Pad perkusyjny

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mr-hammond

Pad perkusyjny

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 29 mar 2004, 14:30

Witajcie

CZy ktos próbował zrobic cos takiego ?

Bo firmopwe strasznie drogie ,a koledze chodziło by o to aby miec syntetyczny werbel , wiec pad musiał by miec wyjscie midi i mozliwosc kontrolowania którą nute ma wyzwalac .

Pozdrawiam i czekam na info :)

PAWEŁ

Awatar użytkownika
student

Re: Pad perkusyjny

Post autor: student » poniedziałek 29 mar 2004, 19:57

...Witajcie

Bo firmopwe strasznie drogie ,a koledze chodziło by o to aby miec syntetyczny werbel , wiec pad musiał by miec wyjscie midi i mozliwosc kontrolowania którą nute ma wyzwalac .

PAWEŁ ...

Sam pad to pryszcz, a jeśli chodzi o MIDI to najlepiej nabyć starego PM-16 Rolanda lub jakieś D-4 czy cos podobnego....

Wg mnie nie ma sensu robić samemu takiego sterownika.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 29 mar 2004, 20:50

......Witajcie

PAWEŁ ...

Sam pad to pryszcz, a jeśli chodzi o MIDI to najlepiej nabyć starego PM-16 Rolanda lub jakieś D-4 czy cos podobnego....

Wg mnie nie ma sensu robić samemu takiego sterownika....

Wiesz mnie własnie chodzi o sam pad ,taki który by miał wyjscie midi , czy cos takiego istnieje , bo jak widziałem np. ddrum ma chyba jack do sterownika , a ja bym pada podpiął pod np.sampler akai z8 ,

Pozdrawiam

PAWEŁ

3h

Post autor: 3h » wtorek 30 mar 2004, 00:11

Wg mnie nie ma sensu robić samemu takiego sterownika....

Myślę, że kolega ma rację. Ale o samych padach to informacje znajdziesz na googlach wpisując ,np. "roland DIY pad".

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 30 mar 2004, 09:13

Widzialem opis takiego PADa w "Radioelektroniku" jeszcze za czasow glebokiej komuny.

Konstrukcja byla prosta - jakas pudeklo bez gory i dna, na dole przymocowany zwykly glosnik o srednicy ok. 10cm, na gore jakis naciag - chyba sugerowali tam po prostu blache aluminiowa, ale to raczej nie najszczesliwszy pomysl.

Dziala to tak: uderzenie w naciag wytwarza fale cisnienia poruszajaca membrane glosnika. To z kolei indukuje napiecie w cewce (tak tak panie i panowie - kto nie wie to sie dowie ze mikrofon dynamiczny i glosnik maja tak na prawde DOKLADNIE taka sama konstrukcje! Roznia sie tylko detalami takimi jak np. wielkosc membrany. W razie potrzeby jedno moze zastapic drugie)

wiec pad musiał by miec wyjscie midi i mozliwosc kontrolowania którą nute ma wyzwalac .

wlasnie, teraz co zrobic z tym sygnalem z glosnika... w tamtych czasach bylo prosto - filtr i komparator o takim tholdzie zeby byl wyzwalany tylko uderzeniem a nie jakimis szmerami, wyjscie komparatora sterowalo analogowy generator perkusyjny. Oczywiscie nie bylo mowy o wyczuleniu calosci na sile uderzenia w pad.

Tutaj trzeba by pokombinowac z jakims mikrokontrolerem ktory by interpretowal sygnal i przetwarzal go na sile uderzenia (velocity) i generowal MIDI.

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 mar 2004, 10:14

...Tutaj trzeba by pokombinowac z jakims mikrokontrolerem ktory by interpretowal sygnal i przetwarzal go na sile uderzenia (velocity) i generowal MIDI...

Otóż to. Najwyraźniej brakuje na naszym rynku takich właśnie konstrukcji. Prostych i możliwych do samodzielnego montażu (a kto wie, może i rozbudowy) przez mniej doświadczonych. Dlatego też z taką determinacją staramy się promować ostatnio ten temat. Pierwsze efekty już są. W kwietniu na łamach "EP" pierwszy hit - gitara MIDI. Oczywiście nie mogłem odmówić sobie sprawdzenia "w akcji" tego projektu i nie ukrywam - to bardzo, bardzo interesująca propozycja (fot. poniżej)

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » wtorek 30 mar 2004, 10:21

no ladne rzeczy:)

ja juz od dawna poszukuje jakiegos tanszego odpowiedznika padow perkusyjnych, takich jak np -akai mpd16-

gitara midi?az dziw ze nie spotkalismy sie z tym wczesniej, prawda?

w kazdym razie jesli ktos znalazlby patent na te pady midi.--------ja sie na to pisze:)

pozdrawiam

mlodyGrzesiek

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 mar 2004, 10:33

... w kazdym razie jesli ktos znalazlby patent na te pady midi.--------ja sie na to pisze:) ...

Tutaj musisz uzbroić się w cierpliwość, aż JankoMuzykant wreszcie się pobuduje. Jego projekt, mający budowę modularną, z pewnością sprosta takim wyzwaniom.

JankoM, liczymy na Ciebie!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » wtorek 30 mar 2004, 10:39

JankoM--wierzymy w Ciebie nie zawiedz nas:) :) :)

pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na dalsze informacje w tej sprawie.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 30 mar 2004, 13:38

Dzieki za info :)

JA również czekam na to aż cudotwórca JankoM.sie wprowadzi :) i bedzie mógł dalej sukcesywnie działac :)

POZDRAWIAM

PAWEŁ

ODPOWIEDZ