Nagłośnienie firmy BOSE

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Pewu

Re: Nagłośnienie firmy BOSE

Post autor: Pewu » piątek 03 mar 2006, 19:42

...BOSE to bardzo dobry, niestety jednak potwornie drogi sprzet...

Jeśli tzw. "dobroć" tego sprzętu ma wynikać z kosmicznej ilości przetworników, dedykowanego wzmacniacza z eq który łata dziury w pasmach tych wynalazków (procesora ), a to wszystko razem dalej robi z dźwiękiem to, co kodek mp3 z wave w komputerze, czyli tzw. "rozdzielczość" - to tylko pogratulować. Chyba, że kolega tym serwisi albo się dystrybuuje.

...wtedy wystarczy oddac do serwisu i sprawnie mozna sprawe zalatwic...

Może i sprawnie, a może i nie. Może tanio, ale napewno też nie.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 03 mar 2006, 20:52

Generalnie zgadzam się że te paczki grają po prostu... inaczej. Tak samo prawda że duża część brzmienia jest kreowana przez korektor. Ale co z tego? One są po prostu DOBRE i tylko to sie liczy.

Słyszałem 802 w wielu lokalach w USA no i za każdym razem byłem zaskoczony jak grają. To trzeba usłyszeć. Po prostu wypełniają całą przestrzeń dzwiękiem idealnie jednolicie i w tym punkcie biją na głowę absolutnie wszystko inne. Podbarwiają w swoisty sposób, ale w "dobrym" kierunku (z resztą pokaż mi mi paczki które nie podbarwiają). Ogólnie - nie nadają się do głośnej naparzanki, poza tym zgadzam się z AlfonsoRodeo - niesamowicie szczegółowe i dość uniwersalne.

Swoje kupiłem na allegro za 1400zł. 6 resorów było do wymiany, co zrobłem we wlasnym zakresie (tylko trza było kupić te resory, niestety w europie ciężko, Thomann ma całe przetworniki).

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 03 mar 2006, 21:22

...To trzeba usłyszeć. Po prostu wypełniają całą przestrzeń dzwiękiem idealnie jednolicie i w tym punkcie biją na głowę absolutnie wszystko inne...

Wypełniają, ale nie biją. Raczej po jakimś czasie męczą, i to do bólu. I to jest właśnie głównym zarzutem, który stawiają takim systemom ludzie, którzy jeszcze cokolwiek słyszą.

...Ogólnie - nie nadają się do głośnej naparzanki, poza tym zgadzam się z AlfonsoRodeo - niesamowicie szczegółowe i dość uniwersalne...

Oczywiście, bo nadają się tylko do best-knajpianej "cykanki". I to właśnie tam, zwykle w takich lokalach, można je zobaczyć (usłyszeć ) na zachodzie.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 03 mar 2006, 21:54

Wypełniają, ale nie biją. Raczej po jakimś czasie męczą, i to do bólu. I to jest właśnie głównym zarzutem, który stawiają takim systemom ludzie, którzy jeszcze cokolwiek słyszą.

Cóż, nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, a jak mówię, znam 802. Ostatnie co można im zarzucić to "męczliwość". A ze słuchem to u mnie raczej nie najgorzej

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

JokerReason

Post autor: JokerReason » sobota 04 mar 2006, 00:47

Troche się temam rozkręcił he he. I fajnie. I tak ich nie kupię bo rzeczywiście moga być problemy z serwisem (kwestia finansowa), ale jeśli chodzi o jakość brzmienia to jednak coś pozytywnego w sobie mają.

Szanowny MB a co poleciłbyś dla DJ'a żeby niedużą imprezę napędzić, coś niedużego, nie męczącego, docierającego do słuchacza. Nie żebym się czepiał, ale chciałby wiedzieć.

PS.

Chociaz Bose to wynalazek rodem z USA i w Europie trochę o nich cicho (mało tego na chociażby giełdach internetowych), to Niemcy do swoich Audi teraz wstawiają nagłośnienie Bose. Pytanie dlaczego akurat Bose?? (napewno dla ceny)

pzdr

JokerReason
GG 5332405

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 04 mar 2006, 01:00

...Witam

Mam w kupnie nagłośnienie Bose tj. 4 górki i 2 doły serii 2 wiem że obecnie w sprzedaży jest seria 3 tak że są to paczki sprzed kilku lat. Człowiek ceni 10 000zł za całość. Wiem że to nie są zwykłe kolumny estradowe bo wszystko malutkie a jakość i potęga dźwięku ogromna, ale czy ktoś mógłby mi na temat tej firmy coś bliżej powiedzieć bo na polskich stronach cicho trochę o tym nagłośnieniu a angielskiego nie znam na tyle aby wybadać co trzeba. I czy waszym zdaniem 10 000zł to dużo za te paczki. I jeszcze coś o technologii w jakiej są wyprodukowane, jeśli ktoś je widział kiedyś to wie o co chodzi.

pzdr

JokerReason...

Napisz konkretnie jakie modele basów.

Ostatnio na ebayu zestaw dwóch basow + dwoch gorek i crossover (processor dzwieku Bose) byl za $2500. Warto bylo zaluje ze nie postawilem bida.

Jak na chalturki to nie znam bardziej komfortowego zestawu.

Wymaga on sprawnego ucha w ustawieniach, ale gra bez zarzutu.

Mam nadzieje ze ten zestaw ktory masz mozliwosc kupienia posiada Bose 802-C II System Controller, bez tego ten system nie zagra jak powinien.

Pozdrawiam, Sroka

BOSE FAN

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 04 mar 2006, 01:19

...Ja tylko znam konsumenckie zestawy Bose i powiem, że gorszego i bardziej nienaturalnie grającego szajsu ze świecą szukać, szczególnie za takie bezczelne pieniądze....

MB Ameryka kocha Bose , a wspomne takze o calej rasie "skosnookich"

u nich przynajmniej jedno urządzenie w domu musi nosić nazwe Bose.

Najbardziej popularne sa wave radia budziki. Lecz ostatnio Ipod SoundDock specjalnie wyprodukowana seria do obslugi Ipodow.

I powiem ci że specjalnie reklam nie widze w TV . Wchodząc do sklepu nie widzisz przed oczami reklamy bose. Poprostu ten sprzet robi wrażenie wizualno = sluchowe

Pozdrawiam, Sroka

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 04 mar 2006, 01:19

Przepraszam, ale nic nie mogę polecić, bo się na nagłaśnianiu nie znam. Zwracam uwagę jeszcze raz, że wypowiadałem się tylko o konsumenckich (domowych) zestawach Bose.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 04 mar 2006, 01:22

MB Ameryka kocha Bose [...]

nie wiem, czy aż tak kocha, skoro na każdym forum pro-audio wszyscy zgodnym chórem krzyczą, że to over-hyped P.O.S.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 04 mar 2006, 01:28

...MB Ameryka kocha Bose [...]

nie wiem, czy aż tak kocha, skoro na każdym forum pro-audio wszyscy zgodnym chórem krzyczą, że to over-hyped P.O.S.

...

O w tym momencie mialem na mysli sprzed komercyjny.

ODPOWIEDZ