresu środka i wyżej, na co przedsionek z cieżkimi kotarami, może częsciowo spełnic oczekiwania.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.