Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Łukasz1985 » środa 21 sty 2009, 22:46

.........Witam. Robie utwory na Korgu (Cubase Studio 4 + Korg M3) ale nie wiem pewnego bzdetu...Jak zmienic tytol utworu?...
Mam Cubase SX, ale na tę chwilę chce poznać możliwości sekwencera i możliwości edycyjne Korga. Uważasz, że szkoda czasu na sekwencer Korga, czy po prostu wygodniejsza praca myszką z PC?...
Czesc! Jak dla mnie praca z Cubase Sudio 4 + Korg M3 jest duzo szybsza i wygodniejsza, pozatym mozna dolaczac z cubase loopy albo instrumety VST np virtual guitarist.

Pozdrawiam....
Dodam jeszcze ze jesli zbraknie nam trackow w Korgu mozna zgrac (resampling albo wyjsciami analogowymi, jak kto woli) np sama perkusje do cubase i lecimy dalej
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 22 sty 2009, 01:22

............Witam. Robie utwory na Korgu (Cubase Studio 4 + Korg M3) ale nie wiem pewnego bzdetu...Jak zmienic tytol utworu?...
Mam Cubase SX, ale na tę chwilę chce poznać możliwości sekwencera i możliwości edycyjne Korga. Uważasz, że szkoda czasu na sekwencer Korga, czy po prostu wygodniejsza praca myszką z PC?...
Czesc! Jak dla mnie praca z Cubase Sudio 4 + Korg M3 jest duzo szybsza i wygodniejsza, pozatym mozna dolaczac z cubase loopy albo instrumety VST np virtual guitarist.

Pozdrawiam....
Dodam jeszcze ze jesli zbraknie nam trackow w Korgu mozna zgrac (resampling albo wyjsciami analogowymi, jak kto woli) np sama perkusje do cubase i lecimy dalej ...
Jeśli dodatkowo dokupimy EXB-FW i podłączymy z komputerem to możemy korzystaj z wtyczek vsti które działają tak samo jak software'owe wtyczki czyli na bierząco przesyłają dzwięk na DAW. Bynajmniej tak czytałem:)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » piątek 23 sty 2009, 20:51

A posiadacie rozszerzenie pamięci ram256 mb? Jeżeli tak, to używacie tylko do zapisania nowych sampli, brzmień z Xpanded 2.00 czy do czegoś innego? Warto w to inwestować?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 24 sty 2009, 10:50

...A posiadacie rozszerzenie pamięci ram256 mb? Jeżeli tak, to używacie tylko do zapisania nowych sampli, brzmień z Xpanded 2.00 czy do czegoś innego? Warto w to inwestować?...
Witam. Posiadam 256 ram do Korga, uzywam glownie do sampli np w formacie sf2.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » sobota 24 sty 2009, 12:02

...A posiadacie rozszerzenie pamięci ram256 mb? Jeżeli tak, to używacie tylko do zapisania nowych sampli, brzmień z Xpanded 2.00 czy do czegoś innego? Warto w to inwestować?...
Czy warto? Ja powiem, że warto ale ktoś powie że nie. Zależy, czy będziesz potrzebował samplera w Korgu M3.
Korg M3 na standardowo 64 mega na próbki i to nie jest mało jeśli ktoś chce wczytać np single-shoty do perkusji albo samplować krótkie frazy.
Korg czyta prawie wszystkie popularne standardy. Mało, jeśli nie umie sobie poradzić ze zbyt złożonym sf2, robi z niego combi (przy okazji wcześniej odpowiednie banki prog). Jeśli natomiast interesują Cię multisample albo ogólnie większe zapotrzebowanie na zewnętrzne próbki- wtedy każda ilość - to może być mało hehe.
Brzmienia Xpanded są naprawdę dobre i świetnie brzmią. Każde z nich zapycha pamięć podstawową Korga M3, tak więc jak chcesz wczytać wszystkie to musisz mieć fabryczne rozszerzenie ram do samplera (EXB-M256). Więc jeśli chcesz naraz usłyszeć nowe brzmienia z poszczególnych dodatkowych banków PCM to musisz je wszystkie mieć w pamięci. Czyli wówczas rozszerzenie jest potrzebne.

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » sobota 24 sty 2009, 14:44

Nowe ceny Korga na stronie MegaMusic. Nie będę komentował, bo tydzień temu zamówiłem rozszerzenie pamięci i odpisali mi, że trzeba czekać, bo nie mają od ręki.

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » sobota 24 sty 2009, 21:45

Czy posiadacie instrukcję do Korga M3 XPanded w wersji polskiej? Ja mam polską w wersji 1.0 (324 strony) i angielską z XPanded (674 strony).

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 25 sty 2009, 00:20

...Czy posiadacie instrukcję do Korga M3 XPanded w wersji polskiej? Ja mam polską w wersji 1.0 (324 strony) i angielską z XPanded (674 strony)....
73klawiory na musikproduktiv stoi po ponad 10.000zł. Odnośnie tej instrukcji też bym chętnie otrzymał.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 30 sty 2009, 19:32

Witam ponownie. Piszac ten post jestem juz u kresu wyytrzymalosci...
Tworze na Cubase Studio 4 + Korg M3. Zaczynalem od Rolanda D-20 pozniej Yamaha RM1x pozniej przyszedl czas na instrumenty VST dokupilem Yamahe A5000 sprzedalem pozniej robilem perke na MPC1000V2 + instrumenty VST sprzedalem i kupilem Korga M3. Teraz korg dla mnie to tylko ograniczenie mozliwosci chce cos zrobic brakuje mi insertow i wychodzi na to ze wszystko musze i tak obrabiac na kompie. Ktos napisal ze Korg to soft uruchamiany na hardware wiec czym on sie rozni od kompa? Chyba niczym!!! Mam do obrobki karte UAD-1 IGS SSL Lexicon MX200 o innych softach nie wspomne...Jak myslicie jest sens grzebac sie w korgu? Bardzo prosze napiszcie cos bo tabletki uspokajajace mi sie juz koncza, he he

1.Dlaczego jak zapne na tracku perkusyjnym inserrt i zaznacze drumkit, to laczy sie z trzema insertami? Jak podgladalem oryginalene utwory to laczy sie z jednym.

BVlagam pomozcie!!!

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 30 sty 2009, 19:41

...Witam ponownie. Piszac ten post jestem juz u kresu wyytrzymalosci...
Tworze na Cubase Studio 4 + Korg M3. Zaczynalem od Rolanda D-20 pozniej Yamaha RM1x pozniej przyszedl czas na instrumenty VST dokupilem Yamahe A5000 sprzedalem pozniej robilem perke na MPC1000V2 + instrumenty VST sprzedalem i kupilem Korga M3. Teraz korg dla mnie to tylko ograniczenie mozliwosci chce cos zrobic brakuje mi insertow i wychodzi na to ze wszystko musze i tak obrabiac na kompie. Ktos napisal ze Korg to soft uruchamiany na hardware wiec czym on sie rozni od kompa? Chyba niczym!!! Mam do obrobki karte UAD-1 IGS SSL Lexicon MX200 o innych softach nie wspomne...Jak myslicie jest sens grzebac sie w korgu? Bardzo prosze napiszcie cos bo tabletki uspokajajace mi sie juz koncza, he he

1.Dlaczego jak zapne na tracku perkusyjnym inserrt i zaznacze drumkit, to laczy sie z trzema insertami? Jak podgladalem oryginalene utwory to laczy sie z jednym.

BVlagam pomozcie!!! ...
To zależy kolego od tego jak masz skonfigurowany program drum. Z iloma ma się łaczyć insertami. I wcale nie musi to być insert 123. pogrzeb trochę w drums edit w globalu. Z drugiej strony jak kupowałes korga to nie czytałeś jakie ma parametry? Ile insertów itp??
Dziwny ten świat...!!!

ODPOWIEDZ