Robimy sterownik MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Re: Robimy sterownik MIDI

Post autor: JankoMuzykant » piątek 16 sty 2004, 01:48

Wygląda na to, że problemy z niestabilnością ostatniego bitu zostały rozwiązane. Nie są potrzebne dodatkowe układy odniesienia itp, wystarczy po prostu dokładnie całość zaekranować i rozdzielić obwody zgodnie ze sztuką projektowania urządzeń a/d. Pozytywny wpływ ma prawdopodobnie także taktowanie a/d procesorem.

W najbliższym czasie rozmnażam potencjomer x 16 i zobaczymy jak się całość zachowa.

Jeśli będzie dobrze algorytm głównej pętli zostanie zamknięty (jest to tu trochę skomplikowane, ponieważ równocześnie wykonuje się kilka spraw czasowo jak i logicznie od siebie zależnych). Dlatego zachęcam jeszcze do rzucania pomysłami, potem radykalne zmiany nie będą możliwe bez rozpisania kodu na nowo.

Skoro zostało jeszcze trochę miejsca w tej ramce ;) zachęcam, kto nie był do odwiedzenia mojej strony: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/

Można usłyszeć troszkę muzyki ale głównie znajduje się tam sporo moich zdjęć - drugiej (a może pierwszej?) mojej pasji...
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 20 sty 2004, 10:17

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:09 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 20 sty 2004, 10:37

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:09 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 20 sty 2004, 12:41

Jednak projekt na PIC16F874/PIC16F877, poza uważnym prowadzeniem mas, nie wymaga szczęśliwie szczególnego ekranowania i dbałości o jakość zasilania. "Genaratoszumne" 7805 wystarczą całkowicie. Nawet przy TELPODach...

Działa znakomicie, polecam!

Znam, to duży projekt i ciekawy. Ale nic tak nie cieszy jak własny pomysł - dlatego zabrałem się za to a nie za gotowe rozwiązania (zresztą wielu tak myśli co widac po ilości różnych sterowników).

Jeśli chodzi o postępy - hula sobie pierwsza szesnastka (no, podłączyłem tylko trzy potencjometry, bo mi się ''na pająka'' więcej nie chciało) ale czytam z 16 wejść. No i pracuje stabilnie, także z 7805 (jeden obdziela prądem całość, zrezygnowałem z osobnego zasilania części analogowej, bo nic to nie daje a wystarczy jak jest).

Podłączałem różne potencjometry, także zabytki dwudziestoletnie. Przy zmasowieniu obudowy pracują poprawnie, niektóre, stare wycieruchy generują czasem przypadkowe wartości ale po prostu mają wytartą ścieżkę - tak więc jeśli tylko potencjometry są sprawne będą pracować poprawnie.

Wartość nie ma znaczenia ale powinna się mieścić od 4k7 (mniej niepotrzebnie obciąży układ) do 47k (większe są bardziej podatne na zakłócenia.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 02 mar 2004, 21:22

Z powodu zmiany mieszkania na to ''docelowe'' muszę pewnie do maja...wakacji zawiesić sprawę sterownika (albo raczej rozwiać go teoretycznie). Cóż, trzeba chwycić za kielnię, młotek i wiertarkę ;)

Oczywiście do tematu powrócę.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 24 kwie 2004, 21:52

...Z powodu zmiany mieszkania na to ''docelowe'' muszę pewnie do maja...wakacji zawiesić sprawę sterownika (albo raczej rozwiać go teoretycznie). Cóż, trzeba chwycić za kielnię, młotek i wiertarkę ;)

Oczywiście do tematu powrócę....

I jak tam przeprowadzka ?:)

Bo czekamy na dalszy bieg wydarzen :)

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 kwie 2004, 09:19

I jak tam przeprowadzka ?:)

Bo czekamy na dalszy bieg wydarzen :)

Oj, dzieje się, dzieje... ale wszystko zgodnie z planem ;)

Przy okazji chciałbym podziękować znakomitemu rządowni mego kochanego państwa za dostarczenie rozrywki w postaci kupowania na czas... (VAT)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 13 cze 2004, 17:35

Oj, dzieje się, dzieje... ale wszystko zgodnie z planem ;)

Przy okazji chciałbym podziękować znakomitemu rządowni mego kochanego państwa za dostarczenie rozrywki w postaci kupowania na czas... (VAT)...

Przyznam, że ze sporym zainteresowaniem czekam na dalszy ciąg wydarzeń. Taki kontrolerek z 24 faderami byłby świetny

Tymczasem się pospiesz - wyrosła Ci konkurencja...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » niedziela 13 cze 2004, 19:04

Właśnie na ten sterownik to tak czekam i czekam i cisza.. Jestem bardzo zainteresowany tym projektem i od strony elektronicznej i od strony muzycznej bo chętnie coś takiego kupię. Niestety nie mogę złożyć tego sam ponieważ choć jestem na elektronice to nie mam czasu bo zamiast siedzieć grać na klawiszach i lutować coś fajnego to ja siedzę i lutuję w głowę ale.. Analizę fuuu....

A swoją drogą to mam kilka pytań do Janko Muzykanta:

1. Czy ten sterownik bedzie w pełni przeprogramowalny. Chodzi tu o to że jeżeli będzie miał mozliwośc podłączenia pedału to czy mogę przepisać komunikat pedału Sostuain na Modulation ( chodzi mi tutaj i NI B4 bo tam ktoś dał Leslie pod kontrolerem Madulation)

2. Jak wygląda sprawa z kółkami Pitch Band i Modulation czy można je zamontować (wtedy nie musze kupować drogiej klawiatury sterującej z kólkami tylko piano cyfrowe i nawet bedę miał jakiś zestaw brzmień tyle że wtedy będę mógł tych kółek używać z zewnętrznymi modułami brzmieniowymi a nie z wewnętrznym piana, czyż nie?).

3. Acha no i jeszcze jedno za ile mniej więcej będzie można dostać jakieś sety do poszczególnych instrumentów np. Pro-53?
Nie ma co

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » niedziela 13 cze 2004, 19:10

Aaa coś jeszcze.

Czy jest możliwa po zainstalowaniu w sterowniku np. 20 suwaków praca z sequencerami typu Cubase. Dla łatwiejszej obsługi automatyki na heblach w projekcie?
Nie ma co

ODPOWIEDZ