autor: JankoMuzykant » wtorek 29 wrz 2009, 21:55
Gratuluję, naprawdę piękne. Zastanawiam się jak umieściłeś w nim sample? Trzeba wyciągnąć chip i włożyć go do programatora w komputerze, czy nie jest to konieczne? w jakiej formie je wrzucasz? Nie sądzę że tak samo jak do empetrójki ? :D pewnie wklejasz do wsadu w formie tablicy w systemie dwójkowym? nie mam pojęcia o elektronice a Twój projekt zainteresował mnie masakrycznie
Nie trzeba wyciągać układu, a podłączyć mu pięć kabelków z portu lpt żeby załadować do niego program.
Format sampli to okrojone ośmiobitowe wavy (bez nagłówków), ale ich wymiana nie jest prosta, ponieważ w skutek bardzo niewielkiej pamięci (6kB na sample) zastosowałem kilka sztuczek jak czytanie fragmentów sampli, odtwarzanie od tyłu i łączenie. Dzięki temu dźwięków jest więcej. Struktura programu jest raczej czytelna i każdy toszkę zorientowany w programowaniu może sobie zmienić brzmienia (aczkolwiek nie poszaleje z tymi 6kB, pozostałe 2kB to program).
Właśnie doszła do mnie płytka drukowana i zrobiłem już mniej ''pająkowaty'' układ, ruszył od razu i wkrótce zamieszczę zdjęcia.
Myślę teraz o sekwencerze, właściwie szkic jak i założenia mam gotowe (21 strojonych brzmień, do 32 kroków na pattern, 32 patterny (16 plus 16 fillin), 4 songi do 250 patternów, pamięć nieulotna, midi in/out, zrzut po sysexie), ale to powolutku, bo nie ma kiedy za bardzo. Oczywiście też w wersji do zabawy i w ramach ćwiczeń intelektualnych bardziej, a nie z chęci biznesowych, choć z midi out, więc z możliwością podpięcia dowolnych brzmień. Płytkę zresztą przygotowałem pod to urządzenie.
[addsig]