Wzmacniacz do POD XT Live

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Soki

Wzmacniacz do POD XT Live

Post autor: Soki » wtorek 01 maja 2007, 13:04

Na wstępie witam wszystkich serdecznie ponieważ jest to mój pierwszy post.
Zakładam taki temat, ponieważ poszukuję czegoś solidnego do mojego PODa. Zastanawiam się nad kupnem head + box do powiedzmy 3000 zł. Czy znalazłby się ktoś kto mógłby mi doradzić co najlepiej sprawdza sie do XT Live? Muzycznie celuję w mocne brzmienia - metal, rock, ale zależy mi na bardzo selektywnym i "osadzonym" brzmieniu.
Czy lampa sprawdza się, w połączeniu z PODem, czy myśleć raczej o tranzystorowym rozwiązaniu. A może w ogóle lepiej pomyśleć o zwykłym combo. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

lodzio

Re: Wzmacniacz do POD XT Live

Post autor: lodzio » środa 02 maja 2007, 09:09

Za 3 tyś kupisz już jakiś sprzęt gitarowy, więc wydaje mi się że nie ma sensu pakować się w jakieś końcówki mocy. To czy tranzystor czy lampa to kwestia gustu o którym się nie dyskutuje ( lampa ma brzmienie bardziej "okrągłe").
Według mnie powinieneś się rozejrzeć za jakimś kombem, no chyba że masz kogoś kto ci pomoże w noszeniu paczki 4 x 12" to kupuj jakiś używany head + pake za 3 tyś i naopewno będziesz zadowolony.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » środa 02 maja 2007, 10:37

Pod najlepiej gra live na końcówce + paka ewentualnie wpięty na FOH,
ale to drugie pewnie cię nie interesuje. Można kupić końcówkę typu peavey classic 60/60, marshall 20/20, soundman fifty itd. robi to prawie każda firma + paka wedle uznania. Albo kupić dedykowane kombo
np.atomic reactor, Sansamp.

ewaunia

Post autor: ewaunia » wtorek 29 maja 2007, 10:15

Witam

Pod xt live brzmi bardzo dobrze gdy go wepniemy w pętlę efektów ( bezpośrednio do końcówki mocy) wzmacniacz najlepiej lampowego. Nie musi byc to jakiś wypas za 10 tyś. Peavey np wypuścił ostatnio fajny wzmak za 2 tyś ( VALVEKING). Kupujemy taki wzmacniacz, podłączamy do niego POD'a do pętli i mamy światowe brzmienie za niewielkie pieniądze.
Pozdrawiam

lodzio

Post autor: lodzio » wtorek 29 maja 2007, 11:01

Ostatnio byłem na prezentacji produktów Line6 i koleś podpinał swój multiefekt pod zwykły powermikser i jakieś dwie paczki z 12" głośnikami.

lodzio

Post autor: lodzio » wtorek 29 maja 2007, 11:08

Zapomniałem dopisać, że brzmienie miał zawodowe :) ( oczywiście wszystko to kwestia gustu )

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » wtorek 29 maja 2007, 11:27

POD jest symulatorem pieca i paczki gitarowej, więc albo kupujesz "prawdziwy" piec gitarowy albo jego symulator (POD) i wpinasz go do miksera, tak jak klawisze.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 29 maja 2007, 16:48

...Ostatnio byłem na prezentacji produktów Line6 i koleś podpinał swój multiefekt pod zwykły powermikser i jakieś dwie paczki z 12" głośnikami....
I bardzo dobrze. To dobre rozwiązanie. Dobrze jednak by te paczki były pełnopasmowe - wtedy "wychodzimy" ze świata "zwykłej " gitary i idziemy z brzmieniem nieco dalej. Serio.

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

dominiq

Post autor: dominiq » wtorek 29 maja 2007, 17:40

...Na wstępie witam wszystkich serdecznie ponieważ jest to mój pierwszy post.
Zakładam taki temat, ponieważ poszukuję czegoś solidnego do mojego PODa. Zastanawiam się nad kupnem head + box do powiedzmy 3000 zł. Czy znalazłby się ktoś kto mógłby mi doradzić co najlepiej sprawdza sie do XT Live? Muzycznie celuję w mocne brzmienia - metal, rock, ale zależy mi na bardzo selektywnym i "osadzonym" brzmieniu.
Czy lampa sprawdza się, w połączeniu z PODem, czy myśleć raczej o tranzystorowym rozwiązaniu. A może w ogóle lepiej pomyśleć o zwykłym combo. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam....
Dobrym rozwiązaniem byłby Peavey Valve King HD plus kolumna.
Spokojnie zmieścisz się w 3 tyś, a będziesz miał pełną lampę.
Zawsze też możesz POD wpiąć w samą końcówkę tego pieca,
wtedy będziesz miał POD'a i lampową końcówkę też dobre rozwiązanie.

dominiq

Post autor: dominiq » wtorek 29 maja 2007, 17:40

...Na wstępie witam wszystkich serdecznie ponieważ jest to mój pierwszy post.
Pozdrawiam....
Dobrym rozwiązaniem byłby Peavey Valve King HD plus kolumna.
Spokojnie zmieścisz się w 3 tyś, a będziesz miał pełną lampę.
Zawsze też możesz POD wpiąć w samą końcówkę tego pieca,
wtedy będziesz miał POD'a i lampową końcówkę też dobre rozwiązanie.

ODPOWIEDZ