witam,używam w sali prób bardzo starych głośników Rolanda (dwuczęściowy zestaw, dość olbrzymie szafy z lat 80-tych, niesttey nie jestem w stanie zweryfikować ich modelu, żadnego info, wiem tylko są to 4ohm 200W każda). posiadałem do nich starą końcówkę mocy, która niestety ostatnio padła.
dostałem niedawno końcówkę mocy Behringera PMH2000 euro power i tu pojawia się moje pytanie:
ponieważ głośniki mają kable kończące się jackami 6,3 a powermixer ma wejścia typu speakon - czy stosując jakiś adapter w nieodpowiedni sposób mogę uszkodzić głośniki? Czy wogóle realne jest kupienie przejściówki z jack 6,3 na speakon?
jeśli pytanie jest głupie to przepraszam, ale na tym po porostu się kompletnie nie znam.
pozdrawiam
Behringer PMH 2000
Behringer PMH 2000
Re: Behringer PMH 2000
...dostałem niedawno końcówkę mocy Behringera PMH2000 euro power i tu pojawia się moje pytanie...
Ten powermixer to w sumie bardzo fajny sprzęt, tudzież już z samej jego instrukcji obsługi wprost wynika, że wyda góra 2 x 250W na 4 omach. Czyli spokojnie możesz swoje stare paczki do niego podłączyć
Zamiast zastanawiać się nad przejściówkami odetnij w cholerę stare jacki i przylutuj nowe speakony. Aby tylko w fazie!
[addsig]
Ten powermixer to w sumie bardzo fajny sprzęt, tudzież już z samej jego instrukcji obsługi wprost wynika, że wyda góra 2 x 250W na 4 omach. Czyli spokojnie możesz swoje stare paczki do niego podłączyć

Zamiast zastanawiać się nad przejściówkami odetnij w cholerę stare jacki i przylutuj nowe speakony. Aby tylko w fazie!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Dodam jeden drobiazg, w speakonie podłączonym do behringera nie można mostkować pinów 1 i 2 (czasem robi się tak dla poprawienia pewności styków vide Cerwin Vega)
zawodowo pracujący akustyk live i studio
problem jest tylko taki, ze głośniki z dość nietypowymi kablami nie są moje i nie bardzo mogę coś lutować przy nich, stąd moja decyzja o zastosowaniu przejściówek i wspomniana obawa czy nie uszkodze ich w jakis sposób..
kabel z głośnika jest na tyle dziwnie przylutowany do wtyczki jack, że nie jestem w stanie ocenić czy będzie w fazie czy przeciwfazie - czy ewentualna pomyłka może stkutkować zniszczeniem sprzętu, czy po prostu głośnik będzie grać 'ciszej'?