Zakup moduł brzmieniowego

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AI

Re: Zakup moduł brzmieniowego

Post autor: AI » niedziela 01 mar 2009, 14:13

hehe, żarciki Ale poważnie aż tak źle w clavii nord z fortepianem? Myślałem, że problem dla pianistów tkwi w klawiaturze, które jest dopasowana raczej pod hammonda i brzmienia rhodes. Bo chyba nord stage się już jakoś sprawdza?

Pająk

Post autor: Pająk » niedziela 01 mar 2009, 15:18

...hehe, żarciki Ale poważnie aż tak źle w clavii nord z fortepianem? Myślałem, że problem dla pianistów tkwi w klawiaturze, które jest dopasowana raczej pod hammonda i brzmienia rhodes. Bo chyba nord stage się już jakoś sprawdza?...
Klawiatura jest bardzo dobra. Kompromis twardości i głębokości fortepianu i lekkoścido hammonda.... Szkoda że fortepian jest tak słaby brzmieniowo!
Kto nie grał na instrumentach yamahy, ten może się i przyzwyczai do norda...

Awatar użytkownika
AI

Post autor: AI » niedziela 01 mar 2009, 15:30

no to powinni sporo z ceny spuścić za ten bubel!

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 01 mar 2009, 17:27

Osobiście posiadam i Micropiano i Motifa ES i generalnie ten pierwszy posiada oldschoolowe brzmienia, 32 barwy które wszędzie pasują - przez swoją uniwersalność jest mocno poszukiwany i rzadko pojawia się na aukcjach - ale do jazzu jak na budżetowy moduł, rewelacja:).
Motif ES ma niesamowite barwy naturalne, piana, rhodesy, wulti, organy też nienajgorsze, a i wersja modułowa do dostania za lekko ponad 2k zł więc gra warta świeczki;). Pamiętaj też że korzystają z niego najwięksi, Stevie Wonder z tego co pamiętam, Steve Weingart z Dave Weckl Band itd... na pewno nie bez powodu. A i sam podpisuję się pod tym rękoma i nogami:).
[addsig]

Awatar użytkownika
AI

Post autor: AI » poniedziałek 16 mar 2009, 18:48

Wyciągnę jeszcze tego trupa na wierzch na moment
Mianowicie, czy orientujecie gdzie można posłuchać posłuchać E-mu b3? Bo na razie nie znalazłem N I C . Może ktoś z użytkowników pochwali się jakimś nagraniem? Bardzo by mi to pomogło

Zastanawiam się czy to emu byłoby rozczarowaniem w zestawieniu z hammondem xm-1? A może przy jednym i drugim doświadczę dzikiej przyjemności i w tym przedziale cenowym lepiej się nie rozdrabniać? 8-

Awatar użytkownika
AI

Post autor: AI » wtorek 17 mar 2009, 00:05

dla rozluźnienia atmosfery i na zachętę pozwolę sobie zaśpiewać:

Oooreee oooreee siaaabada aaamoreee

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 17 mar 2009, 11:49

XM1 to to samo co XB1 tylko że zamknięte w module. Ja bym nie brał ze względów o których już pisałem.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 17 mar 2009, 12:37

...Wyciągnę jeszcze tego trupa na wierzch na moment
Mianowicie, czy orientujecie gdzie można posłuchać posłuchać E-mu b3? Bo na razie nie znalazłem N I C . Może ktoś z użytkowników pochwali się jakimś nagraniem? Bardzo by mi to pomogło
MAm w studio emu- b3, postaram się pomóc

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 17 mar 2009, 12:49

...z Hammonda to nie pchaj się w XB1 bo ma beznadziejną górę i ubogi generator w porównaniu do nowego XK1. Jak już Hammond z niższej półki to XK1.
Emu B3 - to dobra maszyna, na pewno nie brzmi tak słodko jak nordy ale ma na pokładzie kilka ciekawych próbek, no i cena.
...
Z całym szacunkiem ale mając wybór między hammondem yamahy a xk2, ( xb1) wybieram jedyneczke .
Tak się składa że do dyspozycji mam c1, xk1, xk3 emu oraz mój prywatny xk2, i na każdym z nich można bez wstydu nagrac hammonda , czego nie można powiedzieć o yamaszce, korgu, rolanda nie wymieniam gdyż wypada najsłabiej.
Teraz dyskusja jak widze prowadzi do odsłonięciu pewnych róznic ( wszak istnieją) miedzy danymi modelami hammonda, a to już przesada :)
Potrzebujesz tanie dobre piano - kurzweil micropiano.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 17 mar 2009, 15:15

Z całym szacunkiem ale mając wybór między hammondem yamahy a xk2, ( xb1) wybieram jedyneczke...
Możesz uzasadnić swój wybór?

[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

ODPOWIEDZ