Zestaw P.A. by Yamaha i inne

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Re: Zestaw P.A. by Yamaha i inne

Post autor: minorr » piątek 14 wrz 2007, 16:28

...dużo pomogliście,ale mamy wątpiwości nadal co do przodów.
momentami ciągnie nas do aktywnych zestawów. byłoby to całkiem pratyczne.
zastosowanie 7 końcówek jest średnio praktyczne.. ...
Próbowałem zrobić zestaw na paczkach aktywnych, taki żeby był bardzo przyzwoity, też na wspomnianych wcześniej RCFach, ale padłem przy konsoli, bo przekroczyłem zadany przez Ciebie budżet. Przekroczyło grubo 50tys.
Albo dźwignij kwotę - będziesz miał praktycznie, może i nawet cyfrowy mikser (jeszcze bardziej praktycznie...), albo taniej, a konwencjonalnie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » piątek 14 wrz 2007, 17:41

Albo dźwignij kwotę - będziesz miał praktycznie, może i nawet cyfrowy mikser (jeszcze bardziej praktycznie...), albo taniej, a konwencjonalnie.

Pozdrawiam....

konsola:

YAMAHA 01v96v02 - 8195zł
karta ADAT MY16AT (16 I/O) - 1567zł
2x przetwornik ADAT z preampami FOCUSRITE OCTOPRE LE - 3824zł
(w sumie masz 12+16= 28 kanałów)
głośniki:

FOH RCF4PRO7001A - 12310x2=24620

MON RCF ART310A x6 - ok.2000 = 12000zł

SUMA: 50206zł

peryferia chyba odpadają, nie wiem jak ze zwrotnicą.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 14 wrz 2007, 23:38

zamiast tej cholernie drogiej yamahy lepiej wziasc tascama.....chocby dm24....ale lepiej dm3200.......duzo wieksze mozliwosci

TONick

Post autor: TONick » niedziela 16 wrz 2007, 15:57

Zastanów się nad aktywnymi Boxami-APS415 Cresendo. Mają bardzo dobrą opinię i kosztują tylko ok 2200 zł sztuka. Duże możliwości konfiguracji,łatwy serwis a w przyszłości można ich użyć jako monitory
Muzyka, dj, skratch, nagłośnienie

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » poniedziałek 17 wrz 2007, 13:35

miałem 3szt berego mx 9000 i sie nie sprawdziły (buczydło nad łuczydłami!!!) kupiłem yamahe mg 32/14fx i jest w miarę przyzwoicie...
co do przodów zamiast1p118 pol audio ja bym na doły zaproponował coś co dogoni te nadstawki czyli Silver sound btr118. nie porównywalne paczki ;)

ogólnie to nie wiem co ci można poradzić skoro wszystko już wiesz... napisałeś że brzmienie yamahy 2x15 jest dla ciebie super wiec nie wiem za czym czekasz... kupuj to co ci się podoba i basta bo własie yamaha zbudowała takie systemy specjalnie dla takich jak ty!

pozdro!
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 17 wrz 2007, 13:49

...Zastanów się nad aktywnymi Boxami-APS415 Cresendo. Mają bardzo dobrą opinię i kosztują tylko ok 2200 zł sztuka. Duże możliwości konfiguracji,łatwy serwis a w przyszłości można ich użyć jako monitory...
wlasnie zwrocilismy na nie uwagę.
tylko pytanie czy kupić:
2 razy BXL 18 po jednym na stronę i 6 APS415 po 3 na strone ( wychodzi wtedy 2kW RMS na stronę
czy 4 razy BXL 18 dwa na stronę i 4 APS415 po 2 na stronę ( wychodzi 2,4 kW RMS na stronę)

myślałem bardziej o tej 1 konfiguracji, żeby to ustawić w pionie całość na sobie i tą najniżej jeszcze włączyć podbicie basu ( ma coś takiego ) a dwie górne zostawić normalnie bez korekcji, też dlatego że w karcie informacyjnej o BXL 18 piszą żeby stosować minimum 500W satelity , ale może uważacie inaczej to powiedzcie.

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 17 wrz 2007, 13:59

...miałem 3szt berego mx 9000 i sie nie sprawdziły (buczydło nad łuczydłami!!!) kupiłem yamahe mg 32/14fx i jest w miarę przyzwoicie...
co do przodów zamiast1p118 pol audio ja bym na doły zaproponował coś co dogoni te nadstawki czyli Silver sound btr118. nie porównywalne paczki ;)

ogólnie to nie wiem co ci można poradzić skoro wszystko już wiesz... napisałeś że brzmienie yamahy 2x15 jest dla ciebie super wiec nie wiem za czym czekasz... kupuj to co ci się podoba i basta bo własie yamaha zbudowała takie systemy specjalnie dla takich jak ty!

pozdro!...
co do paczek podszedłem owszem zbyt radośnie i rzeczywiście jest wiele innych które brzmią po prostu lepiej, efektywniej. nie wiem wszystkiego i dlatego pytam i jak widać staram się słuchać waszych porad.
ciekawi mnie tylko tak wielka rozbieżność opinii o mx9000.myśleliśmy też nad nim ale te negatywne nas odepchnęły,potem znowu pozytywnych wiele a teraz znowu negatywne.o co tu chodzi.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 17 wrz 2007, 14:19

co do paczek podszedłem owszem zbyt radośnie i rzeczywiście jest wiele innych które brzmią po prostu lepiej, efektywniej. nie wiem wszystkiego i dlatego pytam i jak widać staram się słuchać waszych porad.
ciekawi mnie tylko tak wielka rozbieżność opinii o mx9000.myśleliśmy też nad nim ale te negatywne nas odepchnęły,potem znowu pozytywnych wiele a teraz znowu negatywne.o co tu chodzi....

jest możliwe że negatywne opinie wynikają z samej marki - wiele osób uważa niejako z automatu że niska cena (czyli Behringer) = szajs.
No ale akurat tutaj nie wiem, nie miałem nigdy w użyciu tego akurat mixera. Używam Behringera SL2442 i ten jest cichutki (oczywiście ograniczony funkcjonalnie podobnie jak ta yamaha). Jeżeli jednak użytkownik 3 takich twierdzi że buczały to pewnie ma powody... może powie coś więcej?

Zawsze można pójść w polecanego też tutaj Spirit-a albo w konsole cyfrową - w tym ostatnim przypadku można nie kupować kompresorów, bramek oraz reverbu (te konsole mają to wszystko wbudowane). Patrząc na wyliczenia minorr-a daje to jakies 5tyś oszczędności... ale niestety konsola pasująca tutaj DM-3200 razem z dodatkowym przetwornikiem ADA8000 (to ostatnie żeby mieć 24 wloty mikrofonowe i odpowiednio dużo wylotów analogowych) to koszt o 6882zł (przy kursie euro 3.7) więcej niż MX9000, więc by się przekroczyło budżecik o jakieś 2tysiaki

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 17 wrz 2007, 14:59

ale nie bawisz sie w kompresory bramki eq i reszte.....pozatym dokupujac karte FW masz wypas mobilne studio nagran i nagrasz kazdy koncert czy event i zmiksujesz na tej konsolecie.....wiec mysle ze warto

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 17 wrz 2007, 15:41

...ale nie bawisz sie w kompresory bramki eq i reszte.....pozatym dokupujac karte FW masz wypas mobilne studio nagran i nagrasz kazdy koncert czy event i zmiksujesz na tej konsolecie.....wiec mysle ze warto...
ale eq na przody i odsłuchy chyba i tak jest potrzebny? czy nie?

ODPOWIEDZ