Głośniki do gitarowej kolumny 4x12
Głośniki do gitarowej kolumny 4x12
Stoję przed zakupem głosników gitarowych do mojej kolumny 4x12. Posiadam head marshalla model valvestate 8200, uzywam głownie przesterowanego kanału, stroję gitarę 2 i pół tonu niżej - jednym słowem gram ciężką muzykę. Jaki model głosnika wybrać? Zalezy mi na selektywnym, niedudniącym, niebzyczącym brzmieniu. Liczę na Waszą pomoc bo tych celestionów , eminenców i beymów jest za duzo i kazdy wg producenta jest idealny...
Re: Głośniki do gitarowej kolumny 4x12
z glosnikow z ktorymi mialem doczynienia:
- Celestion Vintage 30 - swietnie sie nagrywaja, dobrze wyeksponowany srodek - i WCALE nie maja malo dolu - jak ktos twierdzi ze maja go za to niech sobie kupi subwoofer, albo zacznie grac na basie
- Celestion Classic Lead 80 - troche bardziej od powyzszego wyeksponowany dol i gora - moim zdaniem bardzo dobry typ do muzyki heavy
- Celestion Vintage 30 - swietnie sie nagrywaja, dobrze wyeksponowany srodek - i WCALE nie maja malo dolu - jak ktos twierdzi ze maja go za to niech sobie kupi subwoofer, albo zacznie grac na basie
- Celestion Classic Lead 80 - troche bardziej od powyzszego wyeksponowany dol i gora - moim zdaniem bardzo dobry typ do muzyki heavy
Warszawa - 'home' studio
wielkie dzieki.wiem juz ze beda to celestion vintage 30 o ktorych wiele dobrego slyszalem, a o brak dołu w brzmieniu gitary nastrojonej o dwa i pol tonu nizej sie nie martwie:)
Całe życie czekałem na takż okazję. Moze czytaliście kiedyś na łamach estrady o firmie Silver Sound. Właśnie ten wychwalany czrodziej dźwięku zbudował kolumnę gitarową 4/12 na beymach z tubą. Błagam niech redakcja przyjedzie i zbada ten produkt, brzmi to jak wzmacniacz do blach perkusyjnych, sam piach. Reasumując nie polecam.
Jestem 26- latkiem, bardzo kocham muzykę ze wszystkimi jej radościami i smutkami.
A Eminence Legend ? Właśnie zamawiam wzmacniacz z takim głośnikiem. Co o nich sądzicie ?
...Całe życie czekałem na takż okazję. Moze czytaliście kiedyś na łamach estrady o firmie Silver Sound. Właśnie ten wychwalany czrodziej dźwięku zbudował kolumnę gitarową 4/12 na beymach z tubą. Błagam niech redakcja przyjedzie i zbada ten produkt, brzmi to jak wzmacniacz do blach perkusyjnych, sam piach. Reasumując nie polecam....
mialem do czynienia kiedys z kolumna 4x12 na beymach ( calkiem calkiem - ale kompletnie nie wiem o jakim symbolu byly te glosniki) i tez zastanawialem sie nad beymami, niestety oprocz informacji na stronie importera o wychyleniach niszczacych, dlugosciach cewki ,mocach znamionowych etc. nie doczytalem sie nic o tym jak te glosniki brzmia i do jakich sytuacji sie je zaleca.
mialem do czynienia kiedys z kolumna 4x12 na beymach ( calkiem calkiem - ale kompletnie nie wiem o jakim symbolu byly te glosniki) i tez zastanawialem sie nad beymami, niestety oprocz informacji na stronie importera o wychyleniach niszczacych, dlugosciach cewki ,mocach znamionowych etc. nie doczytalem sie nic o tym jak te glosniki brzmia i do jakich sytuacji sie je zaleca.
...wielkie dzieki.wiem juz ze beda to celestion vintage 30 o ktorych wiele dobrego slyszalem, a o brak dołu w brzmieniu gitary nastrojonej o dwa i pol tonu nizej sie nie martwie:)...
Bardzo dobry wybór. John Petrucci z Drema Theater używa właśnie tych głośników i jak słychać na brzmieniach zarówno czystych jak i przesterowanych spisują się znakomicie.
Polecam Celestion GT12T montuje sie je w paczkach JCM1990
Właśnie na takiej kolumnie gram w stroju B
Dawaja niezłe mięcho
Właśnie na takiej kolumnie gram w stroju B
Dawaja niezłe mięcho
Ja mam teraz kolumne jcm800 lead series z glosnikami Vintage 30 i brzmi re-we-la-cyjnie. A wczesniej mialem do czynienia z glosnikami Goodmans (lata 70-te), Celestion G12T-75, i Celestion G10-35. Najfajniej brzmial ten Goodmans - mial z 25W i wszystko bylo pieknie i klarownie. Zaraz po nim wrzucam na 2 miejsce Celestion vintage 30 bo tez brzmia super. Ale pewnie jeszcze lepiej brzmialyby Celestion Greenback 25W a na nich jeszcze nie gralem. pozdro
PS: Nie radzulbym kupowac glosnikow i samemu robic pake. No chyba ze masz juz jakas "firmowa" i chcesz tylko wymienic glosniki. Za sztuke Vintage 30 zaplacisz ok 400zl. Za greenbacka 450. x4 = 1600-1800zl. Ja swoja pake kupilem (z vintage 30) za 1500zl... wiec radzilbym poszukac na necie. zdarzaja sie ciekawe ogloszenia!
PS: Nie radzulbym kupowac glosnikow i samemu robic pake. No chyba ze masz juz jakas "firmowa" i chcesz tylko wymienic glosniki. Za sztuke Vintage 30 zaplacisz ok 400zl. Za greenbacka 450. x4 = 1600-1800zl. Ja swoja pake kupilem (z vintage 30) za 1500zl... wiec radzilbym poszukac na necie. zdarzaja sie ciekawe ogloszenia!
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
takie rzeczy jak glosniki lepiej kupowac nowe... nie bede robil nowej paczki , mam 1960B , przymierzam sie do kupienia jeszcze jednej takowej (ale pustej , bez glosnikow) jezeli ktos chcialby odsprzedac to zapraszam na prv.