Nagłośnienie firmy BOSE

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
JokerReason

Nagłośnienie firmy BOSE

Post autor: JokerReason » czwartek 02 mar 2006, 18:12

Witam

Mam w kupnie nagłośnienie Bose tj. 4 górki i 2 doły serii 2 wiem że obecnie w sprzedaży jest seria 3 tak że są to paczki sprzed kilku lat. Człowiek ceni 10 000zł za całość. Wiem że to nie są zwykłe kolumny estradowe bo wszystko malutkie a jakość i potęga dźwięku ogromna, ale czy ktoś mógłby mi na temat tej firmy coś bliżej powiedzieć bo na polskich stronach cicho trochę o tym nagłośnieniu a angielskiego nie znam na tyle aby wybadać co trzeba. I czy waszym zdaniem 10 000zł to dużo za te paczki. I jeszcze coś o technologii w jakiej są wyprodukowane, jeśli ktoś je widział kiedyś to wie o co chodzi.

pzdr

JokerReason
GG 5332405

JokerReason

Re: Nagłośnienie firmy BOSE

Post autor: JokerReason » piątek 03 mar 2006, 13:24

Witam

Czyżby nikt nie mógł mi pomóc??

pzdr

JokerReason
GG 5332405

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 03 mar 2006, 13:42

Ja tylko znam konsumenckie zestawy Bose i powiem, że gorszego i bardziej nienaturalnie grającego szajsu ze świecą szukać, szczególnie za takie bezczelne pieniądze.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 03 mar 2006, 14:34

Używam Bose 802 - i są naprawdę niezłe. Główna cecha - bardzo szeroki kąt promieniowania w całym paśmie (bez zmian barwy w zależności od kąta pod jakim "widzimy" głośnik - przez zastosowanie 8-miu pełnopasmowych głośników odpowiednio ustawionych).

Nie wiem czy jest coś lepszego jeżeli trzeba równomiernie nagłośnić scenę (np. jak śpiewa kwintet wokalny), dwa takie na podłoge i dziwęk po prostu JEST w każdym punkcie 15metrowej sceny taki sam. Idealne tez do nagłaśniania małych klubów, kawiarni, także kameralnych koncertów. Dwoma takimi udało mi się kiedyś nagłośnić salę o "pojemności" około 200 osób.

Żeby je zasilać konieczny jest ichni procesor (w zasadzie EQ o ustalonej charakterystyce), samemu ciężko dostać właściwe EQ.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

pawelq

Post autor: pawelq » piątek 03 mar 2006, 15:28

Nigdy nie miałem kontaktu z Bose, ale z lektur wynoszę wrażenie, że niska jakość i fatalny stosunek jakości do ceny Bose jest jedną z nielicznych rzeczy co do których zgadzają się audiofile i profesjonaliści.

JokerReason

Post autor: JokerReason » piątek 03 mar 2006, 15:32

...Używam Bose 802 - i są naprawdę niezłe. Główna cecha - bardzo szeroki kąt promieniowania w całym paśmie (bez zmian barwy w zależności od kąta pod jakim "widzimy" głośnik - przez zastosowanie 8-miu pełnopasmowych głośników odpowiednio ustawionych).

Nie wiem czy jest coś lepszego jeżeli trzeba równomiernie nagłośnić scenę (np. jak śpiewa kwintet wokalny), dwa takie na podłoge i dziwęk po prostu JEST w każdym punkcie 15metrowej sceny taki sam. Idealne tez do nagłaśniania małych klubów, kawiarni, także kameralnych koncertów. Dwoma takimi udało mi się kiedyś nagłośnić salę o "pojemności" około 200 osób.

Żeby je zasilać konieczny jest ichni procesor (w zasadzie EQ o ustalonej charakterystyce), samemu ciężko dostać właściwe EQ.

...

Dzięki za wypowiedź ale co z komentarzem szanownego MB (trochę mnie zmartwił) i nie wiem co znaczy konsumenckie?Proszę o sprostowanie. W zestawie o którym piszę są 4 takie kolumny złożone z 8 głośników i 2 basowe każdy złożony z 4 głośników: jakich to jest warte pieniędzy?? Jest do tego crossover orginalny Bose.

pzdr

JokerReason
GG 5332405

JokerReason

Post autor: JokerReason » piątek 03 mar 2006, 15:56

...niska jakość i fatalny stosunek jakości do ceny Bose jest jedną z nielicznych rzeczy co do których zgadzają się audiofile i profesjonaliści.

...

W sumie nie ma co drążyć tematu ale piszesz "niska jakość" , a z drugiej strony mówisz o poparciu wśród profesjonalistów. Coś tu nie gra.

pzdr

JokerReason
GG 5332405

pawelq

Post autor: pawelq » piątek 03 mar 2006, 17:05

......niska jakość i fatalny stosunek jakości do ceny Bose jest jedną z nielicznych rzeczy co do których zgadzają się audiofile i profesjonaliści.

...

, a z drugiej strony mówisz o poparciu wśród profesjonalistów.

JokerReason...

Nic nie pisałem o poparciu.

JokerReason

Post autor: JokerReason » piątek 03 mar 2006, 18:11

Coż dzięki za wypowiedzi. Nie jestem audiofilem ani też profesjonalistą więc pozostanę przy standardach i może faktycznie taki "wynalazek" jest mi niepotrzebny. Jeszcze raz dzięki.

pzdr

JokerReason
GG 5332405

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 03 mar 2006, 19:26

...Witam

Mam w kupnie nagłośnienie Bose tj. 4 górki i 2 doły serii 2 wiem że obecnie w sprzedaży jest seria 3 tak że są to paczki sprzed kilku lat. Człowiek ceni 10 000zł za całość. Wiem że to nie są zwykłe kolumny estradowe bo wszystko malutkie a jakość i potęga dźwięku ogromna, ale czy ktoś mógłby mi na temat tej firmy coś bliżej powiedzieć bo na polskich stronach cicho trochę o tym nagłośnieniu a angielskiego nie znam na tyle aby wybadać co trzeba. I czy waszym zdaniem 10 000zł to dużo za te paczki. I jeszcze coś o technologii w jakiej są wyprodukowane, jeśli ktoś je widział kiedyś to wie o co chodzi.

pzdr

JokerReason...

BOSE to bardzo dobry, niestety jednak potwornie drogi sprzet. U nas w firmie byly jeszcze w zeszlym roku seria 802. Byly to bardzo dobre paczki, z niesamowita rozdzielczoscia i brzemieniem - mialy TO COS. Oczywiscie, gdybys mial kupowac zestaw tej marki nie zapomniej o tym, by w zestawie znalazl sie tez procesor (taka mala skrzyneczka wpinana miedzy mikserem a koncowka mocy). Na pewno graloby ci sie na nich dobrze, bo generalnie sprawdzaja sie w bardzo wielu roznych zastosowaniach (u nas grlay na pokoazach mody, przemowieniach,konferencjach, przy okzaji projekcji filmowych, nawet jako satelity dla DJ grajacego w plenerze mala impreze). Paczki tej marki sa dosc drogie - para satelit serii 802 kosztuje w okolicach 3500 zl.

Aha, jeszcze jedna wazna sprawa: przed zakupem sprawdz stan resorow - lubia sie utlenic po kilku latach i sie po prostu rwa lub wykruszaja (wtedy wystarczy oddac do serwisu i sprawnie mozna sprawe zalatwic).

Pozdrawiam.
[addsig]

ODPOWIEDZ