Nagłośnienie małej sali prób

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
vince

Nagłośnienie małej sali prób

Post autor: vince » wtorek 14 paź 2014, 13:40

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i dotyczy on wyboru zestawu który miałby posłużyć nagłośnieniu wokalu i partii elektronicznych (w tym elektronicznej perkusji) na domowej salce, o wielkości ok 20m2 (strzelam, bo to typowy garaż jednego z członków zespołu i nie znam dokładnego metrażu).  

Muzyką pod względem technicznym zajmuję się ok. 8 lat (kompozycja i miksowanie głównie na potrzeby własnych projektów) ale do tej pory miałem do czynienia tylko z zestawami "studyjnymi" do nagłaśniania, natomiast dosyć mało z estradowymi, w zasadzie tylko podczas korzystania z wyposażonych salek prób. Przeglądając Internet zauważyłem że można zainwestować albo w zestaw: powermikser + 2 x kolumny pasywne albo mikser + 2 x kolumny aktywne. Jest oczywiście jeszcze jedno rozwiązanie, czyli mikser + wzmacniacz + kolumny pasywne/aktywne ale to rozwiązanie niestety przekracza nasze możliwości finansowe, a nie mamy ze tak powiem już czasu zbytnio na dozbieranie pieniędzy. Budżet ok. 2000 PLN może wydawać Wam się skromny jak na takie przedsięwzięcie ale zależy nam na w miarę dobrej jakości zestawie, który niekoniecznie musi być potężny - oprócz tego podczas prób będą grało 250W combo basowe TC Electronics i 100W wzmacniacz Engla + poczwórna paczka Labogi, więc zależy nam żeby podkład elektroniczny i wokal się spokojnie przebijały przez TROCHĘ rozkręcone wspomniane wzmacniacze. Dlaczego trochę? Przy większych ustawieniach niż maks. 25% mocy wszystko zaczęło i tak być za głośno, przesterowywać, świszczeć itd. więc nie zamierzamy jakoś bardzo głośno ćwiczyć ;)

Jaki wybór byście mi polecili? Jeszcze dodatkowo biorąc pod uwagę podane przeze mnie parametry innych elementów jakiej mocy zestaw (osobiście myślałem o czymś 300W ale mogę się jednak sporo mylić)??

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam!

Paweł

Re: Nagłośnienie małej sali prób

Post autor: Paweł » czwartek 16 paź 2014, 00:23

300 to niestety minimum. W dawnych czasach osobiście przerabiałem 200 w podobnym pomieszczeniu i jedynie w składach jazzowych dawało radę.

ODPOWIEDZ