Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 10 lut 2008, 13:55

Włodku, mamy podobne spojrzenie na muzykę, jak widzę.

Ja kupiłem M3, ale nie pozbyłem się oprogramowania. Nadal mam (i będę wykorzystywał) Absynth, Massive, Kontakt i FM8.

Ale generalnie problemu nie rozumiem! Bo piszesz: "potrzebny mi dobry klawisz a Yamahy nie chcę i naturalnych brzmień takze specjalnie nie szukam". Więc w czym jest właściwie problem? Skoro nie Yamaha, to zostaje Ci Korg, Roland (Fantom stary lub oczekiwanie na nowego), ew. Kurwzeil lub inne - skoro dla Ciebie najważniejsze są brzmienia, to trzeba na tej podstawie wybierać. Karma jest fajnym "bajerem", ale dla mnie ma drugorzędne znaczenie, bo M3 kupiłem dlatego, że "podpasowało" mi jego brzmienie. M3 jest świetnym instrumentem, ale jeżeli jego brzmienie nie odpowiada Twoim potrzebom, to zakup może nie być rozsądnym wyjściem.

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » niedziela 10 lut 2008, 14:33

Dziękuję za link.Rzeczywiście robi wrazenie,świetna prezentacja.Po prostu Korg brzmi specyficznie,barwy nie wylewają się z uszu,nie ociekają tłuszczem i efektami jak w Nexusie np.Takie brzmienie trzeba polubić.To jak kiedyś z Ensonoqami.Kolega kupil MR61.Na początku pomyslałem -co to za pierdziofon-Po bliższym poznaniu odkupilem go od niego i mam do dzisiaj a jego cena w 1996 wachała się w okolicach 6.500-7.000zł co na tamte czasy za workstation było kolosalną kwotą.Takze jest ze mną już 12 lat.Moze z M3 będzie tak samo.Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 10 lut 2008, 20:01

...Dziękuję za link.Rzeczywiście robi wrazenie,świetna prezentacja.Po prostu Korg brzmi specyficznie,barwy nie wylewają się z uszu,nie ociekają tłuszczem i efektami jak w Nexusie np.Takie brzmienie trzeba polubić.To jak kiedyś z Ensonoqami.Kolega kupil MR61.Na początku pomyslałem -co to za pierdziofon-Po bliższym poznaniu odkupilem go od niego i mam do dzisiaj a jego cena w 1996 wachała się w okolicach 6.500-7.000zł co na tamte czasy za workstation było kolosalną kwotą.Takze jest ze mną już 12 lat.Moze z M3 będzie tak samo.Pozdrawiam...
Kiedyś dla mnie dobrze brzmiało tylko e-mu Zawsze w miksach dobrze się kleiło, byłem bardzo przyzwyczajony do tego brzmienia. Dzisiaj M3 brzmi po prostu nowocześnie, świeżo, fajnie się miksuje. Mówię o tym, bo coraz częściej słychać głosy, że softsynthy - owszem, fajnie brzmią pojedynczo, ale żeby coś na nich "ukręcić" (zmiksować) nieźle sie trzeba nakręcić.

exp

Post autor: exp » poniedziałek 11 lut 2008, 00:45

m3 jest super ale ma wady :) karma jest nie do przeskoczenia (wspanialy pomysl na wspomaganie i nazwa odpowiednia mimo ze to skrot ;)..dzieki karmie nie tyle ze jak dla mnie (bo mi arrpegiator juz sie podobal ba automatyczny akompaniament w psr620 super ) karma potrafi podsycac :)...to tak jakby sie uslyszalo ze jakis koles cos inaczej zagral a fajniej jakos ;)...nie umiem grac zawsze chcialem sie nauczyc ale to nie jest mi dane i wiem czemu .na brzmieniach sie nie znam wiem jak je odbieram i m3 brzmi najlepiej ze wszystkich instrumentow jakie mialem szanse sluchac (pierdzi przy zgrywaniu na usb ale moze optyka inaczej kiedys sprawdze :) posluchalem radiasa demek pare i to jest jednak odpowiedz :)..bede ktoregos dnia szczesliwym posiadaczem radias exb :)...ram to wedlug mnie zbedny wydatek gdyby to byl flash ram to co innego ale tak ?..(i jaka cena ).wiecej sampli? te 5 minut chyba to spox chyba ze faktycznie calosc sie jedynie na m3 tworzy to i tak za malo :)...

wracajac do mojego pytania czy moze ktos wie jak wlaczac lub wylaczac moduly karmy za pomoca scen? ( ja nie rozumiem wogule jak sie te sceny tworzy )

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 11 lut 2008, 07:52

wracajac do mojego pytania czy moze ktos wie jak wlaczac lub wylaczac moduly karmy za pomoca scen? ( ja nie rozumiem wogule jak sie te sceny tworzy ) ...
sceny się tworzy przełączając się między nimi, jak wrócisz np do sceny nr 4 to będzie grała dokładnie tak w jakim stanie ją " zostawiłeś " itd.....Mnie natomiast zastanawia dlaczego jak przechodze z trybu PROG bezpośrednio do trybu SEQ ( za pomocą ENTER + REC ) to nie mogę na ścieżkę wgrać ruchów sliderów KARMY ??
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

rmaxim

Post autor: rmaxim » poniedziałek 11 lut 2008, 09:00

Witam kolegów.
Może na początek oficjalnie się pochwalę, iż zostałem szczęśliwym posiadaczem M3, a dzisiaj ma dotrzeć do mnie Radias.
PONOWIE żona zaniedbywana na maksa:)
Wczoraj posiedziałem wieczorkiem i zrodziło się pytanko: czy mozna w sequencerze rozbić ścieżkę z perkusją na czynniki pierwsze i np dac głośniej lub ciszej albo całkiem wyciąć stopę lub ją skopiowac na inny track?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 11 lut 2008, 10:02

...Witam kolegów.
Może na początek oficjalnie się pochwalę, iż zostałem szczęśliwym posiadaczem M3, a dzisiaj ma dotrzeć do mnie Radias.
Wczoraj posiedziałem wieczorkiem i zrodziło się pytanko: czy mozna w sequencerze rozbić ścieżkę z perkusją na czynniki pierwsze i np dac głośniej lub ciszej albo całkiem wyciąć stopę lub ją skopiowac na inny track?

Pozdrawiam...
Ja wysyłam komunikaty Karmy do DAW i mam pełną kontrolę nad każdym dźwiękiem.

rmaxim

Post autor: rmaxim » poniedziałek 11 lut 2008, 10:12

......Witam kolegów.

Pozdrawiam...
Ja wysyłam komunikaty Karmy do DAW i mam pełną kontrolę nad każdym dźwiękiem....
Miałem na myśli obróbkę midika w sequencerze

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 11 lut 2008, 10:37

Mnie natomiast zastanawia dlaczego jak przechodze z trybu PROG bezpośrednio do trybu SEQ ( za pomocą ENTER + REC ) to nie mogę na ścieżkę wgrać ruchów sliderów KARMY ? ...
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » poniedziałek 11 lut 2008, 16:33

Kiedyś dla mnie dobrze brzmiało tylko e-mu Zawsze w miksach dobrze się kleiło, byłem bardzo przyzwyczajony do tego brzmienia. Dzisiaj M3 brzmi po prostu nowocześnie, świeżo, fajnie się miksuje. Mówię o tym, bo coraz częściej słychać głosy, że softsynthy - owszem, fajnie brzmią pojedynczo, ale żeby coś na nich "ukręcić" (zmiksować) nieźle sie trzeba nakręcić. ...

EMU zawsze dobrze brzmiało i bardzo szkoda ze Korg nie czyta sampli E0s E4.Millenium synth,czy techno synth construction yards to klasyka i myslę ze sample te do dziś brzmią świeżo nawet bardziej świeżo niż...aż boję się napisać,mimo ze powstały 10 lat temu.Wlasnie to są moje rozterki-dlaczego sampler nie czyta EMU i dlaczego 255 mb na brzmienia.Wsadzic kość 1gb i wypelnić probkami,tej klasy które już są z ukierunkowaniem na żywe instrumenty.Myślę ze to jednak następny etap.Mimo wszystko jestem niemal zdecydowany na ten instrument,jednak chciałbym zakupić wersję bez klawiatury która u nas jak na razie jest nieosiągalna (ciekawe dlaczego)
Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

ODPOWIEDZ