Czy limiter ściemnia?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Byku

Czy limiter ściemnia?

Post autor: Byku » środa 31 sie 2005, 19:34

Pytanie:

Od roku gram na wzmac basowym Warwick Quad VI i kolumnie Warwick 411, bas mam 4 strunowy o norm stroju. Problem w tym, że od niedawna coraz częsciej limiter świeci mi już przy małym odkręceniu (już gdy gain na 50% a master na 25%, bez podbijania tonów)). Wymieniłem lampy na nowe i to samo. Pojawiło sie to dopiero po 10 miesiącach grania i pojawia się coraz cześciej. Choć nie słyszę by miało to jakiś wpływ na brzmienie, to trochę mnie to dziwi.

Prosze o jakieś opinie.

horncqt

Re: Czy limiter ściemnia?

Post autor: horncqt » czwartek 01 wrz 2005, 10:19

Limiter (jezeli nie zepsul sie) dziala w uprozczeniu po przekroczeniu pewnej mocy. Nie patrz na galki i rozkrecenia. Poziom galek przy ktorym swieci sie zalezy od sygnalu wejsciowego, im jest on wiekszy tym przy rozkreceniu mniej galek sie swieci. Czesto w piecach stosuje sie limiter/ comprsor na wejsciu i to komplikuje jeszcze ta sprawe. Powieedz czy masz tego samego basa czy elektronika aktywna czy wczesniej na tych samych ustawieniach git bylo inaczej?
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
Byku

Post autor: Byku » piątek 02 wrz 2005, 02:15

...Limiter (jezeli nie zepsul sie) dziala w uprozczeniu po przekroczeniu pewnej mocy. Nie patrz na galki i rozkrecenia. Poziom galek przy ktorym swieci sie zalezy od sygnalu wejsciowego, im jest on wiekszy tym przy rozkreceniu mniej galek sie swieci. Czesto w piecach stosuje sie limiter/ comprsor na wejsciu i to komplikuje jeszcze ta sprawe. Powieedz czy masz tego samego basa czy elektronika aktywna czy wczesniej na tych samych ustawieniach git bylo inaczej?

...

Gram na tym samym basie cały czas i w ustawieniach też nie eksperymentuje. Chodzi o to, że dioda limitera świeci przy coraz mniejszej mocy master. Wczesniej musiałem kopnąc gałką master by pojawił się peak limitera dzisiaj wyst że odkrece na 1/3 . ( Poziom sygnału wejsciowego obrobionego eq się nie zmienił podkreslam)

silver_sound

Post autor: silver_sound » piątek 02 wrz 2005, 10:00

Gram na tym samym basie cały czas i w ustawieniach też nie eksperymentuje. Chodzi o to, że dioda limitera świeci przy coraz mniejszej mocy master. Wczesniej musiałem kopnąc gałką master by pojawił się peak limitera dzisiaj wyst że odkrece na 1/3 . ( Poziom sygnału wejsciowego obrobionego eq się nie zmienił podkreslam)...

Witam

Podejżewam, ze rozregulował ci sie ten limiter...

Warto by było podskoczyc do jakiegoś fachmana elektronika, aby to przebadać, i ewentualnie ustawic jego czułośc ponownie.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

ODPOWIEDZ