Mackie SWA 1501
Mackie SWA 1501
Witam!
Mój problem jest następujący. Na początku maja stałem się "szczęśliwym" posiadaczem zestawu Mackie: 2 górki SRM350 i 1 subbas SWA1501. Sprzęt brzmi rewelacyjnie i spełniał wszystki moje wymagania, ale od początku miałem problemy z subbasem. Od momentu kiedy go kupiłem zdąrzył się 3 razy zepsuć. Za pierwszym razem wpisali mi w gwarancje wymiane wzmacniacza, za drugim - wymiane głośnika, a za trzecim po moim żądaniu wymiany subbasu - stwierdzili, że nie uznają reklamacji ponieważ spaliła się cewka i to napewno była moja wina, bo prawdopodobnie przesterowałem dół. Nie jestem elektronikiem, więc bardzo proszę wszystkich zorientowanych o wypowiedzi:
- czy cewka może mieć wadę fabryczną?
- czy można przesterować aktywny subbas nie rozkręcając go nawet do połowy? (sprzęt chodził na pół gwizdka)
- czy są jakieś inne sposoby palenia cewek?
- czy ktoś miał kiedykolwiek jakieś problemy z podobnym sprzętem firmy Mackie?
Mój problem jest następujący. Na początku maja stałem się "szczęśliwym" posiadaczem zestawu Mackie: 2 górki SRM350 i 1 subbas SWA1501. Sprzęt brzmi rewelacyjnie i spełniał wszystki moje wymagania, ale od początku miałem problemy z subbasem. Od momentu kiedy go kupiłem zdąrzył się 3 razy zepsuć. Za pierwszym razem wpisali mi w gwarancje wymiane wzmacniacza, za drugim - wymiane głośnika, a za trzecim po moim żądaniu wymiany subbasu - stwierdzili, że nie uznają reklamacji ponieważ spaliła się cewka i to napewno była moja wina, bo prawdopodobnie przesterowałem dół. Nie jestem elektronikiem, więc bardzo proszę wszystkich zorientowanych o wypowiedzi:
- czy cewka może mieć wadę fabryczną?
- czy można przesterować aktywny subbas nie rozkręcając go nawet do połowy? (sprzęt chodził na pół gwizdka)
- czy są jakieś inne sposoby palenia cewek?
- czy ktoś miał kiedykolwiek jakieś problemy z podobnym sprzętem firmy Mackie?
Re: Mackie SWA 1501
Oczywiscie mozesz sie domagac reklamacji. Cewki moga miec wady fabryczne, ale spalenie calej cewki oznacza skonczenie wytrzymalosci jej. Zestawy aktywne rzadza sie jednak innymi prawami tj producent odpowiada za to zeby wzmacniacz nie spalil cewki, wiec skoro zjaral sie glosnik to wina producenta, tymbardziej jezeli sprzet nie byl wysterowany na max w co jednak watpie.
[addsig]
[addsig]
GG: 5239173
Musi byc. I o to wlasnie chodzi. Mimo limitera i tak da sie przesterowac sygnal na muzyce, ale w zestaach aktywnych to producent daje gwarancje bezawaryjnosci i to on dobiera wzmacniacz do kolumny. Dlatego tez on jest odpowiedzialny za tego typu usterki wynikajace niby z niewlasciwego uzytkowania sprzetu. W praktyce nielwasciwe uzytkowanie sprzetu pasywnego to zly dobor wzmacniacza do kolumny. W tym wypadku ten temat jest nieistotny;)
[addsig]
[addsig]
Masz wszelkie podstawy do roszczeń gwarancyjnych.
Sprawą producenta jest taka konstrukcja urządzenia, aby posiadał wszelkie niezbędne dla normalnej eksploatacji zabezpieczenia.
Urządzenie powinno być IDIOTEN-FEST.
Ty nie musisz znać się na budowie wewnętrznej i np. wiedzieć, że tam jest jakaś cewka. Nie musisz zadawać sobie i innym żadnych pytań w tym zakresie.
Kolejny przykład po "tragikomicznym serialu JackaH" niekompetencji handlowców.
Z tym trzeba walczyć i wyegzekwować należne nam, klientom, prawa.
Sprawą producenta jest taka konstrukcja urządzenia, aby posiadał wszelkie niezbędne dla normalnej eksploatacji zabezpieczenia.
Urządzenie powinno być IDIOTEN-FEST.
Ty nie musisz znać się na budowie wewnętrznej i np. wiedzieć, że tam jest jakaś cewka. Nie musisz zadawać sobie i innym żadnych pytań w tym zakresie.
Kolejny przykład po "tragikomicznym serialu JackaH" niekompetencji handlowców.
Z tym trzeba walczyć i wyegzekwować należne nam, klientom, prawa.
Dokladnie tak. W przypadku zestawow aktywnych to jest sprawa prosta. Takze egzekwuj prawa i dzialaj;)
[addsig]
[addsig]
widzę ostatnio, że coś wadliwe te Mackie

Witam!
Mam pytanko.czy Tobie też tak głośno się załancza ten subbas?
W moim słychać udeżenie w głośnik,tak jakby nie działał soft start.
Byłem w sklepie i okozało się że we wszystkich czterech subkach jakie mieli na sklepie tak się działo..A ponoć jest to niedobre dla cewki !
Mam pytanko.czy Tobie też tak głośno się załancza ten subbas?
W moim słychać udeżenie w głośnik,tak jakby nie działał soft start.
Byłem w sklepie i okozało się że we wszystkich czterech subkach jakie mieli na sklepie tak się działo..A ponoć jest to niedobre dla cewki !

...widzę ostatnio, że coś wadliwe te Mackie
...
produkt chiński
Pozdro
Groover

produkt chiński

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Moze ktos wie ile omow powinien miec glosnik do Mackie SRS 1500?
Mam 52 lat, jestem muzykiem. Od kilkunastu lat pracuję na zagranicznych kontraktach: Zjedn. Emiraty Arab. Jordania Cypr. Chcę się zająć nagrywaniem. Wyjazdy już mnie męczą.