Praca pisemna - projekt kolumny

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Talon

Praca pisemna - projekt kolumny

Post autor: Talon » poniedziałek 18 sty 2010, 00:27

Witam

Mam do napisania do końca miesiąca pracę o temacie zaprojektuj kolumnę, albo monitor itd, oraz mam napisać co jak działa i na co wpływa.

Jest to praca na 1 semestr realizacji dzwięku.

Gdzie szukać informacji, oraz z czego korzystać, na co zwrócić uwagę itd. ?

Wszelkie informacje bardzo sie przydadzą

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Praca pisemna - projekt kolumny

Post autor: Sroka » poniedziałek 18 sty 2010, 04:43

...
Witam

Mam do napisania do końca miesiąca pracę o temacie zaprojektuj kolumnę, albo monitor itd, oraz mam napisać co jak działa i na co wpływa.

Jest to praca na 1 semestr realizacji dzwięku.

Gdzie szukać informacji, oraz z czego korzystać, na co zwrócić uwagę itd. ?

Wszelkie informacje bardzo sie przydadzą

Pozdrawiam...

Moja sugestia to odwiedzić www.elektroda.pl

Jest tam dział na którym znajdziesz bardzo dużo materiałów.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 18 sty 2010, 11:28

Jedną kolumnę/głośnik/monitor.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 18 sty 2010, 11:40

Zaraz, jednego nie rozumiem.

Albo na uczelni miałeś z tego zajęcia, tylko bąblowałeś, niczego się nie nauczyłeś i teraz prosisz, żeby ktoś za ciebie zrobił zadanie domowe, albo dostałeś do zrobienia pracę z zakresu, który wykracza poza program nauki (i to należy głośno skrytykować). No chyba, że sam sobie wybrałeś temat, i wtedy nie rozumiem dlaczego sam nie umiesz sobie z nim poradzić.

Która opcja zachodzi?

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 18 sty 2010, 13:08

Osoba która zleciła nam prace, jest z Fotisa(nasz wykładowca). Jako że przedmiot nazywa się konserwacja, mówił nam głównie o tym jak się nagłaśnia, czym nagłaśnia, oraz czego to nie słyszał nie widział. Jeśli chodzi o temat pracy to mieliśmy schemat budowy głośnika, czyli kopułka, magnes, membrana itd. Jednak nic nie było o budowie kolumny głośnikowej. Powiedział tylko że mamy użyć jakiegoś programu i wsumie to wszystko. Tu przyznaję nie pamiętam co to był za program.

Tak, mogę stwierdzić ze to wykracza po za zakres materiału jaki mieliśmy na lekcjach.

Nie chce abym nikt odrabiał za mnie pracy tylko POPROSIŁEM ABY KTOŚ NAPISAŁ GDZIE MOGE ZNALEŹĆ UŻYTECZNE INFORMACJĘ NA TEN TEMAT!

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 18 sty 2010, 13:53

...
Osoba która zleciła nam prace, jest z Fotisa(nasz wykładowca). Jako że przedmiot nazywa się konserwacja, mówił nam głównie o tym jak się nagłaśnia, czym nagłaśnia, oraz czego to nie słyszał nie widział. Jeśli chodzi o temat pracy to mieliśmy schemat budowy głośnika, czyli kopułka, magnes, membrana itd. Jednak nic nie było o budowie kolumny głośnikowej. Powiedział tylko że mamy użyć jakiegoś programu i wsumie to wszystko. Tu przyznaję nie pamiętam co to był za program.

Tak, mogę stwierdzić ze to wykracza po za zakres materiału jaki mieliśmy na lekcjach.

Nie chce abym nikt odrabiał za mnie pracy tylko POPROSIŁEM ABY KTOŚ NAPISAŁ GDZIE MOGE ZNALEŹĆ UŻYTECZNE INFORMACJĘ NA TEN TEMAT!...

No i napisałem że znajdziesz na Elektrodzie, są tam wszystkie programy niezbedne do konstrukcji i obliczania obudowy głosnikowej. Ale sadzac po sposobie podejścia do własnej edukacji jesteś tak leniwy ze nawet tam nie zajrzałeś. Wystarczy wpisać w google hasło i otworzy się tysiac stron.

Marnujesz czas i zaśmiecasz forum!

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 18 sty 2010, 14:58

... o to właśnie chodzi że są setki stron. Mnie chodziło o rzetelne źródło informacji. Książka, albo konkretna strona. Napisze na elektrodzie, połowa mnie odeśle, a druga połowa wymieni sie poglądami.

Tutaj już dawno zauważyłem(nie tylko ja) że nie można liczyć na pomoc, każdy jest zuchwały, arogancki i odsyła tu i tam.. To też świadczy o tym ile kto ma wiedzy.

Pomijam takie wyjątki jak np Pan MB bo to jedna z nielicznych osób która potrafi pomóc i pomaga na forum.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 18 sty 2010, 15:18

...
... o to właśnie chodzi że są setki stron. Mnie chodziło o rzetelne źródło informacji. Książka, albo konkretna strona. Napisze na elektrodzie, połowa mnie odeśle, a druga połowa wymieni sie poglądami.

Tutaj już dawno zauważyłem(nie tylko ja) że nie można liczyć na pomoc, każdy jest zuchwały, arogancki i odsyła tu i tam.. To też świadczy o tym ile kto ma wiedzy.

Pomijam takie wyjątki jak np Pan MB bo to jedna z nielicznych osób która potrafi pomóc i pomaga na forum....

To jak ja tobie podałem stronę elektrody to znaczyże byłem nie uprzejmy?

Nawet tam nie zajrzałeś bo głupoty opowiadasz, są tam gotowe artykuły od poczatku wyliczenia włacznie z opisem jak wykonczyć sama obódowę.

Wiec jak twierdzisz że ktoś jest arogancki to własnie teraz ja będę. I bądz pewny ze pan MB tobie napisze gotowe wypracowanie. A jak będzie uprzejmy to nawet ciebie odwiedzi i zrobi wszystko a ciebie. ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 18 sty 2010, 15:27

Bardzo mi przykro, ale tym razem nie mogę pomóc. Nie umiem projektować głośników.

Wiem, że ostatnio wyszła na ten temat książka po polsku (J. Krajewski,
Głośniki i zestawy głośnikowe. Budowa, działanie, zastosowania) i że są strony temu poświęcone, np. TUTAJ.

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 18 sty 2010, 15:42

Dziękuje MB, właśnie takiej strony szukałem. Chwała takim ludziom jak Ty!
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ