Doły do 10 tyś...
- AlfonsoRodeo
Re: Doły do 10 tyś...
Rozkrecales tego Mackiego SWA 1801, czy po prostu strzelasz,ze tam Magnum? Wielu twierdzi, iz byl to jeden z bardziej nieudanych glosnikow Eminence'a, stad tez nie jest robiony juz (po krotkiej serii produkcji). Zatem, czy wlasnymi oczami widziales tam Magnum?
Kupiłem RCF 4PRO 8001AS i powiem krótko. Jest super :)
Trudno mi teraz powiedzieć czy brzmią super ani nawet czy stoły się przewracają jak się je rozkręci bo nie mam możliwości sprawdzenia tego poza koncertami, ale w sklepie jak odpaliliśmy to zamknięcie klawiatury pianina stojącego obok chciało odpaść:D
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Trudno mi teraz powiedzieć czy brzmią super ani nawet czy stoły się przewracają jak się je rozkręci bo nie mam możliwości sprawdzenia tego poza koncertami, ale w sklepie jak odpaliliśmy to zamknięcie klawiatury pianina stojącego obok chciało odpaść:D
Dziękuję wszystkim za pomoc.
-
SWA 1801 rozkręcał Barthezz i Gekon-bas. Udowadniali mi wyższość Mackie na RCF, z czym ja oczywiście się nie zgadzam. Natomiast kolega ma 1801 i słuchałem tej paczki, naprawdę gra zawodowo. Pomijając szczegóły i tak nie wymieniłbym się za RCF-a. Ja nie przepadam za głośnikami firmy Emienece i być może Magnum to wadliwa seria. W subie, który słyszałem nie wiem jaki był głośnik, ale wrażenia odsłuchowe były bardzo pozytywne. Tak czy tak RCF polecam gorąco.
- AlfonsoRodeo
...SWA 1801 rozkręcał Barthezz i Gekon-bas. Udowadniali mi wyższość Mackie na RCF, z czym ja oczywiście się nie zgadzam. Natomiast kolega ma 1801 i słuchałem tej paczki, naprawdę gra zawodowo. Pomijając szczegóły i tak nie wymieniłbym się za RCF-a. Ja nie przepadam za głośnikami firmy Emienece i być może Magnum to wadliwa seria. W subie, który słyszałem nie wiem jaki był głośnik, ale wrażenia odsłuchowe były bardzo pozytywne. Tak czy tak RCF polecam gorąco....
RCF instaluje tylko i wylacznie swoje glosniki, Mackie - cokolwiek - nie widzialem wewnatrz, wiec pytam. Glosniki RCFa to kilka klas wyzej od Eminence'a, ktorego produkcja w wiekszosci odbywa sie juz w azjatyckich krajach (info zaczerpniete u projektantow i inzynierow glosnikowych na Targach we Frankfurcie). Niezaleznie od stanu faktycznego, glosniki Eminence'a w rzeczy samej nuie wnosza od wielu lat praktycznie niczego nowego, poza noym HF neodymowym - calkiem zreszta przyzwoitym.
[addsig]
RCF instaluje tylko i wylacznie swoje glosniki, Mackie - cokolwiek - nie widzialem wewnatrz, wiec pytam. Glosniki RCFa to kilka klas wyzej od Eminence'a, ktorego produkcja w wiekszosci odbywa sie juz w azjatyckich krajach (info zaczerpniete u projektantow i inzynierow glosnikowych na Targach we Frankfurcie). Niezaleznie od stanu faktycznego, glosniki Eminence'a w rzeczy samej nuie wnosza od wielu lat praktycznie niczego nowego, poza noym HF neodymowym - calkiem zreszta przyzwoitym.
[addsig]
Doły grały by z nadstawkami o mocy 1600W / stronę.
czy ja dobrze rozumiem ? nadstawki mają 1600W na stronę ?
w takim razie, choć nie podajesz skuteczności nadstawek, doły powinny mieć co najmniej 2 razy taką moc, to chyba oczywiste ?
warto przeczytać mój artykuł o systemach Bi-Amp z E i S -dostępny również na stronie int: www.pmp.civ.pl
[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.
-
Alfonso znalazłem link gdzie Barthezz pisze, że w środku SWA 1801 jest Eminence: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692683.html. Nie wiem czy to prawda, ale ponoć gdy Mackie zaczęło robić kolumny używali na początku głośników RCF-a, więc nie dziwne że zdobyły taką popularność. W linku jest mowa o pierdzeniu i waleniu basem przez RCF 8001, a ja tylko mogę odpowiedzieć, że wszystko jest kwestią ustawienia i z walenia dźwięk przeradza się w piękny, miękki sound basowy. Poza tym wiele osób wypowiada się o awaryjności ww. Maćków 1801, potwierdził mi to znajomy sprzedawca ze sklepu muzycznego, sprzedają też RCF-a i jak dotąd zero reklamacji - odpukać. Co do mocy górek i dołów, oczywiste jest, że dół musi mieć większą moc. Ja mam zestaw 2x400 W w górze i 800 W w dole. w salach dół spokojnie daje rady, również plener pod zadaszeniem. Natomiast otwarta przestrzeń wymaga jeszcze drugiego subbasu, choć zestaw 2.1 do moich potrzeb spokojnie daje rady, aczkolwiek gdybym grał więcej imprez w otwartym plenerze już planowałbym zakup drugiego subbasu. Pozdrawiam.
...
w takim razie, choć nie podajesz skuteczności nadstawek, doły powinny mieć co najmniej 2 razy taką moc, to chyba oczywiste ?
warto przeczytać mój artykuł o systemach Bi-Amp z E i S -dostępny również na stronie int: http://www.pmp.civ.pl
...
Wiem że powinny mieć dwa razy więcej, ale cóż na to poradzę że nie mam 20 tyś do ręki do wydania. Najpierw trzeba zapracować tymi co już mam na kolejne.
warto przeczytać mój artykuł o systemach Bi-Amp z E i S -dostępny również na stronie int: http://www.pmp.civ.pl
...
Wiem że powinny mieć dwa razy więcej, ale cóż na to poradzę że nie mam 20 tyś do ręki do wydania. Najpierw trzeba zapracować tymi co już mam na kolejne.
......
...
Wiem że powinny mieć dwa razy więcej, ale cóż na to poradzę że nie mam 20 tyś do ręki do wydania. Najpierw trzeba zapracować tymi co już mam na kolejne....
jeśli nie masz dużej kasy, to z pewnością nie warto wchodzić w zestawy aktywne typu Mackie czy RCF, lepiej kupic końcówkę mocną i powoli rozbudowywać system o kolejne basy. Ja np używam trzech 18 " na stronę, napędzanych końcówką która może schodzić na 2 Ohm, co daje w moim przypadku 1500W.
...
Wiem że powinny mieć dwa razy więcej, ale cóż na to poradzę że nie mam 20 tyś do ręki do wydania. Najpierw trzeba zapracować tymi co już mam na kolejne....
jeśli nie masz dużej kasy, to z pewnością nie warto wchodzić w zestawy aktywne typu Mackie czy RCF, lepiej kupic końcówkę mocną i powoli rozbudowywać system o kolejne basy. Ja np używam trzech 18 " na stronę, napędzanych końcówką która może schodzić na 2 Ohm, co daje w moim przypadku 1500W.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.
.........
...
jeśli nie masz dużej kasy, to z pewnością nie warto wchodzić w zestawy aktywne typu Mackie czy RCF, lepiej kupic końcówkę mocną i powoli rozbudowywać system o kolejne basy. Ja np używam trzech 18 " na stronę, napędzanych końcówką która może schodzić na 2 Ohm, co daje w moim przypadku 1500W....
Tylko że z mocną końcówką i dobrymi dołami nie zmieściłbym się w 10tyś. Zresztą i tak już nic nie zmieni faktu że doły kupiłem i jestem z nich bardzo zadowolony. Jak tylko będzie kasa i okazja to kupię następne dwie sztuki :)
...
jeśli nie masz dużej kasy, to z pewnością nie warto wchodzić w zestawy aktywne typu Mackie czy RCF, lepiej kupic końcówkę mocną i powoli rozbudowywać system o kolejne basy. Ja np używam trzech 18 " na stronę, napędzanych końcówką która może schodzić na 2 Ohm, co daje w moim przypadku 1500W....
Tylko że z mocną końcówką i dobrymi dołami nie zmieściłbym się w 10tyś. Zresztą i tak już nic nie zmieni faktu że doły kupiłem i jestem z nich bardzo zadowolony. Jak tylko będzie kasa i okazja to kupię następne dwie sztuki :)
Mackie używa w swoich kolumnach głośników od wielu producentów m.in od eminence ale od eminence to sa głośniki customowe robione pod klienta może wyglądać jak seryjny magnum ale może być zupełnie inaczej zbudowany .Nie zmienia to faktu ze SWA1801 to świetny bas z jedna wadą lubi sie zapocić tj zdarzyło mi sie kilka razy ze wyłączył sie po ok 1-2godz grania a na radiatorze możnabyło jajka smażyć