Nagłośnienie do klubu 200m2

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
planB

Nagłośnienie do klubu 200m2

Post autor: planB » wtorek 24 lip 2007, 00:56

Błagam pomóżcie proszę skonfigurować odpowiedni zastaw do klubu o takowej powierzchni. Zastosowanie głownie koncertowe + imprezy klubowe. Myślałem nad ustawieniem 2xszerokopasmowe, 1xbass, mikser 12-24, 1 odsłuch. No początek mogę zainwestować 10000. W wypadku większych koncertów znajomy akustyk poratuje dodatkowym sprzetem / odsluchy, mikrofony, di boxy itp/. Prosze o przykładowe konfiguracje konkretnych modeli. Chodzi mi o to co chyba kazdemu dynamike zbalansowane częstotliwości i dobry stosunek jakości do ceny. Z góry dziekuje. Jakub
[addsig]
work it out!

Zbynia

Re: Nagłośnienie do klubu 200m2

Post autor: Zbynia » wtorek 24 lip 2007, 01:18

...Błagam pomóżcie proszę skonfigurować odpowiedni zastaw do klubu o takowej powierzchni. Zastosowanie głownie koncertowe + imprezy klubowe. Myślałem nad ustawieniem 2xszerokopasmowe, 1xbass, mikser 12-24, 1 odsłuch. No początek mogę zainwestować 10000. W wypadku większych koncertów znajomy akustyk poratuje dodatkowym sprzetem / odsluchy, mikrofony, di boxy itp/. Prosze o przykładowe konfiguracje konkretnych modeli. Chodzi mi o to co chyba kazdemu dynamike zbalansowane częstotliwości i dobry stosunek jakości do ceny. Z góry dziekuje. Jakub
...
bardzo cienko....przemnoz ta sume przez przynajmniej dwa......

Awatar użytkownika
planB

Post autor: planB » wtorek 24 lip 2007, 02:05

bardzo cienko....przemnoz ta sume przez przynajmniej dwa.........

??
Tak? To daj mi kolejne 1000 i może cos wspólnie "ukulamy" ;) To faktycznie bardzo konstruktywna opinia weterana (ki) forum. Oh, przepraszam nie mogę narazie przeznaczyc wiecej i nie rozumiem po co ten post skoro niczego nie wnosi. Nie chodzi mi o jakis "full wypas" tylko o rozsadną lokate tych pieniedzy na początek. Np.cz zestaw aktywny Box Electronics 1600W BXL-18 + 2 x APS-415 (7254.00 zł Gersson.pl) wydaje mi sie calkiem sensowny po przeczytaniu pochlebnej recenzji* w EiS ; a do tego np używany Soundcraft Spirit. Co myslicie? Jakaś alternatywa?

Ps. Mam pewne wątpliwości co do systemów aktywnych. Bo co jesli w połowie imprezy nawali któras z końcówek?

pozdrawiam

*link do w/w testu http://www.box.com.pl/images/kolumny_aktywne/test-bxl18-aps415.pdf
work it out!

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 lip 2007, 03:32

co sie zgrzewasz czlowieku

pomyyslales ze same kable wyniasa cie przynajmniej 1000 pln z wtykami???
i chocby mikser bo nie mysl sobie ze ktos kto ma grac z cd czy gramofonow przyjdzie z towarem za kazdym razem........

takie rzeczy zapewnia klub - mikser mikrofony okablowanie statywy.......szczegoly o ktorych zawczasu powinienes pomyslec bo to bardzo niepowazne jesli artysta czy dj musi lazic z takimi pierdulami po imprezach........

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 lip 2007, 03:44

aha i jesli chcesz zeby sprzet nie polecial na pierwszej imprezie to limiter - juz nie raz bylem na koncercie gdzie z oszczednosci byl takni zestaw i po 15 minutach gora sie wylaczala(cale szczescie ze miala zabezpieczenie bo inaczej poszlaby z dymem)

oczywiscie mam nadzieje ze ten sprzet takowe zabezpieczenia ma...choc jak dla mnie moc satelitek jest dosc niska na ta kubature.......

minimax

Post autor: minimax » wtorek 24 lip 2007, 10:57

Jeżeli to ma zabrzmieć, to na dzień dobry zrezygnowałbym z basu i odsłuchów. Wersja minimum, żeby kapela mogła zagrać przywożąc tylko własny backline:

1. Szerokopasmowe paczki średniej klasy, używane: 3,0 - 4,0
2. Końcówka np. najsłabszy PLX ADS-a: 3,0
3. Mikser Soundcraft EPM6: 1,0
4. 2 - 3 mikrofony Shure SM58 ze statywami: 1,0 - 1,5
5. Statywy do kolumn, kable: 1,0
6. Używany CD: 0,5?

W imieniu muzyków PROSZĘ: zadbaj o bezpieczne zasilanie sceny, tzn. uziemienie i wspólną fazę we wszystkich gniazdkach na scenie!
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » wtorek 24 lip 2007, 15:50

Młodzież jest teraz bardzo wymagająca. Jak będziesz oszczędzał na nagłośnieniu to przyjdą raz do klubu posłuchają, zobaczą ze nie ma pełnego pasma i odpowiedniej mocy i więcej nie przyjdą.

Według mnie 10000 to zdecydowanie za mało aby stworzyć sensowne nagłośnienie (nawet używane) - tym bardziej jęsli planujesz tam małe koncerty.

muzyka

Awatar użytkownika
Zigi

Post autor: Zigi » wtorek 24 lip 2007, 20:09

Rece opadaja! Jak sie chce trzepac kasiorke niestety trzeba zainwestowac a nie leciec po kosztach. Można wziaśc pożyczke i kupić sprzęt. Gdybym mial się wpiac w taki spzręt to wolalbym wziąc swoj. Ja na wesele mam s;przęt naglaśniający za co najmniej 20 000 zl żeby nie obrazac gości i zeby bylo slychac co gramy a kolega do klubu chce kupic jakieś badziewie za 10 000. Ludzie czasy kiedy wystarczylo że coś buczalo i byla impreza sie skonczyly!!!

Awatar użytkownika
ElvisKing

Post autor: ElvisKing » wtorek 24 lip 2007, 22:49

Wyrozumialosc to podstawa konstruktywnej dyskusji ;) Chlop nie jest w ciemie bity.Ma swiadomosc ze dobry sprzet kosztuje,jesli nie ma mozliwosci wykolowania kasy to co ma zrobic?Najlepiej olac klub i wyjechac do angli :) Szanuje ludzi próbują robić cokolwiek.Sam zaczynalem na paczkach za 1200 zl (za pare) wiazac je golfem II ,napedzalem to wzmacniaczem HITACHI ;) Bralem 30 zl za jakas dyskoteke i bylo spoko, sprzet powoli ale systematycznie rósł.Takie byly realia, taka kasa wtedy dla mnie to byla maks. Teraz sie z tego smieje i jestem pewien ze 3/4 z Was zaczynalo podobnie.Aktaulnie pracuje na okazyjnie kupionym Mackiem i cos juz da sie zrobic.Widze sens w tym co robie i dopiero teraz zastanawiam sie nad kredytem 30000 na cos konkretnego.Jesli ktos chce to robic za wszelka cene i z pasja(tak jak ja np) to czemu nie, jesli widzisz chociaz minimalny postep i nadzieje na to, ze sie interes rozwinie to rob to chlopie!Nie patrz na spalone gwizki, pijanych muzykow,czy sprzet innych.

Dobija mnie czasami zarozumialosc tego forum i jak do niektórych nie docieraja proste prawdy.Nie od razu Rzym zbudowano!I nie kazdy startuje z pozycji w ktorej Wy sie znajdujecie.Pyta wyraznie sprzet do 10000.Jasne, ze to jest malo, i moga wybrzydzac, ale pamiętajmy o tym ,ze tylko dzieki temu mamy robote ;) Gdyby kazdy klub mial wlasne super naglosnienie to zarabiaslibysmy na festynach w lecie a na jesien to nie wiem co bym robil, moze stringi koronkowe bym dziargal i sprzedawal na allegro :)

Oka Koniec filozofii, postram sie pomoc:
Nastawiamy sie oczywiscie na sprzet uzywany

Mackie SA1521 4500 zl (za tyle ja kupilem)
2xBass RCF L18S800 za 1600 (allegro)
CrossOver - 400 zl
Koncowka DAP AUDIO PALLADIUM P 2000 - 1500 zl
Mixer-Na Koncerty malutki ale na klubowe imprezy starczy Soundcraft FolioF1 - 1000
Okablowanie,na tym nie warto oszczedzac i polecam nowe, markowe - 1000 pojdzie.

Obawiam sie, ze bedziesz musial czesciej korzystac z zyczliwosci kolegi, jesli gdzies przypadkiem uda sie przyoszczedzic ,monitor za 1000 jakis by sie znalzl, wtedy Bass puszczasza w mono i z drugiego kanalu zasilasz monitor i na impreze klubowa jestes samowystraczalny, przebolejesz troche i dokupisz mikrofon.Na taki zestaw żaden DJ nie powinien narzekać.

Pewnie ciezko bedzie ze znalezieniem dobrych gorek w atrakcyjnej cenie, nie mowie ze musi byc to Mackie, ale ten sprzet bedzie Ci sluzyl przez dluzszy czas niz BOX.Zycze powodzenia w konfiguracji.Nie zrażaj sie ciętymi postami i pamietaj ze przy slabym naglosnieniu trzeba sie powaznie zastanowic kiedy zrobic samemu impreze a kiedy wynajac firme.Nie porywaj sie z motyka na slonce a przywalenie kapelucha na imprezie bedzie mnie prawdopodobne ;)

A mnie wzielo na filozofie

"Nie przegrywa ten, kto nie startuje, kto się nie wysila, co nic nie robi."
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » środa 25 lip 2007, 10:33

ElvisKing masz wiele racji, pragnę tylko zauważyć, że co innego mieć swój sprzęt i robić imprezy dojazdowe tak jak Ty to robisz a co innego być właścicielem klubu i zapewniać sprzęt dla występujących w klubie.
Poza tym porównujesz czasy gdy Ty czy ja zaczynaliśmy i istotnie wielu z nas grało na słabiutkim sprzęcie do czasów teraźniejszych.
Niestety świat się zmienia.
W obecnych czasach klienci (imprezowicze) oczekują znacznie więcej jeśli chodzi o jakość brzmienia i oświetlenia imprez.
Sami ich zresztą przyzwyczajamy do tego - konkurencja.

Dlatego radzę zaopatrzyć się w nieco grubszy portfel na nagłośnienie i oświetlenie klubu. W przeciwnym razie klub nie przetrwa w dobie konkurencji.
Takie są realia. I nie mówimy tutaj o mega kwotach rzędu 100.000zł ale aby coś sensownego rzeczywiście wrzucić do klubu 10tysi to jednak za mało.

Poza tym uważam, że jesteśmy za biedni aby kupować dwa razy - a jestem przekonany, że jak kolega kupi lichy sprzęt to będzie go wymieniał bardzo bardzo szybko.

PS. Pozostaje zawsze rozwiązanie aby wynajmować zewnętrzną firmę do nagłaśniania imprez w klubie.
muzyka

ODPOWIEDZ