Poprawa charakterystyki monitorów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
MB

Re: Poprawa charakterystyki monitorów

Post autor: MB » sobota 20 gru 2008, 14:41

a co do szerokopasmowej adaptacji pomeiszczenia - slyszalem studio ktore jest cale wyciszone tymi filcowymi wytloczkami (nie wiem ja to sie nazywa) - ogniotrwalymi , etc. - do bani sie to nadaje, a w pomieszczeniu odsluchowym - przede wszystkim "tnie|" gore - nagrania wstepnie zmiksowane tam u mnie w domu sa ostre jak brzytwa - mysalem ze poza uniknieciem odbic - gora nie powinna byc "ruszana" przez ustroje
a kto tutaj pisze o wyklejaniu pomieszczenia filcowymi (czy jakimikolwiek innymi) wytłoczkami????
Chyba nie za bardzo uważnie przeczytałeś wątek. Cały czas jest mowa o pułapkach basowych, powyżej wyjaśniłem, że chodzi o ustroje szerokopasmowe skonstruowane na bazie prasowanej wełny mineralnej i sklejki. To nie są żadne wytłoczki!!!

I jeśli naprawdę nie rozumiesz o co chodzi, to szoruj do wyszukiwarki

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » sobota 20 gru 2008, 14:52

Niezupelnie. Plaskie monitory to takie, ktore maksymalnie dokladnie oddaja zrodlo dzwieku. Jezeli przy pomocy idealnej aparatury zbadasz w danej chwili widmo dzwieku doprowadzonego do glosnikow, oraz zbadasz widmo wyprodukowane za pomoca tychze wlasnie glosnikow, charakterystyki powinny byc identyczne. Czyli po nalozeniu na siebie tych linii (dwoch krzywych zdjectych charakterystyk) powinna powstac jedna identyczna linia. Jesli linie sie nie pokrywaja - charakterystyka nie jest plaska.

Inaczej mowiac - glosnik plaski nie podbarwia, czyli nie wprowadza swojej "korekcji" charakterystyki (podbija i podcina cos gdzieniegdzie)

Twoje rozumowanie bedzie prawdziwe wtedy, jesli zalozysz, ze doprowadzony do glosnikow sygnal bedzie idealnie plaski - czyli bedzie zawierac od najnizszych do najwyzszych skladowych pasma taka sama energie (czyli bedzie to sygnal o charakterze szumu). Wtedy monitor o plaskiej charakterystyce powinien rzeczywiscie oddac rownomiernie energie w kazdym fragmencie pasma.
...
Dokładnie tak myślałem, tylko jak zwykle nie udało mi się tego wyjaśnić. Za to mam kolejne pytanie, na które chyba znam już odpowiedź, ale dla pewności zapytam:

Skąd tak duże różnice w cenie i co decyduje, że dany monitor jest dobry, brzmi dobrze, skoro z założenia wszystkie mają brzmieć płasko? Pomińmy oczywiste kwestie jak moc, pasmo przenoszenia i wbudowany wzmacniacz bądź jego brak - to co jeszcze zostanie?
:)

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » sobota 20 gru 2008, 15:10

Aaaa i jeszcze jedna sprawa - pokój w którym zajmuję się produkcją, to ten sam w którym śpię i mieszkam, razem z dziewczyną, więc jakiekolwiek modyfikacje akustyczne nie wchodzą w grę. Tym bardziej wełna mineralna, czy kobiałki od jaj. Dawno temu przeczytałem wątek na forum o materacach, które podobno nieźle sprawdzały się w tłumieniu odbić fal akustycznych i chciałem się pobawić nimi, ale czasy się zmieniły i nie ma już o tym mowy.

Wobec tego co tu piszecie czy w moim przypadku - w beznadziejnym pokoju z pustymi ścianami, gdzie każdy, nawet laik słyszy odbijające się dźwięki kupno moniotrów bliskiego pola nic nie da i nie poprawi mojej sytuacji jeśli chodzi o produkcję muzyczną, mix i te sprawy?

Kolejne pytanie: czy problemy z akustyką pomieszczenia nie są o tyle większe o ile "głośniej" się dokonuje odsłuchu? Chodzi mi o to, że kiedyś gdzieś czytałem i na chłopski rozum wywnioskowałem, że czym większa moc fali dźwiękowej, tym większą odległość może ona pokonać i się przy okazji gdzieś tam odbić. Czy kupując jakieś małe monitorki bliskiego pola, yamahy HS50 na przykład i miksując produkcje "po cichu", siedząc blisko nich akustyka pomieszczenia nie wpłynie tak bardzo na to co usłyszę? Poza tym w takich zestawach jest mały głośnik odpowiedzialny za dół i w ogóle te najniższe basy nie są przenoszone zbyt dokładnie, a z tego co wiem, to właśnie najniższe częstotliwości, z racji najdłuższych fal potrafią "polecieć" najdalej? Mam rację? I czy można to sobie tak wytłumaczyć, że kiedy zostawimy domowe hi-fi włączone i pójdziemy do kuchni robić obiad, dotrą tam właśnie te najniższe dźwięki?

Bardzo dzięki za odpowiedzi i proszę o rozwianie jeszcze tych kilku wątpliwości :)
:)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 gru 2008, 15:20

...Aaaa i jeszcze jedna sprawa - pokój w którym zajmuję się produkcją, to ten sam w którym śpię i mieszkam, razem z dziewczyną, więc jakiekolwiek modyfikacje akustyczne nie wchodzą w grę. Tym bardziej wełna mineralna, czy kobiałki od jaj.
na litość boską, a kto tu pisze o "kobiałkach od jaj" ?

typowy absorber basowy jest płaski i można go powiesić na ścianie tak, jak się wiesza obraz, jest też niewiele grubszy od obrazu. Nie widzę żadnych przeszkód, żeby nadać mu atrakcyjną wizualnie postać przez użycie odpowiednio ładnej tkaniny. Zatem tłumaczenie, że dziewczyna tego nie zaakceptuje to zwykłe ściemnianie.

Awatar użytkownika
sury

Post autor: sury » sobota 20 gru 2008, 15:51

Możesz użyć na zewnątrz tego absorbera szerokopasmowego tkaninę z naniesionym jakimś wzorem, motywem, obrazem. Też nie rozumiem czemu dziewczyna miałaby się niby złościć.

Co do produkcji muzycznej z tego co pamiętam np mix powinno się robić przy poziomie około +/- 85 dB, czyli średnio-głośno słuchanej muzyki. (Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę)
Kolejną kwestią jest to że po to są monitory żebyś słyszał co robisz....w całym zakresie pasma. Musisz słyszeć odpowiednio niskie częstotliwości żebyś miał nad nimi kontrole. Jak chcesz zająć się produkcją jak nie będziesz ich słyszał.

pi_ro

Post autor: pi_ro » sobota 20 gru 2008, 20:57

typowy absorber basowy jest płaski i można go powiesić na ścianie tak, jak się wiesza obraz, jest też niewiele grubszy od obrazu. Nie widzę żadnych przeszkód, żeby nadać mu atrakcyjną wizualnie postać przez użycie odpowiednio ładnej tkaniny. Zatem tłumaczenie, że dziewczyna tego nie zaakceptuje to zwykłe ściemnianie....
MB czy możesz dokładnie objaśnić jak zrobić taki absorber szerokopasmowy? Podobno można go powiesić w dowolnym miejscu pomieszczenia, czy to prawda?
[addsig]
Piotrek

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 gru 2008, 22:24

MB czy możesz dokładnie objaśnić jak zrobić taki absorber szerokopasmowy? Podobno można go powiesić w dowolnym miejscu pomieszczenia, czy to prawda?
...
Absorber szerokopasmowy to płyta z prasowanej wełny mineralnej o dużej gęstości 50-80kg/m3 i grubości 10 lub 15cm, owinięty w tkaninę, zamknięty w sztywnej ramie z listewek lub sklejki. Taki absorber ma wyrównany współczynnik pochłaniania w całym paśmie akustycznym, to znaczy w odróżnieniu od tandetnych pianek itp wynalazków zapewnia równomierne tłumienie wszystkich składników pasma i przyczynia się do generalnego obniżenia energii odbić (tym samym wyrównując charakterystykę) oraz zmniejszenia czasu pogłosu.

Absorber basowy posiada na froncie dodatkowy arkusz cienkiej sklejki lub płyty pilśniowej (można ją podłożyć pod tkaninę), która odbija składowe średnich i wysokich częstotliwości, natomiast nie stanowi bariery dla niskich częstotliwości. Tym samym taki absorber pochłania głównie dół pasma.

Nie, to nieprawda, że można je powiesić w dowolnym miejscu. To znaczy powiesić sobie można, ale skuteczność może być bardzo niewielka. O ile nie korzysta się również z dyfuzorów, absorbery szerokopasmowe wiesza się tam, gdzie wypadają pierwsze odbicia (szuka się ich przy pomocy lusterka). Absorbery basowe powinny wisieć przede wszystkim tam, gdzie występują duże równoległe powierzchnie ścian. Dobrze jest też zastawić nimi narożniki pomieszczenia.

pi_ro

Post autor: pi_ro » sobota 20 gru 2008, 23:21

Absorber szerokopasmowy to płyta z prasowanej wełny mineralnej o dużej gęstości 50-80kg/m3 i grubości 10 lub 15cm, owinięty w tkaninę, zamknięty w sztywnej ramie z listewek lub sklejki....
czy taki absorber musi mieć jakieś konkretne wymiary? Gdzie kupić taką wełnę, w składzie budowlanym kupi się coś takiego?
Piotrek

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » sobota 20 gru 2008, 23:34

...Absorber szerokopasmowy to płyta z prasowanej wełny mineralnej o dużej gęstości 50-80kg/m3 i grubości 10 lub 15cm, owinięty w tkaninę, zamknięty w sztywnej ramie z listewek lub sklejki....
czy taki absorber musi mieć jakieś konkretne wymiary? Gdzie kupić taką wełnę, w składzie budowlanym kupi się coś takiego?...

http://www.igsaudio.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=14

Niech tylko ktos powie z doswiadczenia jak jest z pyleniem tej welny. W EiS bylo napisane, ze rozcienczonym wikolem warto spryskac...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 21 gru 2008, 01:11

Niech tylko ktos powie z doswiadczenia jak jest z pyleniem tej welny. W EiS bylo napisane, ze rozcienczonym wikolem warto spryskac......
Nie ma żadnego pylenia. Poza bezpośrednim kontaktem, który bywa drażniący dla skóry wełna mineralna jest całkowicie bezpieczna.

W latach 80-tych krążyły plotki o jej rzekomych właściwościach karcenogennych, ale okazały się bezpodstawne. Międzynarodowa agencja badań nad rakiem IARC przeprowadziła gruntowne badania i doprowadziła do całkowitego wykreślenia wełny mineralnej z listy substancji szkodliwych wziewnie, pozostawiając jej kategorię tzw. grupy 3, czyli drażniące w dotyku.

Jeśli ktoś się boi, to może pryskać wikolem, ale tak naprawdę owinięcie w tkaninę załatwia sprawę izolacji w 100%

ODPOWIEDZ