Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
przedwczoraj
autor: przedwczoraj » poniedziałek 18 kwie 2011, 21:27
Ze względu na problem ze zdobyciem wymienionej w temacie wełny o grubości 150 mm postanowiłem skorzystać z rady umieszczonej na forum i połączyć 100 mm z 50 mm.
Wykonawca zaproponował przyklejenie do ściany grubszej wełny w poziomie i doklejenie do niej cieńszej w pionie.
Co sądzicie o takim sposobie montażu? Macie może jakieś lepiej sprawdzające się w praktyce rozwiązania?
-
MB
autor: MB » poniedziałek 18 kwie 2011, 21:43
Proponuję nie przyklejać wełny do ściany, a umieścić ją w ramce, ramkę powiesić na ścianie na haczykach
-
przedwczoraj
autor: przedwczoraj » poniedziałek 18 kwie 2011, 21:53
Ale to prawie 20 m2 czyli 40 bloczków do oprawienia i zawieszenia - czy przy takiej ilości też stosuje się ramki?
-
MB
autor: MB » poniedziałek 18 kwie 2011, 23:07
15cm blok wełny mineralnej sporo waży. Nie wiem, czy naklejanie go na ścianę to dobry pomysł - pod ciężarem może puszczać klej albo odpadać z wierzchnią warstwą farby ściennej lub tynku. Generalnie postrzegam takie rozwiązanie jako tandetne. Nie widzę powodów (poza pracochłonnością), żeby nie zaopatrzyć każdego bloku w ramkę z kantówki po spodem (ramka może tworzyć prostokąt o wymiarach zewnętrznych takich jak blok wełny. Jest wtedy niewidoczna a daje dodatkowy zysk w postaci pustki powietrznej za blokiem wełny). To pozwala naciągnąć tkaninę i przymocować tackerem do ramki, a całą ramkę zaopatrzyć w oczka i powiesić na kołkach rozporowych. Unikamy klejenia, które jest zawodne.
-
MrExplosion
autor: MrExplosion » poniedziałek 18 kwie 2011, 23:42
...
Ale to prawie 20 m2 czyli 40 bloczków do oprawienia i zawieszenia - czy przy takiej ilości też stosuje się ramki?
...
Masz tak duże pomieszczenie, czy po prostu chcesz wyłożyć wełną wszystkie ściany w całości?
-
przedwczoraj
autor: przedwczoraj » wtorek 19 kwie 2011, 00:28
MB - bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje, zastosuję zasugerowany system mocowania.
...
Masz tak duże pomieszczenie, czy po prostu chcesz wyłożyć wełną wszystkie ściany w całości?...
Planuję wyłożyć całą jedną ścianę, a dwie do 1/3 długości.
-
MB
Wykładanie całej ściany wełną mineralną może nie zadziałać dobrze, z jednej strony będziesz mieć prawie całkowitą absorpcję, z drugiej płaskie odbicie. Efektem będzie brak pogłosu ale za to słyszalne pojedyncze echo (w zależności od wymiarów pomieszczenia). Czy masz zrobiony jakiś projekt albo symulację? Jeśli nie, to proponowałbym stopniową instalację pewnej liczby bloków wełny w newralgicznych miejscach i robienie pomiarów REW oraz osłuchanie pomieszczenia po każdym etapie.
-
przedwczoraj
autor: przedwczoraj » wtorek 19 kwie 2011, 08:31
...Czy masz zrobiony jakiś projekt albo symulację? Jeśli nie, to proponowałbym stopniową instalację pewnej liczby bloków wełny w newralgicznych miejscach i robienie pomiarów REW oraz osłuchanie pomieszczenia po każdym etapie. ...
Niestety nie mam projektu ani symulacji, przy planowaniu posiłkowałem się ubiegłorocznym poradnikiem z wakacyjnych numerów EiS i sugestią mówiącą żeby w małych pomieszczeniach do linii stanowiska zastosować materiały tłumiące, a za nią rozpraszające i właśnie przy rozmieszczaniu tych drugich chciałem wspomagać się pomiarami.
-
MB
Nie wspominałeś wcześniej o rozpraszaniu, myślałem, że chcesz zostawić gołą ścianę. To trochę zmienia przedmiot dyskusji.
Nie wiem za bardzo jak sobie wyobrażasz wspomaganie się pomiarami przy rozmieszczaniu materiałów rozpraszających, bo one nie wpływają na proste parametry akustyki, które mierzy się popularnymi narzędziami. Rozproszenie zmienia charakterystykę kierunkową odbić, żeby to zmierzyć potrzebny jest specjalistyczny sprzęt.
Rozproszenie można uzyskać zarówno na drodze fazowej (elementy o nierównej grubości powodują odbicie fali z różną fazą) jak i amplitudowej (zmienna impedancja falowa). W tym drugim przypadku można po prostu porozmieszczać na ścianie absorbery z wełny mineralnej przedzielając je odstępami o podobnych rozmiarach jak absorbery. Taka "kratka" raz pochłaniająca a raz odbijająca bardzo dobrze rozprasza nawet niskie częstotliwości.
A jakiej wielkości jest pomieszczenie?
-
przedwczoraj
autor: przedwczoraj » wtorek 19 kwie 2011, 11:01
A jakiej wielkości jest pomieszczenie?...
3,5m x 4,0 m x 2,5