El-akustyk w najlepszym stosunku cena/jakość

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Caroozo

El-akustyk w najlepszym stosunku cena/jakość

Post autor: Caroozo » poniedziałek 06 paź 2008, 12:35

Witam,
jak niektórzy wiedzą, jestem klawiszowcem, ale i gitarą klasyczną/akustyczną nie wzgardzę;). Chciałbym kupić sobie dobre (albo chociaż przyzwoite) jakościowo wiosło, jako druga gitara w kapelce do kilku numerów (siakieś podkłady, proste motywy, drugi głos, Guthrie Govan to ja nie jestem:P), no i ogólnie do grania w terenie.
Zwracam uwagę na wygląd, bo sprzęt raczej do zastosowań scenicznych, a i jakość jest nie mniej ważna. Brzmienie... nie jestem profesjonalnym gitarzystą, więc nie będę inwestował tysięcy złotych w pudło, jednak słyszę czy coś "brzdęka" czy gra;).
Budżet? Bo ja wiem, na pewno mniej niż tysiak, a jak nie usłyszę różnicy pomiędzy gitarką za 300zł i 900zł, to wiadomo jaka będzie decyzja;).
Co do elektroniki, to lepsza będzie pasywna (wygodniej, bo bez myślenia o baterii) czy aktywna? (pomijam przystawki z tunerem, korektorami chińskimi itp szajs)
Co do gitar z tyłem/bokami wykonanymi z ABS - fajnie wyglądają, a jak grają? Nie miałem z nimi doświadczenia, a jest parę modeli jakiejś dziwnej firmy Echo na Allegro, w cenach co najmniej ciekawych...

Proszę doświadczonych gitarzystów o polecenie czegoś ciekawego;) oczywiście w grę wchodzi oferta na AlleDrogo, sklepy internetowe etc.

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: El-akustyk w najlepszym stosunku cena/jakość

Post autor: AkselPL » poniedziałek 06 paź 2008, 12:43

Polecam Ibanez GRG 170DX BK mam taką i uważam ze jak na cene 700zł nic lepszego się nie dostanie. Jest to gitara pasywna.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 06 paź 2008, 12:49

...Polecam Ibanez GRG 170DX BK mam taką i uważam ze jak na cene 700zł nic lepszego się nie dostanie. Jest to gitara pasywna....
Hm, dzięki za radę, ale ja szukam gitary elektro-akustycznej;)

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 06 paź 2008, 13:05

......Polecam Ibanez GRG 170DX BK mam taką i uważam ze jak na cene 700zł nic lepszego się nie dostanie. Jest to gitara pasywna....
Hm, dzięki za radę, ale ja szukam gitary elektro-akustycznej;)...
Polecam gitarkę SAMICK D3CE - kupiłem półtora roku temu za około 1000 zł, teraz są trochę tańsze. Masz to czego chcesz - ładny wygląd no i przyzwoite brzmienie, do tego wbudowana elektronika ( korektor, tuner !! ) klucze grovera, bardzo przyzwoita gitarka, chociaż ma stosunkowo "ciemne" brzmienie.

http://www.rondomusic.pl/?iProduct=1107&p=productsMore&sName=Samick-D3CE-Kensington

tutaj masz opis gitarki, i też ją możesz kupić i obejrzeć. Ja ją polecam, bardzo wdzięczna przy nagrywaniu, jednak po kupnie trza ją podregulować no i nagrywać tylko i wyłącznie na świerzutkich strunach, inaczej jest trochę za ciemna, co przy sytuacji live z kolei jest chyba korzystne. Kawał fajnej gitary, pozdrawiam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 06 paź 2008, 22:49

Polecam gitarkę SAMICK D3CE - kupiłem półtora roku temu za około 1000 zł, teraz są trochę tańsze. Masz to czego chcesz - ładny wygląd no i przyzwoite brzmienie, do tego wbudowana elektronika ( korektor, tuner !! ) klucze grovera, bardzo przyzwoita gitarka, chociaż ma stosunkowo "ciemne" brzmienie.

http://www.rondomusic.pl/?iProduct=1107&p=productsMore&sName=Samick-D3CE-Kensington

tutaj masz opis gitarki, i też ją możesz kupić i obejrzeć. Ja ją polecam, bardzo wdzięczna przy nagrywaniu, jednak po kupnie trza ją podregulować no i nagrywać tylko i wyłącznie na świerzutkich strunach, inaczej jest trochę za ciemna, co przy sytuacji live z kolei jest chyba korzystne. Kawał fajnej gitary, pozdrawiam...
Hm, ciekawa z wyglądu, co do brzmienia lubię jasne, wiadomo - kwestia gustu, i trzeba też wiosło usłyszeć w akcji.
826 to w sumie niedużo...
A jakieś inne propozycje? Może są jakieś perełki z tych tańszych?
Zaznaczam że gitarka naprawdę nawet na półprofesjonalnym poziomie nie będzie (jak mamy nagrywać to do dyspozycji jest MusicMan JP Signature i pudło Fendera;)), natomiast potrzebuję gitarki na parę numerów "dla dupeczek", czyli jakieś smęty na 2 gitarki;) oraz dla swoich potrzeb, dawno temu odkryłem że nie jestem w stanie grać na gitarze więcej niż covery rockowo-bluesowe, więc w sumie szkoda mi wydawać więcej niż jest mi potrzebne:)
...ale jak NAPRAWDĘ warto, no to warto:)

ODPOWIEDZ