Efekt z wokalem

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
richtig
Posty: 845
Rejestracja: wtorek 17 maja 2005, 00:00

Re: Efekt z wokalem

Post autor: richtig » czwartek 16 lut 2006, 19:56

Witam

Ja osobiście takie dłubanie lubię robić na pojedyńczej ścieżce audio. Ręcznie ciąć, kopiować i wklejać kawałki "taśmy". Troszkę roboty jest, ale za to wszystko widać (jak załaduję te fragmenty do samplera to mnie osobiście klocuszki w piano roll nic nie mówią (na ścieżce audio po prostu widzę przebieg fali - mnie to pomaga).

Wtyczki są IMO dobre tylko wtedy, gdy efekt pozostałby niezmienny lub tylko nieznacznie zmieniony na całej ścieżce. Żeby uzyskać efekt jak w przykładzie, to jak dla mnie za dużo by trzeba dłubać w automatyce i wszystko jakieś takie mniej przejrzyste by się zrobiło.

Ale to tylko mój sposób, nie mówię, że dla wszystkich najlepszy.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
BassFun
Posty: 190
Rejestracja: środa 13 sie 2003, 00:00

Re: Efekt z wokalem

Post autor: BassFun » czwartek 16 lut 2006, 21:03

..................tniesz wokal na kawałeczki, ładujesz do samplera i żmudnie programujesz w MIDI...

**********************



albo ... ściagasz ze strony smartelectronix.com plugin o nazwie Sloper , wrzucasz go jako insert na śćieżkę i bawisz się automatyką ... ...

**********************

Nie mogę znaleść tego efektu na stronie www

...

**********************





Znalazłem coć takiego.



http://andreas.smartelectronix.com/index.php?nav=9&p=4&kat=0...

**********************



to dokładnie to - polecam ;) z tego co pamiętam to jakiś czas temu czytałem iż w paru numerch korzystał z tej wtyczki aphex twin ... bardzo ladnie działa ;)



pozdr...

**********************



Dzięki! Zaraz przetestuje.

pozdr



...

**********************

Testuję wtyczkę ale mam problemy z ustawieniem .

Cos mi tam wychodzi ale nie tak jakbym chciał.

Trudno jest to ustawic aby efekty byl ciekawy.

Narazie to mi wychodzi za kazdym razem cos innego.



Posłuchajcie tej probki.

Nie wiem kto to robil ale fajnie mu wyszło.



http://www.raffi.webd.pl/muza/sec.mp3



Kiedy ja sie nauczę tak robic?


Awatar użytkownika
DJOZD
Posty: 2590
Rejestracja: niedziela 22 gru 2002, 00:00

Re: Efekt z wokalem

Post autor: DJOZD » czwartek 16 lut 2006, 21:24

Testuję wtyczkę ale mam problemy z ustawieniem .

Cos mi tam wychodzi ale nie tak jakbym chciał.

Trudno jest to ustawic aby efekty byl ciekawy.

Narazie to mi wychodzi za kazdym razem cos innego.



Posłuchajcie tej probki.

Nie wiem kto to robil ale fajnie mu wyszło.



http://www.raffi.webd.pl/muza/sec.mp3



Kiedy ja sie nauczę tak robic?

...

**********************

TO nie jest praca jednej wtyczki. W tym przykladzie słychac umiejętny miks kilku róznych efektów na kilku różnych śladach. Ten kto to robil miał porostu dużą swiadomosc jak je dobrze połączyć i idealnie (no prawie,słychac łączenie po pierszym pitch shifcie) dobrał tempa. Jestem to wstanie zrobić na jakim kolwiek trakerze + DAW z Pitch shiftem. Ja tam widze trzy osobne slady przenikające sie. PIerwszy Pitch shifter,drugi sie zaczyna Roll na samplu "ssss",trzeci to "sec" równiez odpowiednio z time'owany , zpanoramowany z fade in.

AndrzejG
Posty: 60
Rejestracja: sobota 01 paź 2005, 00:00
Kontakt:

Re: Efekt z wokalem

Post autor: AndrzejG » czwartek 16 lut 2006, 22:11

...Testuję wtyczkę ale mam problemy z ustawieniem .

Cos mi tam wychodzi ale nie tak jakbym chciał.

Trudno jest to ustawic aby efekty byl ciekawy.

Narazie to mi wychodzi za kazdym razem cos innego.



Posłuchajcie tej probki.

Nie wiem kto to robil ale fajnie mu wyszło.



http://www.raffi.webd.pl/muza/sec.mp3



Kiedy ja sie nauczę tak robic?

...

**********************

To nie efekt z ,,wtyczki" tylko sampler.

Najbardziej odpowiedni do tego jest Intakt Native Instruments w trybie Beatmachine .(oprócz reverbu posiada na pokładzie wszystkie dodatkowe efekty do twórczej destrukcji ).

Przyda się klawiatura sterująca , a wystepujące gęste powtórzenia to nutki trzydziestkidwójki lub 1/64 .

Awatar użytkownika
BassFun
Posty: 190
Rejestracja: środa 13 sie 2003, 00:00

Re: Efekt z wokalem

Post autor: BassFun » czwartek 16 lut 2006, 22:14

...Testuję wtyczkę ale mam problemy z ustawieniem .

Cos mi tam wychodzi ale nie tak jakbym chciał.

Trudno jest to ustawic aby efekty byl ciekawy.

Narazie to mi wychodzi za kazdym razem cos innego.



Posłuchajcie tej probki.

Nie wiem kto to robil ale fajnie mu wyszło.



http://www.raffi.webd.pl/muza/sec.mp3



Kiedy ja sie nauczę tak robic?

...

**********************

TO nie jest praca jednej wtyczki. W tym przykladzie słychac umiejętny miks kilku róznych efektów na kilku różnych śladach. Ten kto to robil miał porostu dużą swiadomosc jak je dobrze połączyć i idealnie (no prawie,słychac łączenie po pierszym pitch shifcie) dobrał tempa. Jestem to wstanie zrobić na jakim kolwiek trakerze + DAW z Pitch shiftem. Ja tam widze trzy osobne slady przenikające sie. PIerwszy Pitch shifter,drugi sie zaczyna Roll na samplu "ssss",trzeci to "sec" równiez odpowiednio z time'owany , zpanoramowany z fade in. ...

**********************

Pewnie masz racje słychać tam przenikanie jakby na trzech sladach.

Wczesniejsza probka jest troszke inna z pojedynczym vocalem i tam efekt polecany przez Marcina powinien sie sprawdzic ale nie potrafie go ustawic.

Efekt nie ma ani jednego gotowego presetu.

Nie chce iść na łatwiezne i robic z gotowych presetow ale nie majac zadnego wzoru trudnio mi ustawic wtyczke ktora widze pierwszy raz na oczy.





pozdr




Awatar użytkownika
BassFun
Posty: 190
Rejestracja: środa 13 sie 2003, 00:00

Re: Efekt z wokalem

Post autor: BassFun » czwartek 23 lut 2006, 16:01

...Jak zrobic taki wokal?

Na jakim programi na jakiej wtyczce jest to mozliwe?

jak to sie robi?

ktoś wie?





http://www.raffi.webd.pl/muza/vocal.mp3...

**********************

Może da sie zrobić takie sztuczki na programie Celemony Melodyne Uno lub wersji Studio?

Jak sądzicie?

Awatar użytkownika
Finger
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek 19 wrz 2005, 00:00

Re: Efekt z wokalem

Post autor: Finger » czwartek 23 lut 2006, 16:16

Albo otwierasz plik audio w jakims edytorze, wstawiasz cue pointy w miejscu gdzie chcesz ciac wokal a potem otwierasz w fruicie w slicerze istukasz klawiaturka. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ