Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
-
Laliszon
autor: Laliszon » poniedziałek 26 maja 2008, 19:52
Witam
Niedługo będę miał okazję realizować koncert na tym stole bo akurat firma która będzie obsługiwać koncert ma takie stoły. Słyszałem że jest edytor do tych stołów ale taki żebym mógł sobie zrobić z grubsza projekt tracków wraz z insertami (ustawić sobie kompresory, bramki, podgrupy) tak abym na koncercie mógł wpiąć pendrive z zapisanym ustawieniem i tylko zrobić niezbędne korekty ustawień a nie od początku budować tory. Co ważne chodzi jeszcze o to żeby taka edycja mogła się odbywać bez posiadania tego mixera, czyli chodzi o samo odwzorowanie graficzne systemu stołu i możliwość ustawienia parametrów na "sucho".
Będę wdzięczny jeśli ktoś z kolegów odpowie mi czy wogóle coś takiego istnieje żebym nie szukał czegoś czego nie ma ewentualnie.
Pozdrawiam
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 26 maja 2008, 20:01
...Będę wdzięczny jeśli ktoś z kolegów odpowie mi czy wogóle coś takiego istnieje żebym nie szukał czegoś czego nie ma ewentualnie...
Idź i nie grzesz więcej:
www.yamahaproaudio.com/downloads/firm_soft/pm5d/pm5d_edt.html[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
Laliszon
autor: Laliszon » poniedziałek 26 maja 2008, 20:41
......Będę wdzięczny jeśli ktoś z kolegów odpowie mi czy wogóle coś takiego istnieje żebym nie szukał czegoś czego nie ma ewentualnie...
Idź i nie grzesz więcej:
http://www.yamahaproaudio.com/downloads/firm_soft/pm5d/pm5d_edt.html
...
Dzięki, właściwie ściągnąłem nawet ten program wcześniej ale pomimo że się instaluje na moim macu niestety w programach w katalogu yamaha nie mogę znaleźć skrótu otwierajacego edytor, w teczce są tylko pliki z rozszerzeniem exe. czyli coś co zapewne odpali się na windowsie, żadnego pliku na maca tam nie znalazłem.
Dlatego wcześniej pytałem czy przypadkem ten edytor nie wymaga zainstalowanego stołu, bo sam z siebie zadziałać mi nie chciał.
może coś nie tak robię, no ale niewiele da się zrobić więcej bo instaluje się tylko nie otwiera.
-
Laliszon
autor: Laliszon » poniedziałek 26 maja 2008, 20:43
oczywiście ściągnąłem wersję na OSX
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 26 maja 2008, 21:01
...oczywiście ściągnąłem wersję na OSX...
Edytor to "nadbudowa", pracuje tylko ze stołem (jako hostem), pod Win także

.
[addsig]
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 26 maja 2008, 21:14
Zawsze jednak można (naprawdę warto!) zapoznać się choćby z samą instrukcją (pdf). Do tego nie potrzeba podpinać się pod Yamahę.
-
Laliszon
autor: Laliszon » poniedziałek 26 maja 2008, 22:11
Czyli właściwie dałem się nabrać bo gdzieś słyszałem że jest taki samodzielny edytor parametrów tego stołu i można sobie wstępnie scenę przygotować. Bez posiadania stołu.
Dzięki koledze za rozwianie nadziei. Wiem że warto na tym stole się nauczyć.
Nie pozostaje nic innego jak poprosić innego kolegę z firmy co ma PM5D aby dal pogrzebać w swoim magazynie.
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 26 maja 2008, 22:38
...Czyli właściwie dałem się nabrać bo gdzieś słyszałem że jest taki samodzielny edytor parametrów tego stołu i można sobie wstępnie scenę przygotować. Bez posiaania stołu...
Bo to prawda. Tyle, że aby zainstalować ten soft na fulla musisz mieć ten stół podłączony ethernetem (jego instalka jest ładowywana wraz z potrzebnymi driverami). Dopiero później już możesz sobie bez niego (stołu) robić co zechcesz w edytorze. Jeśli zrobisz to na "czysto" (bez stołu) załadujesz tylko instrukcję obsługi

.
[addsig]
-
zwierzu
autor: zwierzu » wtorek 27 maja 2008, 22:47
...Czyli właściwie dałem się nabrać bo gdzieś słyszałem że jest taki samodzielny edytor parametrów tego stołu i można sobie wstępnie scenę przygotować. Bez posiadania stołu.
Dzięki koledze za rozwianie nadziei. Wiem że warto na tym stole się nauczyć.
Nie pozostaje nic innego jak poprosić innego kolegę z firmy co ma PM5D aby dal pogrzebać w swoim magazynie.
...
Pod Windowsem zrobisz to bez problemu, więc na Macu też powinno się dać.
Zainstalować trzeba najpierw Yamaha Studio Manager a potem właściwy edytor.
Scenę zapisujesz do pliku i z lapka trzeba ją potem odczytać. (chociaż nie pamiętam jak jest w PM5D)
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery