autor: dj_jon-x » poniedziałek 25 lip 2005, 11:53
Właśnie, kwestia wygląda tak że sama elektronika - PCB, elementy - to niski koszt. A nawet bardzo niski. Nie wiem ile teraz kosztują SSM2016, SSM2017, ale te kostki wymiatały z tego co pamiętam. OPA627 - nie muszę przedstawiać - można było, nie wiem czy jeszcze można - drapnąć w samplach z Burr-Browna. PCB - generalnie, choć nie jest to regułą, projekty PCB z kitów są na odpiernicz, więc warto samemu zaprojektować. Co dalej... nawet pomijając to nieszczęsne PCB... do czegoś ten przedwzmacniacz trzeba wsadzić - czyli obudowa. I tu mamy kompromis - bo robiąc urządzenie które ma działać, a nie cieszyć oko, wyciągamy jakieś blaszane pudełko z piwnicy, wsadzamy przedwzmacniacz klejąc go silikonem do któregoś z boków, jakieś gniazdka i git. Ale lecąc w odmiennym kierunku: obudowa 19" metalowa to wydatek nawet powyżej 100 zł. Doliczmy do tego oczywiste elementy - trafo, prostownik, filtr, stabilizację. Doliczmy do tego dobre potencjometry. To wszystko kosztuje... no i czas swojej pracy. Dodatkowo powiedzmy sobie otwarcie - czy korzystając z mikrofonu za powiedzmy 1000, 2000 zł warto oszczędzać na urządzeniu towarzyszącym ? Czy kupić chociażby pojedynczy tor sygnałowy z Behringera który ma pełną elektrownię, preamp, korekcję, kompresor, limiter, de-eser i co tam jeszcze ma za cenę niewiele suma sumarum większą, a możliwości nieporównywalne ? Myślę że tu ma znaczenie przede wszystkim to, czy wiemy czego chcemy. Osobiście mam takie warunki że trafo nawinę sobie sam, skrawek laminatu się znajdzie, PCB żaden problem, obudowę sam zrobię - dobry kolega ma warsztat możnaby nawet czołg wystrugać co dopiero obudowę. Materiału pod dostatkiem. Autobus do Katowic praktycznie spod domu - 1,5h i części wszystkie są. Luz blues. Oscyloskop jest w szkole, można podstawić i wyregulować wszystko jak trzeba.
Moim zdaniem dla praktykującego pomysłowego elektronika jest to opcja. Ale nie zrobi się tego z marszu. W takiej opcji lepiej kupić sobie najmniejszego Behringera na przykład, jak nie tor, to najmniejszy mikserek, nie demonizujmy roli nazwy, to jest jeden kit i Tajwan to wszystko z najniższych serii. Pozdrawiam
[addsig]
everybody kombinerki