Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
koibgf
Posty: 5
Rejestracja: sobota 18 lut 2017, 00:00

Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: koibgf » wtorek 11 lip 2017, 17:45

Witam wszystkich serdecznie. Wczoraj odebrałem nowiutki mikser i nowy kontroler.
Ponieważ nie miałem na stanie wtyczek kupiłem gotowe 2 szt. kabli MIDI firmy RED'SMUSIC
o symbolu MDN 01 15. Po podpięciu i konfiguracji zabrałem się do pracy. Jakie było moje
zdziwienie jak po kilku minutach pracy moduł zaczął mieć problemy z odbieraniem
komunikatów poprzez MIDI sterowany kontrolerem EWI5000. Na początku myślałem że to
problem z kontrolerem później podejrzenia padły na moduł. Stracony czas na ponowną
konfiguracje.
Dzisiaj rano przyjrzałem się wszystkim kablom i szczęka mi opadła kiedy rozebrałem
kable w/w firmy.
Tak wyglądają połączenia:
Pin 1 do pin 1 EKRAN (oplot)
pin 2 do pin 2 żyła kolor czarny
pin 3 do pin 3 żyła kolor czarny
pin 4 do pin 4 żyła kolor czerwony
pin 5 do pin 5 żyła popielaty
BRAK MI SŁÓW...................... TOTALNA BZDURA...........
Jeżeli ktoś chce fotki połączeń tych kabli prześlę na email.
KTO ZAKUPIŁ TE KABLE TO PROSZĘ SOBIE ROZKRĘCIĆ WTYCZKI I POPRAWIĆ.
W gąszczu kilkudziesięciu kabli zasilających, zasilaczy i mnóstwa innego sprzętu nie
problem o przekłamania i błędy w transmisji. Raczej ciężko oddzielić wszystkie kable z
kilkunastu urządzeń. Ciekaw jestem jak wyglądają inne kable tej Firmy
???????????.




Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3423
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: matiz » wtorek 11 lip 2017, 20:41

...Witam wszystkich serdecznie. Wczoraj odebrałem nowiutki mikser i nowy kontroler.
Ponieważ nie miałem na stanie wtyczek kupiłem gotowe 2 szt. kabli MIDI firmy RED'SMUSIC
o symbolu MDN 01 15. Po podpięciu i konfiguracji zabrałem się do pracy. Jakie było moje
zdziwienie jak po kilku minutach pracy moduł zaczął mieć problemy z odbieraniem
komunikatów poprzez MIDI sterowany kontrolerem EWI5000. Na początku myślałem że to
problem z kontrolerem później podejrzenia padły na moduł. Stracony czas na ponowną
konfiguracje.
Dzisiaj rano przyjrzałem się wszystkim kablom i szczęka mi opadła kiedy rozebrałem
kable w/w firmy.
Tak wyglądają połączenia:
Pin 1 do pin 1 EKRAN (oplot)
pin 2 do pin 2 żyła kolor czarny
pin 3 do pin 3 żyła kolor czarny
pin 4 do pin 4 żyła kolor czerwony
pin 5 do pin 5 żyła popielaty
BRAK MI SŁÓW...................... TOTALNA BZDURA...........
Jeżeli ktoś chce fotki połączeń tych kabli prześlę na email.
KTO ZAKUPIŁ TE KABLE TO PROSZĘ SOBIE ROZKRĘCIĆ WTYCZKI I POPRAWIĆ.
W gąszczu kilkudziesięciu kabli zasilających, zasilaczy i mnóstwa innego sprzętu nie
problem o przekłamania i błędy w transmisji. Raczej ciężko oddzielić wszystkie kable z
kilkunastu urządzeń. Ciekaw jestem jak wyglądają inne kable tej Firmy
???????????.



...
 




A co tu jest źle, bo nie rozumiem? Nadmiarowe połączenia przeszkadzają? Jak chcesz to poprawić?


[addsig]

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 495
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: PWA » wtorek 11 lip 2017, 23:30

A co tu jest źle, bo nie rozumiem? Nadmiarowe połączenia przeszkadzają? Jak chcesz to poprawić?...

A czy ekran czasem nie powinien iść na 2 pin?

Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3423
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: matiz » środa 12 lip 2017, 00:06

A czy ekran czasem nie powinien iść na 2 pin?... 


A o to chodzi! Zapomniałem o tej numeracji, faktycznie kucha.


[addsig]

koibgf
Posty: 5
Rejestracja: sobota 18 lut 2017, 00:00

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: koibgf » środa 12 lip 2017, 15:00

...A co tu jest źle, bo nie rozumiem? Nadmiarowe połączenia przeszkadzają? Jak chcesz to poprawić?...

A czy ekran czasem nie powinien iść na 2 pin?...


Tak dokładnie ekran to pin numer 2. W tych kablach które zakupiłem ekran nie spełnia swojej funkcji. Równie dobrze mogłem wsadzić dwa druciki bez wtyczek do gniazd i było by to samo. Tylko pozostaje problem zakłóceń o których przekonałem się na własnej skórze. Cyny do przylutowania oplotu też nie żałowali.. Profesjonalista
rozdzieli oplot i podłączy oprócz pinu 2 również ekran do obudowy wtyku (jak jest metalowa) Pierwszy raz w życiu kupiłem gotowe kable i się przejechałem. Już mnie nic tak nie wkurza jak firma uważająca się za profesjonalną, produkuje kable bez jakiekolwiek wiedzy na ten temat.
I jeszcze jedna ważna sprawa Pin numer 2 (ekran) podłączamy tylko i wyłącznie we wtyku MIDI OUT oraz THRU.
Pin 1 oraz 3 nie jest używany. Ktoś powie że się czepiam. To proszę sobie kupić kabelek firmy ( garaż )
podłączyć do sprzętu na który ciężko się pracowało i czekać na efekty.



Awatar użytkownika
PWA
Posty: 495
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: PWA » środa 12 lip 2017, 15:24

Tak dokładnie ekran to pin numer 2. W tych kablach które zakupiłem ekran nie spełnia swojej funkcji. Równie dobrze mogłem wsadzić dwa druciki bez wtyczek do gniazd i było by to samo. Tylko pozostaje problem zakłóceń o których przekonałem się na własnej skórze. Cyny do przylutowania oplotu też nie żałowali.. Profesjonalista
rozdzieli oplot i podłączy oprócz pinu 2 również ekran do obudowy wtyku (jak jest metalowa) Pierwszy raz w życiu kupiłem gotowe kable i się przejechałem. Już mnie nic tak nie wkurza jak firma uważająca się za profesjonalną, produkuje kable bez jakiekolwiek wiedzy na ten temat.
I jeszcze jedna ważna sprawa Pin numer 2 (ekran) podłączamy tylko i wyłącznie we wtyku MIDI OUT oraz THRU.
Pin 1 oraz 3 nie jest używany. Ktoś powie że się czepiam. To proszę sobie kupić kabelek firmy ( garaż )
podłączyć do sprzętu na który ciężko się pracowało i czekać na efekty.


...
A pisałeś do nich? że dziadami są i badziewie robią? tak z ciekawości pytam, co Ci odpowiedzieli

koibgf
Posty: 5
Rejestracja: sobota 18 lut 2017, 00:00

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: koibgf » środa 12 lip 2017, 15:50

...Tak dokładnie ekran to pin numer 2. W tych kablach które zakupiłem ekran nie spełnia
swojej funkcji. Równie dobrze mogłem wsadzić dwa druciki bez wtyczek do gniazd i było
by to samo. Tylko pozostaje problem zakłóceń o których przekonałem się na własnej
skórze. Cyny do przylutowania oplotu też nie żałowali.. Profesjonalista
rozdzieli oplot i podłączy oprócz pinu 2 również ekran do obudowy wtyku (jak jest
metalowa) Pierwszy raz w życiu kupiłem gotowe kable i się przejechałem. Już mnie nic
tak nie wkurza jak firma uważająca się za profesjonalną, produkuje kable bez
jakiekolwiek wiedzy na ten temat.
I jeszcze jedna ważna sprawa Pin numer 2 (ekran) podłączamy tylko i wyłącznie we wtyku
MIDI OUT oraz THRU.
Pin 1 oraz 3 nie jest używany. Ktoś powie że się czepiam. To proszę sobie kupić kabelek
firmy ( garaż )
podłączyć do sprzętu na który ciężko się pracowało i czekać na efekty.


...
A pisałeś do nich? że dziadami są i badziewie robią? tak z ciekawości pytam, co Ci
odpowiedzieli ...

Nie pisałem i nie mam zamiaru pisać do firmy krzak. Sprawa była by inna gdybym
uszkodził port w instrumencie. Od 30 lat jeżeli chodzi o elektronikę robię wszystko sam
Kable kupiłem tylko dla tego, że nie miałem na stanie wtyczek i mi się spieszyło.
Obawiam się że wszystkie kable MIDI które oferują są tak polutowane. Ja z nich zabrałem
wtyczki dołożyłem kabel KLOTZ'a i po problemie. Teraz nawet przy zasilaczach i innych
przewodach nie ma żadnego problemu. I raczej każdemu polecam metodę SAM ZROBIĘ niż
kupowanie śmieci.
Co do MIDI mamy jeden obowiązujący standard na całym świecie i tego każdy ma się
trzymać. A firma może zacznie trzeć chrzan na święta ....jak nie ma bladego pojęcia o
tym co robi, pod warunkiem że to ich nie przerośnie.

Poniżej link do zdjęć kabli (połączeń) które zakupiłem.
Proszę nie sugerować się zdjęciami przy lutowani ( są złe)
https://naforum.zapodaj.net/f4a8c63c1e94.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/856e235972b3.jpg.html

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 495
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: PWA » środa 12 lip 2017, 18:54

Ja bym napisał... takie sprawy mnie bardzo wkurzają
Z ciekawości przejrzę swoje kable MIDI... co prawda z innych firm, no ale badziewie to nie tylko nasza domena

koibgf
Posty: 5
Rejestracja: sobota 18 lut 2017, 00:00

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: koibgf » środa 12 lip 2017, 19:30

...Ja bym napisał... takie sprawy mnie bardzo wkurzają
Z ciekawości przejrzę swoje kable MIDI... co prawda z innych firm, no ale badziewie to
nie tylko nasza domena ...

Mam dużo wolnego czasu i przejadę się do sklep muzyczny w którym te kable nabyłem i z
ciekawości rozkręcę wszystkie kable które mają na stanie. Powiem im dokładnie o co
chodzi i niech coś w tej sprawie zrobią. Ja nie będę dożerał się z jakąś tam firmą,
która nawet nie przeprosi swoich klientów i nigdy nie wycofa wadliwego towaru. Co do
badziewia to fakt nie nasza domena. Ludzie sami sobie robią krzywdę i wbrew
ostrzeżeniom nadal to kupują. Nikomu nie chce się czegoś nowego uczyć.... a poco, kupię
nowe badziewie i będzie ok, czego dowodem jest portal aledrogo.



Właśnie wróciłem ze sklepu w którym rozkręciłem ostatnie trzy kable zdjęte ze stojaka.
Wszystkie lutowane tak samo pin 1- ekran
https://naforum.zapodaj.net/577b303260ef.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/5f697e6efd83.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/5663c4f888a8.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/312b67b36b35.jpg.html

Obawiam się że wszystkie kable midi lutowane są bez jakiejkolwiek specyfikacji i wiedzy
w tym temacie. Luty też pozostawiają wiele do życzenia (zdjęcie pierwsze) W sklepie
kable odłożyli i mają zgłosić producentowi.

Awatar użytkownika
Soundscape
Posty: 2046
Rejestracja: czwartek 15 mar 2007, 00:00
Kontakt:

Re: Kabel MIDI, ktoś tu nie wie o co chodzi?

Post autor: Soundscape » poniedziałek 24 lip 2017, 09:39

Szczerze, to po sprawdzeniu cen niczego innego się nie spodziewałem. Dla czego mając porządny sprzęt oszczędzamy na kablach?

ODPOWIEDZ