Jak wpiąć crossover?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
DCG

Jak wpiąć crossover?

Post autor: DCG » sobota 21 lip 2007, 12:10

Proszę szanownych kolegów, forumowiczów o podpowiedź na temat prawidłowego wpięcia crossa do poniższej konfiguracji:
1.kolumny pełnopasmowe 500W/8 Ohm, 50Hz-21kHz (szt.2)
2.kolumny subbasowe 500W/8 Ohm, 20Hz-160Hz (szt.2)
3.końcówki mocy stereo 2x500W/8 Ohm (szt.2)
4.Crossover BEHRINGER CX 3400 lub DCX 2496
Nie chcę popełnić gafy, a nigdy nie pracowałem z aktywną zwrotnicą. Czy pełnopasmową kolumnę ciąć od 160Hz, czy może grać sobie całym swoim pasmem. Chodzi mi też o zależności: mixer, końcówki, cross, paczki (co po kolei, czy do drugiego końca potrzebny jest drugi cross?)
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie.
Pozdrawiam.

WG

Re: Jak wpiąć crossover?

Post autor: WG » niedziela 22 lip 2007, 06:32

... Czy pełnopasmową kolumnę ciąć od 160Hz ...

Niestety, ale nie da się tego przewidzieć teoretycznie. To zależy od głośników, jak są ze sobą zestrojone, jakimi pasmami grają i jakie są spadki na końcach podanych pasm tych paczek. Sam zakres to psu na budę szczerze mówiąc . Najlepszą metodą jest po prostu ucho albo przetestowanie różnych ustawień podziału na sprawdzonych "wzorcach" dźwiękowych czyli popróbować sobie różne od 80hz - 160hz i wybrać co lepsze.

... czy może grać sobie całym swoim pasmem ....

Raczej nie powinno się choć nie jest powiedziane, że tak nie może być. Jak nałożysz niskie z subbasów + niskie z nadstawek to prawdopodobnie możesz otrzymac chaos w jakimś przedziale tego pasma. Zawężając pasma pracy głośników po prostu je oszczędzasz a dwa że grają one tym pasmem dla którego zostały skonstruowane aby grać. Może w instrukcji kolumn głośnikowych znajdziesz jakieś wskazówki producenta.

... co po kolei ...

mixer -> crossover -> końcówki -> paczki

Nie da się inaczej tego podłączyć !

... czy do drugiego końca potrzebny jest drugi cross..

Ojć nie chyba, że lubisz sobie komplikować życie i mieć "tony" kabli do przepinania. Po za tym zwiększysz niepotrzebnie koszty rozwiązania sposobu podziału tych kolumn.

Sprawdź czy końcówki nie mają czasem wbudowanej opcji crossovera, zaoszczędzisz na dodatkowych kabelkach i na crossover-ku.

PS. Sprawdź wyszukiwarkę bo co nieco na ten temat chyba było i na pewno w którymś numerze EiS ten temat był już "wałkowany" ...

Behringer CX3400 - no to jest opcja dosyć ekonomiczna no i "sprawdza się". IMO rozglądnij się za czymś z wyższej półki np. dBx.

DCG

Post autor: DCG » niedziela 22 lip 2007, 09:09

Dziękuję za ustosunkowanie się do mojej, sprzętowej sytuacji. Wstępnie zdecydowałem się na BEHRINGER-a DCX 2496. Czy ktoś może mi coś bliżej powiedzieć jak on sprawdza się w "praniu" ? W wyszukiwarce było tylko porównanie DCX 2496 z dbx Drive rack i owszem ilu zwolenników pierwszego tyle samo prawie osób opowiadało się za drugim. Argumentami były: interfejs i cena (podobno lepsze w 1), marka i podobno lepsze brzmienie w 2. Ja akurat nie jestem przygotowany aby dać dwa razy tyle za dbx, jeżeli DCX załatwi mi sprawę, za połowę tej kwoty. Ale chciałbym poznać jeszcze, przed dokonaniem ostatecznego wyboru, opinie innych, którzy się z BEHRINGER-em stykali bezpośrednio, pracowali na nim lub słyszeli "nausznie", jak on się sprawuje.
Pozdrawiam wszystkich "dyskutujących".

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 22 lip 2007, 11:47

Jest bardzo dobry [DCX] i w tym przedziale cenowym nie ma absolutnie zadnej konkurencji. Nie sluchaj tych, co powiedza, ze cos sie w nich psuje, bo wiele takich zamontowalismy w klubach, wyposazylismy w nie kapele, domy kultury itp a i sami korzystamy z kilku sztuk. Urzadzenia posiada funkcjonalnosc najdrozszych modelow tego typu procesorow, ktorych cena zaczyna sie od 10.000zł (praktycznie nieograniczone mozliwosci routowania sygnalu, kompresory, limitery, EQ, korekcja fazy, opoznienia.
[addsig]

DCG

Post autor: DCG » niedziela 22 lip 2007, 13:07

Zaraz, czegoś nie rozumiem. WG pisze: cross wpiąć między mixer a końcówki, które są bez opcji crossovera i grają całym pasmem? (mają tylko low filtr 30Hz lub 50Hz), a nie między końcówki a paczki? I jak skonfigurować dwie końcówki z DCX 2496, żeby było wporzo?

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 22 lip 2007, 13:40

...Zaraz, czegoś nie rozumiem. WG pisze: cross wpiąć między mixer a końcówki, które są bez opcji crossovera i grają całym pasmem? (mają tylko low filtr 30Hz lub 50Hz), a nie między końcówki a paczki? I jak skonfigurować dwie końcówki z DCX 2496, żeby było wporzo?...
Crossover elektroniczny dziala na sygnale niewzmocnionym, tak wiec nie moe byc wpiety miedzy kolumnami a wzmacniaczami.
Zapinasz w nastepujacy sposob:
Sygnal L i R wpinasz odpowiednio w gniazda In1 i In2 w DCX2496. W urzadzeniu ustalasz tryb pracy, np 3 x 2-way (czyli 3 x 2-drozny). Z wyjscia 1 (Out1) bierzesz sygnal kablem mikrofonowym do BASOWEJ koncowki mocy (kanal L), z Out2 kablem mikrofonowym (XLR-XLR) ciagniesz sygnal do lewego kanalu (L) koncowki mocy napedzajacej satelity. Analogicznie czynisz w przypadku kanalu prawego (R), tj. z kolejnych wyjsc ciagniesz sygnal kablami mikrofonowymi do kolejnych koncowek mocy. Tj. z Out3 ciagniesz sygnal do kanalu R koncowki basowej, z Out3 ciagniesz sygnal do kanalu R (czyt.prawego) koncowki napedzajacej satelity.

Punkt podzialu miedzy basami a satelitami ustaw w zaleznosci od ich mocy i srednicy glosnika.Piszesz,ze kolumny maja 500W kazda, natomiast nie podajesz jakiej srednicy glosniki stanowia ich podstawe.
Z reguly basy stanowia najslabsze (tj. najmniej efektywne ogniwo calego systemu), zatem najprawdopodobniej bedziesz musial odpowiednio ustawic proporcje basu do satelit, tj. satelity beda sciszone wzgledem basow. Na pocztake sporobuj podzialu na wysokosci 100-120Hz (chyba najbardziej naturalne i kompromisowe ustawienie osczedzajace satelity i tym samym nie wprowadzajace huku pochadzacego z przetwornika basowego).
Aha, nizapomniej o ustaweniu filtra dolnozaporowego (HPF), ktory zapobiegnie nadmiernegmu wychyleniu sie membrany ponizej czestotliwosci strojenia obudowy. Dla bezpieczenstwa ustaw go na wysokosci 40Hz (filtr typu Butterworth 24dB/Oct) a bas powinien posiadac nadal kopa.

Jesli wyposazonyjestes w kabel RS232, to moge przeslac ci gotowa konfiguracje, ktora po prostu przekopiujesz do urzadzenia za pomoca komputera klasy PC i pozniej ewentulanie dokonasz poprawek.

[addsig]

DCG

Post autor: DCG » niedziela 22 lip 2007, 18:09

Dzięki Alfonso Rodeo za cenne wskazówki.
Taki kabelek będę posiadał ale jeszcze nie posiadam DCX-a. Niebawem go kupię bo to co piszesz tylko utwierdza mnie w moich wcześniejszych zamysłach. Posiadane przeze mnie subbasy to 15'' BR POL-AUDIO, a nadstawki też tej samej firmy, fullrange 15"+1" BMS, ten z wyższej półki. Jeśli nie sprawiło by Ci kłopotu przesłanie takowych ustawień, to podaję adres: gcd@op.pl. Może się jakoś odwdzięczę.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 23 lip 2007, 11:19

Gdybys mogl jeszcze zapewnic mi informacje co to za modele konkretnie, to moznaby jeszcze lepiej dopasowac ustawienia (pod katem konkretnych obudow, glosnikow). Pozdrawiam

DCG

Post autor: DCG » poniedziałek 23 lip 2007, 14:26

Modele kolumn to:
1.POL-AUDIO PA115-500(BMS 4552 neodymowy)
2.LA115 Mc15/400 - jest to model już nie produkowany przez firmę na głośnikach Mc COULEY i jest to paczka 400W (pomyliłem się wcześniej).
Mam ją okazyjnie i narazie tak musi być, chociaż POL-AUDIO zaleca subbas TP118/700W 8Ohm. Posiadam jeszcze średniej klasy plastiki 2x300W/8Ohm firmy PHONETIC na 12"+1" (65Hz-18kHz), paczki niemieckie, kupione w ciemno, z polecenia i gdy porównywaliśmy w sklepie, lepiej brzmią od BEHRINGER-a, OMNITRONIC-a itp. Wystarczają do nagłośnienia biesiadnego: akordeonu, gitary semi acustic, sax-u i trzech mikrofonów. Zaletą jest waga -13 kg, a mocowo w połączeniu z powermixerem YAMAHA 512sc (2x500/4Ohm, 2x300/8Ohm) wystarczają, za tzw. stoły.

DCG

Post autor: DCG » wtorek 24 lip 2007, 12:25

A jak wpiąć, gdy będę użyał jednej końcówki dla satelit i basów (wtedy przy 4 Ohm-ach)? W ogóle się da?

ODPOWIEDZ