Soundcraft MFX12 lub Allan CP12

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
aronsky

Soundcraft MFX12 lub Allan CP12

Post autor: aronsky » sobota 26 sty 2008, 10:35

Witam.Mam pytanie skierowane głównie do ALFONSORODEO i WALDROFF (polecił Silversound)Potrzebuję na chauturki(wesela)mixer i nie wiem co kupić.Mam dwa do wyboru..Soundcraft mfx12 lub allan cp12.Zależy mi na ciepłym klarownym brzmieniu,jeśli chodzi o efekt to wystarczy na wokal sam hall...Który z nich Panowie?z góry dziękuję

DCG

Re: Soundcraft MFX12 lub Allan CP12

Post autor: DCG » sobota 26 sty 2008, 12:13

Oba fajne, ale chyba na chałturki lepszy będzie soundcraft, ze względu na więcej preampów mikrofonowych, bo brzmieniowo to ta sama klasa.
Klawy jest jeszcze MACKIE 1642 VLZ3 (tylko bez efektu).
Moje osobiste zdanie (też gram w kapeli).

Waldorff

Post autor: Waldorff » niedziela 27 sty 2008, 04:11

...Witam.Mam pytanie skierowane głównie do ALFONSORODEO i WALDROFF (polecił Silversound)Potrzebuję na chauturki(wesela)mixer i nie wiem co kupić.Mam dwa do wyboru..Soundcraft mfx12 lub allan cp12.Zależy mi na ciepłym klarownym brzmieniu,jeśli chodzi o efekt to wystarczy na wokal sam hall...Który z nich Panowie?z góry dziękuję...

Heh... dziękuję za polecenie :)

Na początek - MFX to stosunkowo nowy model - więc nie bardzo można się oprzeć o jakiekolwiek opinie. Wygląda na to, że jest to młodszy (czyt. bardziej wytaniony) brat wytanionej chyba na maksa serii GB... która to seria do legendarnych, delikatnie rzecz ujmując, nie należy :/
Osobiście nie miałem styczności z tym urządzeniem.

W kwestii Allen&Heath - seria CP to powermiksery, zaś miksery (równoległe jakościowo) to seria PA.
Jako wieloletni użyszkodnik mikserów tej firmy -powiem tylko jedno: PRAWDZIWY ALLEN&HEATH zaczyna się od serii Wizard wzwyż. Reszta pachnie ryżem... a i tak samo gra :(
W tym przypadku równie dobrze możesz kupić Behringera - różnicy w brzmieniu nie usłyszysz... jakość wykonania będzie równie słaba.

Tak więc obydwa podane przez Ciebie modele to baaardzo niska półka...różnice jakościowe raczej niewyczuwalne.

DCG

Post autor: DCG » niedziela 27 sty 2008, 12:11

To w takim razie jaki najlepszy mixer do racka 19", na małe sztuki ?
Nie chodzi tu o zaawansowane nagłośnienia, czy koncerty, ale o średniej wielkości zespoły, które same sobie nagłaśniają, własne występy.
Co z tego przedziału zabrzmi najlepiej, bo takie też potrzebne ?

aronsky

Post autor: aronsky » niedziela 27 sty 2008, 15:16

Ale w sumie który jednak z tych nisko budżetowych będzie lepszy brzmieniowo?coś mi podpowiada,ze allan brzmi cieplej...ale...

DCG

Post autor: DCG » czwartek 06 mar 2008, 20:56

Czyli brzmienie dopiero od Allena W3 12:2 ?

ODPOWIEDZ