Efekt wokalny

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Apapus

Efekt wokalny

Post autor: Apapus » piątek 12 lis 2010, 23:28

Witam, chciałem kupić efekt wokalny w cenie do 2 tysięcy złotych.

Proszę o poradę co wybrać z dość bogatej oferty. Aktualnie rozważam 6 pozycji:

TC Helicon VoiceLive 1

TC Helicon VoiceLive Touch (mój faworyt)

TC Electronic M-One XL

Digitech Vocalist Live 4

Roland VP-7

TC Helicon VoiceWorks Plus

Jednakowoż M-One XL i VoiceWorks Plus to nie są efekty, które można samemu na bieżąco edytować, więc one startują z gorszej pozycji...

Czy ktoś osłuchiwał może te efekty i może się wypowiedzieć? Szczególnie interesuje mnie VoiceLive Touch.

Ponadto, są jeszcze inne, tańsze opcje. Ludzie mi polecali Korg Kaosspad 3 oraz Boss VE-20.

Oba są sporo tańsze niż powyższe efekty, ale jak się to ma z jakością?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź! Pozdrawiam!...
[Post edytowany przez Admina w dniu 13/11/2010]

MartinKey

Re: Efekt wokalny

Post autor: MartinKey » sobota 13 lis 2010, 09:18

O jaki efekt wokalny chodzi? Procesor efektów, czy harmonizer? W pierwszym przypadku mogę polecić TC M One XL, lub ewentualnie TC M2000 z "drugiej ręki". W drugim TC Helicon (wersja rack lub podłogowa).

Apapus

Post autor: Apapus » sobota 13 lis 2010, 10:23

...O jaki efekt wokalny chodzi? Procesor efektów, czy harmonizer? W pierwszym przypadku mogę polecić TC M One XL, lub ewentualnie TC M2000 z "drugiej ręki". W drugim TC Helicon (wersja rack lub podłogowa).... 

Zależy mi głównie na efektach typu reverb, delay, echo, potrzebny mi kompresor ale harmoniami też nie pogardzę... No ale do tego musi być łatwy w obsłudze na szybko, czyli najlepiej żadnych pokręteł a pedały do przestawiania...

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 13 lis 2010, 11:09

...
...O jaki efekt wokalny chodzi? Procesor efektów, czy harmonizer? W pierwszym przypadku mogę polecić TC M One XL, lub ewentualnie TC M2000 z "drugiej ręki". W drugim TC Helicon (wersja rack lub podłogowa).... 

Zależy mi głównie na efektach typu reverb, delay, echo, potrzebny mi kompresor ale harmoniami też nie pogardzę... No ale do tego musi być łatwy w obsłudze na szybko, czyli najlepiej żadnych pokręteł a pedały do przestawiania......

Mam M-One-XL oraz VoiceWorksPlus, oba są w racku. Do obsługi "butem" używam G-switcha. Bardzo dobre procesory! Oczywiście jak za tą kasę. Dziś mozesz kupić całkiem sensowny VoiceWorks w racku za 950zł. na portalu aukcyjnym, który jeszcze do niedawna był dostępny za ponad 2000zł. Do niego dokupujesz G-Switch za 300zł. i wio! :)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Apapus

Post autor: Apapus » środa 17 lis 2010, 15:20

...
...

Zależy mi głównie na efektach typu reverb, delay, echo, potrzebny mi kompresor ale harmoniami też nie pogardzę... No ale do tego musi być łatwy w obsłudze na szybko, czyli najlepiej żadnych pokręteł a pedały do przestawiania......

Mam M-One-XL oraz VoiceWorksPlus, oba są w racku. Do obsługi "butem" używam G-switcha. Bardzo dobre procesory! Oczywiście jak za tą kasę. Dziś mozesz kupić całkiem sensowny VoiceWorks w racku za 950zł. na portalu aukcyjnym, który jeszcze do niedawna był dostępny za ponad 2000zł. Do niego dokupujesz G-Switch za 300zł. i wio! :)...

Zdecydowałem się w końcu na Toucha, bardzo mi się podoba, najlepiej brzmiące efekty z powyższych. W tym przedziale cenowym nie ma nic lepszego. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ