Głośnik 15" do kolumny typu Bass-reflex

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
silver_sound

Re: Głośnik 15" do kolumny typu Bass-reflex

Post autor: silver_sound » poniedziałek 23 maja 2005, 15:53

...Po przeprowadzeniu zbiorowej symulacji omawianych glosnikow stwierdzam, iz w plebiscycie na najglosniejszy glosnik w obudowie 210l wygrywa 15xr600 (choc nie gra powalajaco nisko), kolejne miejsca to Omega Pro 15 i Kilomax 15, lecz sa juz srednio o 2dB cichsze od 15xr600.

Glosnik 15ps76 jest OK, ale w o polowe mniejszych obudowach.

Kappa z mojego punktu widzenia jest zbyt malo efktywna (96dB a nawet i mniej), natomiast Beyma 15G450-N to glosnik do mniejszej obudowy podobnie jak 15ps76. Zatem alternatywa wg mnie pozostaja 3 glosniki wymienione w kolejnosci od poczatku....

Witam

Według mnie warto też zobaczyć 15 LX 60 , i 15 K 200 BEYMA.

Ponadto w przypadku poważnego nagłosnienia, nalezy myśleć "przyszłościowo", czyli mysleć o ewentualnym servisowaniu.

Nie wiem czy AAcraft, czy BAS mają swego przedstawiciela w polsce, i jaki jest to (poważny, czy nie) przedstawiciel, ale beyma ma ten servis pewny, a na ewentualne zestawy naprawcze nie czeka sie tygodniami.

Zsymulacji wychodzi,że te dwa głosniki sa bardzo zbliżone do Omegi pro15 cali.(eminence)

Jeden decybej większej sprawności (teoretycznie)"amerykanina" od ok 100 Hz, według mnie nie jest przekonującym dowodem o jego "lepszości", w świetle tego co pisałeś o jakości wykonania tych głosników wczesniej (eminence).

Oto link do wykresów

http://republika.pl/sonus/beyma.jpg

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

horncqt

Re: Głośnik 15" do kolumny typu Bass-reflex

Post autor: horncqt » poniedziałek 23 maja 2005, 18:37

15 lx 60 mozna sobie darowac. Jest oszukany zwiekszone BL kosztem waskiej szczeliny przy wiekszych mocach obciera bocznie. Najlepiej niech alfonso wezmie na testy po jednej sztuce, dystrybutorzy powinni sie zgodzic.
GG: 5239173

ODPOWIEDZ