Pad perkusyjny

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Pad perkusyjny

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 12:33

Chyba ze sie myle i wystarczy podpiąc do tego jack, bo to jaką nute wyzwole ustawie w instrumencie .

...

Chyba jednak sie myle , to jednak musi byc mikrostyk .

pawello

Post autor: pawello » sobota 21 sty 2006, 13:22

TU jest kompletny przewodnik dla chcacych zbudowac wlasny zestaw padow oraz urzadzenie przetwarzajace sygnal z padow na komunikaty midi.. Wyglada to na calkiem niedrogie proste rozwizanie..
[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » sobota 21 sty 2006, 14:59

...TU jest opis wykonania pada z przetwornikiem piezo.. koszt kolo 100-150zl..

...

No tak, a jak to się ma do Tego - cenowo podobnie, a urządzenie dedykowane do tych zastosowań i niebylejakiej firmy. Albo jakiś taki trigger

do tego trzeba jeszcze tylko uklad elektroniczny przetwarzajacy sygnal z przetwornika na komunikaty midi

No właśnie - i nad tym warto się skupić, bo sam pad czy trigger to najmniejszy problem w całym zagadnieniu. Interfejs midi - to już nieco poważniejsza sprawa.

pozdr

bębniarz

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 20:54

Dzieki serdecznie za pomoc , jak tylko uda mi sie cos wykombinować napisze :)

Jednak mniej roboty bedzie chyba z mikrostykami ,nie trzeba zadnych zbednych rzeczy .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 21:03

Znalazłem taki automat , fajne pady ma . Teraz tylko czy uda sie to wszystko przerobic aby generował normalny impuls taki jak mikrostyk?

Urządzenie prawdopodobnie odkupie za grosze od kolegi który posiada taki popsuty .

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 21 sty 2006, 21:57

Ja bym poszukal urzadzenia o nazwie Alesis HR16. To jakby "poprzednik" D4, z wbudowanym sekwencerem i dynamicznymi padami, ktore zdaje sie byly zbudowane w oparciu o piezoelektryczne "piszczyki". Wystarczy wiec taki piezoelektryczny element podlaczyc tam w odpowiednie miejsca i gra. Tylko szczerze mowiac nie pamietam, czy pady wysylaly w czasie rzeczywistym komunikaty MIDI...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 22:27

Chce to wpiąc w wejscia pedału sustain ( mam 3 wolne ). Nie potrzeba mi sterowac komunikatami gdyz swobodnie zrobie to w kurzweilu .

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 22:31

ups chyba za wczesnie dałem dodaj , ten alesis to fajny pomysł podobny do sr16 :) ,tyle ze chyba niedostepny :( .Jutro bede mial juz tego ibaneza , tak wiec mysle ze cos zaczne .

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 22 sty 2006, 03:49

a wy dalej na mikrostykach....rownie dobrze mozesz skorzystac z wlacznikow swiatla....to sie nie nadaje.....zrozum

midi to standart od kilkunastu lat....i tez problemem nie jest wielkim....znajdz tylko cos co zagra jak pady akai byleby nie mikrostyki......nie grzebcie w czyms co jest od dawna na rynku(chocby prosty switch typu punch in rec)

pawello

Post autor: pawello » niedziela 22 sty 2006, 11:30

...Chce to wpiąc w wejscia pedału sustain ( mam 3 wolne ). Nie potrzeba mi sterowac komunikatami gdyz swobodnie zrobie to w kurzweilu ....

jesli sie nie myle to przez te wejscia nie wyzwolisz zadnej nuty..
[addsig]
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ