Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
elmuz1

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: elmuz1 » czwartek 03 sty 2008, 19:57

...Nie, Lee chyba chodziło o wtyczki wewnętrzne M3 (a jest ich trochę!). Gotowce dla różnych VSTi to jednak domena sterowników, np. novation, choć bez problemu można je przygotować w M3....
zaraz ,zaraz...jakie wtyczki wewnętrzne M3 ?...
Oczywiście mam na myśli efekty zapinane w wewnętrznym mikserze M3

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 03 sty 2008, 20:01

Wg mnie siła i zalety M3 tkwią gdzie indziej, nie w brzmieniach akustycznych......
Gdybyś cały czas (jak ja) używał brzmień, w tym akustycznych, Yamahy, o wiele chętniej sięgnąłbyś po akustyczne Korga

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 03 sty 2008, 20:08

...Wg mnie siła i zalety M3 tkwią gdzie indziej, nie w brzmieniach akustycznych......
Gdybyś cały czas (jak ja) używał brzmień, w tym akustycznych, Yamahy, o wiele chętniej sięgnąłbyś po akustyczne Korga ...

Być może... Ja akurat używam brzmień z Kontakta 3, a z tymi niestety Korg nie wytrzymuje porównania... No ale mam świadomość, że to jest porównanie conajmniej nie fair biorąc pod uwagę fakt czym jest Kontakt i jaką objętość mają jego sample

Natomiast Yamahę XS obsłuchiwałem tylko raz i brzmienia akustyczne bardzo mi się spodobały. Za to cała reszta nie wytrzymała jak dla mnie konkurencji z M3.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » czwartek 03 sty 2008, 21:18

Panowie. Spokojnie

To nie wtyczki. To tylko schematy sterowania wtyczkami. Czyli jak np. w remote zero. I naprawde jest tego mnogo.
Jabu zostałeś przekonany brawo. Ale jednak i tak zapaszam na mały rekonesans do mnie.
Po co masz wywalić tyle kasy?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 03 sty 2008, 21:58

Panowie. Spokojnie

Przecie pomiary wykazują, że wszyscy tu spokojni i wyluzowani

To nie wtyczki. To tylko schematy sterowania wtyczkami. Czyli jak np. w remote zero. I naprawde jest tego mnogo.

Właśnie o to mi chodziło... Sympatyczne!

Jabu zostałeś przekonany brawo.

No zależy do czego. Do M3 już byłem przekonany wcześniej. Teraz próbuję się przekonać do wydania nań kasy...

Ale jednak i tak zapaszam na mały rekonesans do mnie.

A w jakiej okolicy się znajdujesz?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 00:17

Panowie!!!
Umarłem...
Apropos instumentów klasycznych w m3. jakiego ja dzisiaj Saxa znalazłem na Combi. Śmierć....
na dzień dobry zagrałem Carls Whispers Georga michela a potem wstęp Dire Straits z The last trick....Klawiatura plus Joystic poezja.

Jabu ja okolice Łodzi.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 00:27

......
El muz...

A wiesz źe XS też ma swoje forum? Tylko się rozkręca dopiero.

Powodzenia koledzy!

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 04 sty 2008, 00:48

po staroświecku... ale ILE MAM FRAJDY!
Pozdrawiam!

...
I racja...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 04 sty 2008, 08:04

.........
El muz...

A wiesz źe XS też ma swoje forum? Tylko się rozkręca dopiero.

Powodzenia koledzy!...
No wiem, wiem tylko tam... jakoś tak... higienicznie - nikt nie wchodzi

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » piątek 04 sty 2008, 10:09

Panowie.Jestem tutaj nowy, witam wszystkich serdecznie i mam jedno pytanko (postanowiłem podpiąć się pod ten post).
Korg M3 to niewątpliwie znakomita maszyna do muzyki elektronicznej, zresztą Korg zawsze wydaje mi się przodował w tej dziedzinie. Yamaha XS (wspominana niejednokrotnie) ma opinię wołka roboczego 'do wszystkiego'. Za Korga z klawiaturą 61 trzeba zapłacić ok 8k zł, za yamahę 2k zł więcej.
A jak w tym zestawieniu wygląda Roland Fantom x6?
Cenowo przecież dużo niżej niż Korg M3 (coś koło 6,6k zł). Porównania z Yamahą wogle nie robię, bo za chwilę będzie prawie połowę taniej. Otrzymujemy intrument o bardzo dobrych parametrach nie tylko brzmieniowych ale użytkowych. Że przytoczę choćby pianoroll w sekwencerze, reverse sampling (ponoć bardzo użyteczne), ciepłe brzmienia. Do tego Roland dorzuca kartę SRX z brzmieniami analogowymi. No i sam design ciekawy bardzo -mnie się nowy Korg M3 po prostu nie podoba (wiem,że kwestia gustu), w przeciwieństwie do starszych Korgów do których nic nie miałem.

Zastanawiam się dlaczego nikt praktycznie na tym forum nie wypowiada się na temat Rolanda Fantoma. Rozumiem,że ma kilka funkcji dyskusyjnych jak choćby kontroler D-Beam (po co?)czy choćby pady (to akurat myślę fajne) ale pozatym cała reszta łącznie z sercem trzyma poziom.

ODPOWIEDZ