Kabina do wokalu - skończona i oddana do użytku!

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mytnik

Kabina do wokalu - skończona i oddana do użytku!

Post autor: mytnik » czwartek 14 kwie 2005, 13:23

Witam. Dzięki uprzejmości Jaśka udało mi się skończyć kabinę do wokalu i już wczoraj zrobiłem pierwsze nagrania (stad też wzięło się też pytanie o świetlówkę w moim poprzednim temacie:)). Swoje wypociny postaram się opisać jak najdokładniej.

Koszt: ok. 400 PLN

-6 Płyt gipsowo-kartonowych

-10m2 wełny mineralnej 5cm

-3 profile (3 ponieważ za zupełne free załatwiłem listwy 5cmx5cm, które użyłem do konstrukcji. Profile wykorzystałem jako uzupełnienie do łączenia płyt w narożach)

-płyta wiórowa 2 szt 120x90cm (podłoga) i odrobina styropianu (2 szt 100x50 gr 2 cm)

-gąbka 2 arkusze gr 1 cm i jeden arkusz 2 cm. Arkusze 120x200cm

-klej polimerowy 3x800ml

Czas pracy: 2 osoby przez 4 popołudnia

Wymiary zewnętrzne: 120x90x200

Projekt:

Na podłoże użyłem płyty wiórowej, dookoła przymocowałem drewniane listwy. Przygotowałem płyty o wymiarach 120x200 i 90x200. Na większej płycie przykręciłem 3 listwy o długości 200 a na mniejszej jedną na środku. W ten sposób do większego i mniejszego boku podstawy przymocowałem płyty w pione z wcześniej przykreconymi listwami, które podtrzymywały już tą część konstrukcji. Analogicznie postąpiłem przy trzeciej ścianie (drugi większy bok podstawy). Po skręceniu ścian od góry przymocowałem płytę sufitową. Ściana przednia i drzwi zostały odsunięte na dalszy plan. Obracając na wszystkie strony kolejno wyklądałem sufit i boczne ściany wełną i przykręcając wewnętrzne płyty. Po tym zabiegu zająłem się ścianką przednią i drzwiami. Drzwi to prostokąt z listw, ściany w drzwiach to płyta pilśniowa cienka, a wypełnieniem drzwi jest również wełna. Zawiasy kosztują ok 2.50 za 1 szt.

Wytłumienie:

Przyklejałem paski pianki na zmianę, tj. jednocentymetrową o szer. 40cm dwucentymetrową o szer. 20cm. W ten sposób uzyskałem jakieś nierówności.

Podłoga: Wyłożyłem styropianem o gr. 2 cm i na wierzch położyłem płytę wiórową i wykładzinę.

Dlaczego nie zrobiłem pomieszczenia przy istniejących już murowanych ścianach? Początkowo miała być to przenośna kabina, ale okazało się że za dużo waży:)

pozdrowienia

P.S. Mam nadzieję, że komuś się te informacje przydadzą
drummer

Awatar użytkownika
wasyl25

Re: Kabina do wokalu - skończona i oddana do użytku!

Post autor: wasyl25 » czwartek 14 kwie 2005, 17:03

elo. ja wlasnie zabieram sie do budowy kabiny. dzisaj kuplem listwy do konstrukcji 40mm x 50mm. jutro jade po płyty suchego tynku. jak chciales przenosna kabien to mogles ja zrobic na kolach - takie male roleczki. kolega wlasnie tak zrobil i jest ok. ja planuje jeszcze wstawic szybe a wygluszenie robie taka wykladzina bardzo gruba.

Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 15 kwie 2005, 00:52

ładny kibel:d

jaki sens byl robic cos takiego?

wokale sie udusza podobnie jak i wokalista..........

juz lepiej siedziec w ciszy w sluchawkach na uszach ale zapewnic odrobine przestrzeni i komfortu.........

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 15 kwie 2005, 11:47

...ładny kibel:d

jaki sens byl robic cos takiego?

wokale sie udusza podobnie jak i wokalista..........

juz lepiej siedziec w ciszy w sluchawkach na uszach ale zapewnic odrobine przestrzeni i komfortu............

Ano sens był taki, żeby było cicho w jakimś pomieszczeniu. Mieszkam przy głównej ulicy. @ osoby już tam siedziało i jeszcze nie narzekali

drummer

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 15 kwie 2005, 12:05

...Witam. Dzięki uprzejmości Jaśka udało mi się skończyć kabinę do wokalu i już wczoraj zrobiłem pierwsze nagrania (stad też wzięło się też pytanie o świetlówkę w moim poprzednim temacie:)). Swoje wypociny postaram się opisać jak najdokładniej.

Wstaw gdzies jakies zdjecia, please...
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 16 kwie 2005, 19:27

......Witam. Dzięki uprzejmości Jaśka udało mi się skończyć kabinę do wokalu i już wczoraj zrobiłem pierwsze nagrania (stad też wzięło się też pytanie o świetlówkę w moim poprzednim temacie:)). Swoje wypociny postaram się opisać jak najdokładniej.

Wstaw gdzies jakies zdjecia, please...

...

Wstawie, na razie nie mam aparatu,ale ściągnę kumpla z telefonem, mam nadzieje że jakośc bedzie zadowalajaca. Daj mi dzień albo dwa.
drummer

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 17 kwie 2005, 01:18

zastanawiam sie jak by sie sprawdzila w tami zastosowaniu scianka z baraku budowlanego:D

sa lekkie z dwoch stron blacha a w srodku pianka..

troszke by trzeba bylo przystosowac ale moznaby zrobic przenosny kibelek - a jakby dobrze pokombinowac to i ze zmiennymi wymiarami:D

po zlozeniu nawet duzo miejsca by nie zajmowalo:D

ide poszukac jakiejs budowy../.hehe

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » niedziela 17 kwie 2005, 15:38

A może by tak wykożystac kabine TOI TOI? Z pewnoscią mozna by w niej uzyskac nadzwyczajny niski bas. szczególnie po grochówce. Zmiksować ze stopą i mamy ten niezwykle pożądany pierdzący bas ala Moog.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 17 kwie 2005, 21:46

Fotki będą jutro, dzisiaj jest 24Bitowa próbka wokalu nagrana w moim kibelku na mikrofonie Shure KSM32 i preampie StudioProjects VTB1 V Series

Link

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 03 maja 2005, 12:20

Witam, podaję już dawno obiecane fotki kabiny

Nowy LINK

pozdrowienia
drummer

ODPOWIEDZ