Sprzęt do szkoły

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
rotkiw

Sprzęt do szkoły

Post autor: rotkiw » sobota 15 paź 2005, 22:17

Zamiescilem podobny temat na forum audiostereo, i odeslano mnie tutaj

Szukam sprzętu, który będzie służył w szkole: na dyskotekach, apelach, imprezach, przedstawieniach itp... Zalezy mi na czyms porzadniejszym. Wydaje mi sie, iz odpowiednie bylyby 4 kolumny glosnikowe + powermikser. Z tego co zlokalizowalem w necie podoba mi sie:

http://www.sound.pl/prod/4930/94.htm
http://www.sound.pl/prod/5306/94.htm

http://muzyczny.pl/

Co o tym sadzicie?

horncqt

Re: Sprzęt do szkoły

Post autor: horncqt » sobota 15 paź 2005, 22:49

A moze jakas cena? Polecam raczej cos polskiego;) ktos musi napedzic ten rynek a na pewno cos cie zadowoli. Jest tego troche.

[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
santa

Post autor: santa » niedziela 16 paź 2005, 11:26

http://www.sklepmuzyk.pl/sklep,1195,15786839,43857594400561,03,,pl-pln,192752,0.html

sprawdź to urządzenie. W szkole zazwyczaj nie potrzeba jakiś full pro urządzeń. Chyba że to b.dobra szkoła i wymagania ma duże :)

Napisz ile zamierzacie wydać pieniędzy

www.myspace.com/determinacja

rotkiw

Post autor: rotkiw » niedziela 16 paź 2005, 12:25

Kabelki praktycznie w wiekszosci mam, lacznie ze statywami i mikrofonami. Co do pieniedzy, to powermikser do 2000, glosniki lacznie do 4000. Wydaje mi sie ze idealnie byloby zakupic 4 glosniki. Tak, żeby np. poustawiac w karzdym rogu sali jeden, lub aby przed ludzmi ustawic dwa i za ludzmi 2. Chodzi mi o to, aby wszystko bylo ladnie slyszalne. A warto np. kupic mikser + kolumny aktywne? Bo mnie sie wydaje, ze wtedy bedzie za duzo ustawiania. Po pierwsze trezba bedzie ustawic kolumny aktywne rzeby ladnie graly, a po drugie mikser. Wydaje mi sie ze lepiej bedzie jak wszystko bedzie w jednym.

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 16 paź 2005, 12:38

Witam

Najpierw to musisz sobie kolego określić jakie zadania czekaja na ten sprzęt. Jeśli tylko apele, i inne małe formy słowno - muzyczne to wystarzą koluminenki 2 drozne w układzie 12-15 cali + driverek.

Jesli ten sam sprzęt będziesz chciał wykorzystać na sali gimnastycznej do obsługi dyskoteki, to bez podparcia subbasami nie dasz rady.

Kolumny aktywne, to przeważnie duuuży kompromis jakości zarówno głosników, jak tez wzmacniacza, chyba, że zakupisz coś z najwyższej "półki". Z tego co piszsz, o jaki kesz idzie, to , według mnie masz rację, lepiej paczki pasywne, i dobry jakościowo wzmacniacz + oddzielnie mikserek.

Powermiksery, sa tez w większości dośc dużym kompromisem jakości, a cena.

Pozatym, w razie usterki, masz rozłożony cały sprzęt, bo zniknie i mikser i wzmacniacz.

Dobry wzmacniacz, pozwoli ci zakombinować, i nawet w trakcie imprezy przełączyć na jeden kanał obie kolumny, aby dokończyć imprezę, w przypadku usterki np: jednego kanału.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

rotkiw

Post autor: rotkiw » niedziela 16 paź 2005, 13:47

Kolumny aktywne, to przeważnie duuuży kompromis jakości zarówno głosników, jak tez wzmacniacza, chyba, że zakupisz coś z najwyższej "półki". Z tego co piszsz, o jaki kesz idzie, to , według mnie masz rację, lepiej paczki pasywne, i dobry jakościowo wzmacniacz + oddzielnie mikserek.

Powermiksery, sa tez w większości dośc dużym kompromisem jakości, a cena.

Pozatym, w razie usterki, masz rozłożony cały sprzęt, bo zniknie i mikser i wzmacniacz.

Dobry wzmacniacz, pozwoli ci zakombinować, i nawet w trakcie imprezy przełączyć na jeden kanał obie kolumny, aby dokończyć imprezę, w przypadku usterki np: jednego kanału.

Chcialbym ten sprzet wykorzystywac rowniez na dyskotekach szkolnych, sali gimnastycznej. Tak wiec jakos muzyki gra wazna role, tak samo jak basy. A subwoofer lepszy bylby pasywny, czy aktywny?

Czyli osobno kupic mikser i osobno wzmacniacz? A jaki dokladniej sprzet bys proponowal?

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 16 paź 2005, 15:37

Witam

Teraz mamy więcej wiedzy, zatem mozna racjonalniej Ci podpowiedzieć.

Moim zdaniem do takiego kompletu najlepiej zakupić przyzwoity wzmacniacz, oddzielnie od miksera.

Inny mikserek jest potrzebny dla DJ-a, a inny całkowicie do np: szkolnej akademi, czy do amatorskiego zespołu muzycznego. Pamiętaj, to jest szkoła, więc sprzęt musi byc przygotowany do każdej ewentualności.

W zakresie cenowym na wzmacniacz, ok 1500 zł, nie zaszalejesz, pozostaje Behringer, dap, lub najtańsze Crowny.

Ponieważ takie nagłosnienie, może pracować zarówno z podziałem pasywnym, jak tez wktywnym, radziłbym zakupić na początek dwie kolumny o mocy ok 300 - 400 W, w układzie 15 cali+ driverek 1 cal, lub nawet lepiej 2 szt 12 cali + driverek 1 cal, plus wzmanciacz i mikserek, jesli nie stac na całość, a w przyszłości dokupić basiki.

Jako kolumny basowe moga byc klasyczne B-R, na 18 calowym głosniku, lub na 2 szt 15 cali w jwdnej obudowie.

Wzmacniacz wskazane aby miał moc ok: 2 x 500 - 700W/ 4 omy.

Odradzam jednak wynalazki z allegro wykonane na blaszanych głosniczkach eminence, lub alphardach (yone, power sound, itd...)

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 17 paź 2005, 00:20

czlowieku w szkole nie potrzeba pro urzadzen?niby czemu?bo to nie klub?polowe klubow naglosnisz spokojnie byle czym a glupiej sali gimnastycznej tak latwo nie ogarniesz!!!

i powiem ci ze potrzeba porzadnych urzsdzen bo ma byc slychac wokal i muzyke(porzadnie )na apelach..

a w klubie gdzie polowa chodzi nawalona to moze ci cos pierdziec i bedzie dobrze bo malo kto zwroci uwage......(i konczy sie pozniej na jadnej wielkiej lipie - ale to malo komu perzeszkadza...i tak przyjdzie)

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 17 paź 2005, 08:00

...czlowieku w szkole nie potrzeba pro urzadzen?niby czemu?bo to nie klub?polowe klubow naglosnisz spokojnie byle czym a glupiej sali gimnastycznej tak latwo nie ogarniesz!!!

i powiem ci ze potrzeba porzadnych urzsdzen bo ma byc slychac wokal i muzyke(porzadnie )na apelach..

a w klubie gdzie polowa chodzi nawalona to moze ci cos pierdziec i bedzie dobrze bo malo kto zwroci uwage......(i konczy sie pozniej na jadnej wielkiej lipie - ale to malo komu perzeszkadza...i tak przyjdzie)...

Witam

Człowieku, ja nie podpowiadam koledze urządzeń Pro, bo trudno nazwać takimi wzmacniacze DAP, Behringer, czy cieniutkie Crown-y, czy kolumienki RH sound, bo jest to typowy sprzęt "niskobudżetowy", dla własnie takowych zastosowań.

Jesli dla Ciebie toto, jest PRO, to co dla Ciebie jest nieprofesjonalne????

Chyba wynalazki na głosnikach serii alpiard, 8888, 9999 itp....

Ja podpowiadam tak aby gośc zakupił towar, który spełni jego oczekiwania, i nie będzie sie KWASIŁ na kazdej imprezie.

Określiłbym to tak, ja należe do podpowiadaczy "W GÓRĘ", a Ty kolego "W DÓL"....

Ta "głupia sala gimnastyczna" to dośc duże wymaganie dla basów, a tego nie wyda z siebie wynalazek klasy 15 cali + gwizdek ( zapewne przy Twoim podpowiadaniu piezo....).

To że "połowa chodzi nawalona" tez dla mnie nie jest jakimkolwiek argumentem, a nabieram tylko podejżeń, że ze swoją wiedzą o sprzęcie, nalezysz właśnie do "tej połowy"....

jk

DogHead

Post autor: DogHead » poniedziałek 17 paź 2005, 09:33

... Człowieku, ja nie podpowiadam koledze urządzeń Pro, bo trudno nazwać takimi wzmacniacze DAP, Behringer, czy cieniutkie Crown-y, czy kolumienki RH sound, bo jest to typowy sprzęt "niskobudżetowy", dla własnie takowych zastosowań.

Jesli dla Ciebie toto, jest PRO, to co dla Ciebie jest nieprofesjonalne???? ...

Wedlug obecnie obowiazujacej nomenklatury to sa wlasnie urzadzenia PRO.

ODPOWIEDZ