Nagłośnienie do małego klubu

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Re: Nagłośnienie do małego klubu

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 16 kwie 2005, 23:14

...kupił se za 200 super ekstra profesjonalne nagłośnie z firmy "ROBIENI" to wogóle nie brzmi cały, zamiast drivera sa 3 gwizdki pizeo które regularnie się pala więc zapomnij o takowych ...

Jak sie kupuje, to sie patrzy co sie kupuje, nieprawdaz?

Kolumny typu 'robieni' wcale nie musza byc zle. Bardzo czesto zdaza sie,ze sa duzo lepsze od markowych. Sam znam ten przemysl produkcyjny 'od podszewki', wiec moge sie na ten temat swobodnie wypowiedziec. Kupujac cos, zwracajcie uwage na jakich podzespolac/glosnikach/aterialach zbudowane sa produkty - wyjdzie to tylko na plus. W sprawie kolumn polecam kontak ze mna mailowy. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 kwie 2005, 23:28

....Kolumny typu 'robieni' wcale nie musza byc zle. Bardzo czesto zdaza sie,ze sa duzo lepsze od markowych. Sam znam ten przemysl produkcyjny 'od podszewki', wiec moge sie na ten temat swobodnie wypowiedziec...

Panowie, a może zamiast uprawiać kryptoreklamę (co na to admin?) powiecie otwartym tekstem co brakuje zestawom firmowym (wydawałoby się, renomowanym).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 16 kwie 2005, 23:36

Panowie, a może zamiast uprawiać kryptoreklamę (co na to admin?) powiecie otwartym tekstem co brakuje zestawom firmowym (wydawałoby się, renomowanym).

...

Nie zeby od razu z kryptoreklama tutaj wyjezdzac. Co do kolumn 'firmowych' wcale nie sa one takie fantastyczne. Duzo kolumn z tej 'ogolnodostepnej' pod wzgledem finansowym polki, oferuja niezbyt zadowalajace parametry. Spotkalem sie z tym np. w przypadku Yamaha serii Club - potwornie kiepskie sa te paczki, tak samo sprawa ma sie z zestawem TR JBL'a. Wiecej na ten temat informacji mozecie znalezc jednym z zeszlorocznych wydan EiS, gdzie opisywane byly zestawy kolumnowe typo 2x15" + 1". Osobiscie bardzo polecam Wam lekture tegoz artykulu (ktorego numru zbytnio ni pamietam, ale w razie potrzeby moge poszukac na polce). W dzisiejszych czasach, w ktorych mamy dostep do glosnikow prawie kazdej renomowanej marki, majac troche urzadzen pomiarowych, dobre pomieszczenie, sluch i doswiadczenie, mozna sklecic kolumne o znacznie wyzszych parametrach a za ta sama kase. Nie mowie tutaj natomiast o tym, ze kazdy jest w stanie przeskoczyc konstruckje Meyer'a czy EAW, ale jistnieje mozliwosc skreowania czegos, co bedzie gralo bardzo poprawnie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 kwie 2005, 23:47

...ale jistnieje mozliwosc skreowania czegos, co bedzie gralo bardzo poprawnie...

Dzięki, a co na to PSA?

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

makaronix

Post autor: makaronix » sobota 16 kwie 2005, 23:49

to moze mi polecicei jakies dobre typu robieni bo szukam jakiegos zestawu na próby więc to nie musi byc jakis wypas moze na priva makaronix@epf.pl coby nie było kryptoreklamy

zraziłem sie do tego typu rzeczy po tym co kupił kumpel ale skoro mówicie ze są jakiś dobre to czemu nie ,

2. co do firmowych właśnie te yamahy i peavey jak dla ,mnie kaszana zreszta kapele piszą w riderach żadnych paczek yamaha i peavey własnie -- wcale sie nie dziwie choc pewnie tez o tym słyszeliście pozdro czekam na info
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

DTR

Post autor: DTR » niedziela 17 kwie 2005, 11:42

Z całym szacunkiem dla forumowiczów i ich umiejętności (chodzi mi o "samoróbki") ale niestety nie przekonam człowieka, który daje na to pieniądze abym kupił coś "nie firmowego"... więc to raczej odpada. Potrzebuję gotowego rozwiązania w postaci kolumn (i końcówki, końcówek...) z firm istniejących już na rynku. Niby problem jest błahy ale naprawdę spędza mi on sen z powiek. Jak na początku miałem jasną koncepcję tak teraz nie wiem nic... Może zaproponowalibyście coś (konkretne modele) z konkretną mocą za nie konkretne pieniądze? ;) Tak samo czy wyposażyć klub w cztery (na każdy róg po jednej) mniejsze czy dwie większe kolumny po jednej stronie. Btw. co sądzicie o kolumnach Reloop`a? Wiem, że może firma nie jest najlepsza (bo nie jest) ale czy ktoś miał możliwość słyszenia tych "pudeł" w akcji?

makaronix

Post autor: makaronix » niedziela 17 kwie 2005, 11:54

Przeciez ci napsiałem,ze jak dla mnie to pevay do takiej muzy jest o.k masz internet to se poszukaj ile co kosztuje a nie czekasz na gotowe, dlaczego ktoś ma szukac za Ciebie ile co kosztuje nie przesadzaj
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 17 kwie 2005, 12:10

...Btw. co sądzicie o kolumnach Reloop`a? Wiem, że może firma nie jest najlepsza (bo nie jest) ale czy ktoś miał możliwość słyszenia tych "pudeł" w akcji?...

Czlowieku, ja widze, ze ty chyba nie rozumiesz w ogole co sie do ciebie pisze. Rzucasz tutaj Reloop'em - to jest najgorsze scierwo jezeli chodzi o kolumny, tak samo jak Gemini - co to jest za marka kolumn!? Toz to tajwan w najgorszym wydaniu. Tam sa piezo, tam sa inne wynalazki, ktore nie powinny byc montowane, a i same glsniki basowe, to lipa niemozliwa. Poza tym, kolumny te, podobnie jak wharfedale pro (15" + 6" + HF, z ktorymi spotkalem sie ostatnio przy okazji serwisowania), nie sa nawet skrecane srubami, a zbijane wszywkami (dlugosc ok. 40mm) z pistoletu pneumatycznego. Przemysl lepiej sprawe, bo w przypadku Reloopa, wiekszosc produckji Polskich to rewelacja, zatem Reloop to wyrzucone w bloto pieniadze. Nie wiem czy klient bylby zadowolony z takich...hehe..."markowych" kolumn. Zastanow sie, co jest dla ciebie lepsze: czy sprzedac cos madrze, wziac kase i zapomniec, czy sie meczyc z bezustannym serwisowaniem, wymianami gwarancyjnymi (jezeli w ogole) oraz 'jazda' ze strony zamawiajacego!?

Awatar użytkownika
PSA

Post autor: PSA » niedziela 17 kwie 2005, 12:16

...Przeciez ci napsiałem,ze jak dla mnie to pevay do takiej muzy jest o.k masz internet to se poszukaj ile co kosztuje a nie czekasz na gotowe, dlaczego ktoś ma szukac za Ciebie ile co kosztuje nie przesadzaj ...

Jedni wolą firmowy sprzęt (nie ważne jak gra, ale ma znaczek...) inni chcą, żeby to grało i to porządnie, a znaczek to ...

A tak wogóle to zgadzam się w całej rozciągłości z "AlfonsoRodeo".

A mam pytanie: padło stwierdzenie samoróby - czy firma produkująca taki sprzęt musi być wielkości śp.Eltry lub Diory?(to tak dla przykładu). Co innego jest złożyć sprzęt dla siebie na słuch (lepszy lub gorszy) a co innego jest to produkować i przede wszystkim mieć kupców a to już nie takie proste w dzisiejszych czasach.

Pozdrawiam wszystkich.
Prowadzę własną działalność gosp. - produkuję sprzęt nagłośnienionwy (wzmacniacze, korektory graf) zarówno estradowe jak i Car Audio. Konstrukcje są oparte na moich projektach ale z wykorzystaniem najnowocześniejszych elementów elektronicznych...

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 17 kwie 2005, 12:21

Jedni wolą firmowy sprzęt (nie ważne jak gra, ale ma znaczek...) inni chcą, żeby to grało i to porządnie, a znaczek to ...

A tak wogóle to zgadzam się w całej rozciągłości z "AlfonsoRodeo".

A mam pytanie: padło stwierdzenie samoróby - czy firma produkująca taki sprzęt musi być wielkości śp.Eltry lub Diory?(to tak dla przykładu). Co innego jest złożyć sprzęt dla siebie na słuch (lepszy lub gorszy) a co innego jest to produkować i przede wszystkim mieć kupców a to już nie takie proste w dzisiejszych czasach.

Pozdrawiam wszystkich. ...

I tutaj widac profesjonalizm Kolegi, widac, ze z branzy Ja natomiast polecam sie w kwestiach owego sprzetu droga mailowa, moglbym wiele pomoc takiemu DTR na przyklad. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ