Nagłośnienie do klubu 200m2
Nagłośnienie do klubu 200m2
Błagam pomóżcie proszę skonfigurować odpowiedni zastaw do klubu o takowej powierzchni. Zastosowanie głownie koncertowe + imprezy klubowe. Myślałem nad ustawieniem 2xszerokopasmowe, 1xbass, mikser 12-24, 1 odsłuch. No początek mogę zainwestować 10000. W wypadku większych koncertów znajomy akustyk poratuje dodatkowym sprzetem / odsluchy, mikrofony, di boxy itp/. Prosze o przykładowe konfiguracje konkretnych modeli. Chodzi mi o to co chyba kazdemu dynamike zbalansowane częstotliwości i dobry stosunek jakości do ceny. Z góry dziekuje. Jakub
[addsig]
[addsig]
work it out!
Re: Nagłośnienie do klubu 200m2
...Błagam pomóżcie proszę skonfigurować odpowiedni zastaw do klubu o takowej powierzchni. Zastosowanie głownie koncertowe + imprezy klubowe. Myślałem nad ustawieniem 2xszerokopasmowe, 1xbass, mikser 12-24, 1 odsłuch. No początek mogę zainwestować 10000. W wypadku większych koncertów znajomy akustyk poratuje dodatkowym sprzetem / odsluchy, mikrofony, di boxy itp/. Prosze o przykładowe konfiguracje konkretnych modeli. Chodzi mi o to co chyba kazdemu dynamike zbalansowane częstotliwości i dobry stosunek jakości do ceny. Z góry dziekuje. Jakub
...
bardzo cienko....przemnoz ta sume przez przynajmniej dwa......
...
bardzo cienko....przemnoz ta sume przez przynajmniej dwa......
bardzo cienko....przemnoz ta sume przez przynajmniej dwa.........
??
Tak? To daj mi kolejne 1000 i może cos wspólnie "ukulamy" ;) To faktycznie bardzo konstruktywna opinia weterana (ki) forum. Oh, przepraszam

Ps. Mam pewne wątpliwości co do systemów aktywnych. Bo co jesli w połowie imprezy nawali któras z końcówek?
pozdrawiam
*link do w/w testu http://www.box.com.pl/images/kolumny_aktywne/test-bxl18-aps415.pdf
work it out!
co sie zgrzewasz czlowieku
pomyyslales ze same kable wyniasa cie przynajmniej 1000 pln z wtykami???
i chocby mikser bo nie mysl sobie ze ktos kto ma grac z cd czy gramofonow przyjdzie z towarem za kazdym razem........
takie rzeczy zapewnia klub - mikser mikrofony okablowanie statywy.......szczegoly o ktorych zawczasu powinienes pomyslec bo to bardzo niepowazne jesli artysta czy dj musi lazic z takimi pierdulami po imprezach........
pomyyslales ze same kable wyniasa cie przynajmniej 1000 pln z wtykami???
i chocby mikser bo nie mysl sobie ze ktos kto ma grac z cd czy gramofonow przyjdzie z towarem za kazdym razem........
takie rzeczy zapewnia klub - mikser mikrofony okablowanie statywy.......szczegoly o ktorych zawczasu powinienes pomyslec bo to bardzo niepowazne jesli artysta czy dj musi lazic z takimi pierdulami po imprezach........
aha i jesli chcesz zeby sprzet nie polecial na pierwszej imprezie to limiter - juz nie raz bylem na koncercie gdzie z oszczednosci byl takni zestaw i po 15 minutach gora sie wylaczala(cale szczescie ze miala zabezpieczenie bo inaczej poszlaby z dymem)
oczywiscie mam nadzieje ze ten sprzet takowe zabezpieczenia ma...choc jak dla mnie moc satelitek jest dosc niska na ta kubature.......
oczywiscie mam nadzieje ze ten sprzet takowe zabezpieczenia ma...choc jak dla mnie moc satelitek jest dosc niska na ta kubature.......
Jeżeli to ma zabrzmieć, to na dzień dobry zrezygnowałbym z basu i odsłuchów. Wersja minimum, żeby kapela mogła zagrać przywożąc tylko własny backline:
1. Szerokopasmowe paczki średniej klasy, używane: 3,0 - 4,0
2. Końcówka np. najsłabszy PLX ADS-a: 3,0
3. Mikser Soundcraft EPM6: 1,0
4. 2 - 3 mikrofony Shure SM58 ze statywami: 1,0 - 1,5
5. Statywy do kolumn, kable: 1,0
6. Używany CD: 0,5?
W imieniu muzyków PROSZĘ: zadbaj o bezpieczne zasilanie sceny, tzn. uziemienie i wspólną fazę we wszystkich gniazdkach na scenie!
1. Szerokopasmowe paczki średniej klasy, używane: 3,0 - 4,0
2. Końcówka np. najsłabszy PLX ADS-a: 3,0
3. Mikser Soundcraft EPM6: 1,0
4. 2 - 3 mikrofony Shure SM58 ze statywami: 1,0 - 1,5
5. Statywy do kolumn, kable: 1,0
6. Używany CD: 0,5?
W imieniu muzyków PROSZĘ: zadbaj o bezpieczne zasilanie sceny, tzn. uziemienie i wspólną fazę we wszystkich gniazdkach na scenie!
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]
Młodzież jest teraz bardzo wymagająca. Jak będziesz oszczędzał na nagłośnieniu to przyjdą raz do klubu posłuchają, zobaczą ze nie ma pełnego pasma i odpowiedniej mocy i więcej nie przyjdą.
Według mnie 10000 to zdecydowanie za mało aby stworzyć sensowne nagłośnienie (nawet używane) - tym bardziej jęsli planujesz tam małe koncerty.
Według mnie 10000 to zdecydowanie za mało aby stworzyć sensowne nagłośnienie (nawet używane) - tym bardziej jęsli planujesz tam małe koncerty.
muzyka
Rece opadaja! Jak sie chce trzepac kasiorke niestety trzeba zainwestowac a nie leciec po kosztach. Można wziaśc pożyczke i kupić sprzęt. Gdybym mial się wpiac w taki spzręt to wolalbym wziąc swoj. Ja na wesele mam s;przęt naglaśniający za co najmniej 20 000 zl żeby nie obrazac gości i zeby bylo slychac co gramy a kolega do klubu chce kupic jakieś badziewie za 10 000. Ludzie czasy kiedy wystarczylo że coś buczalo i byla impreza sie skonczyly!!!

Wyrozumialosc to podstawa konstruktywnej dyskusji ;) Chlop nie jest w ciemie bity.Ma swiadomosc ze dobry sprzet kosztuje,jesli nie ma mozliwosci wykolowania kasy to co ma zrobic?Najlepiej olac klub i wyjechac do angli :) Szanuje ludzi próbują robić cokolwiek.Sam zaczynalem na paczkach za 1200 zl (za pare) wiazac je golfem II ,napedzalem to wzmacniaczem HITACHI ;) Bralem 30 zl za jakas dyskoteke i bylo spoko, sprzet powoli ale systematycznie rósł.Takie byly realia, taka kasa wtedy dla mnie to byla maks. Teraz sie z tego smieje i jestem pewien ze 3/4 z Was zaczynalo podobnie.Aktaulnie pracuje na okazyjnie kupionym Mackiem i cos juz da sie zrobic.Widze sens w tym co robie i dopiero teraz zastanawiam sie nad kredytem 30000 na cos konkretnego.Jesli ktos chce to robic za wszelka cene i z pasja(tak jak ja np) to czemu nie, jesli widzisz chociaz minimalny postep i nadzieje na to, ze sie interes rozwinie to rob to chlopie!Nie patrz na spalone gwizki, pijanych muzykow,czy sprzet innych.
Dobija mnie czasami zarozumialosc tego forum i jak do niektórych nie docieraja proste prawdy.Nie od razu Rzym zbudowano!I nie kazdy startuje z pozycji w ktorej Wy sie znajdujecie.Pyta wyraznie sprzet do 10000.Jasne, ze to jest malo, i moga wybrzydzac, ale pamiętajmy o tym ,ze tylko dzieki temu mamy robote ;) Gdyby kazdy klub mial wlasne super naglosnienie to zarabiaslibysmy na festynach w lecie a na jesien to nie wiem co bym robil, moze stringi koronkowe bym dziargal i sprzedawal na allegro :)
Oka Koniec filozofii, postram sie pomoc:
Nastawiamy sie oczywiscie na sprzet uzywany
Mackie SA1521 4500 zl (za tyle ja kupilem)
2xBass RCF L18S800 za 1600 (allegro)
CrossOver - 400 zl
Koncowka DAP AUDIO PALLADIUM P 2000 - 1500 zl
Mixer-Na Koncerty malutki ale na klubowe imprezy starczy Soundcraft FolioF1 - 1000
Okablowanie,na tym nie warto oszczedzac i polecam nowe, markowe - 1000 pojdzie.
Obawiam sie, ze bedziesz musial czesciej korzystac z zyczliwosci kolegi, jesli gdzies przypadkiem uda sie przyoszczedzic ,monitor za 1000 jakis by sie znalzl, wtedy Bass puszczasza w mono i z drugiego kanalu zasilasz monitor i na impreze klubowa jestes samowystraczalny, przebolejesz troche i dokupisz mikrofon.Na taki zestaw żaden DJ nie powinien narzekać.
Pewnie ciezko bedzie ze znalezieniem dobrych gorek w atrakcyjnej cenie, nie mowie ze musi byc to Mackie, ale ten sprzet bedzie Ci sluzyl przez dluzszy czas niz BOX.Zycze powodzenia w konfiguracji.Nie zrażaj sie ciętymi postami i pamietaj ze przy slabym naglosnieniu trzeba sie powaznie zastanowic kiedy zrobic samemu impreze a kiedy wynajac firme.Nie porywaj sie z motyka na slonce a przywalenie kapelucha na imprezie bedzie mnie prawdopodobne ;)
A mnie wzielo na filozofie
"Nie przegrywa ten, kto nie startuje, kto się nie wysila, co nic nie robi."
Dobija mnie czasami zarozumialosc tego forum i jak do niektórych nie docieraja proste prawdy.Nie od razu Rzym zbudowano!I nie kazdy startuje z pozycji w ktorej Wy sie znajdujecie.Pyta wyraznie sprzet do 10000.Jasne, ze to jest malo, i moga wybrzydzac, ale pamiętajmy o tym ,ze tylko dzieki temu mamy robote ;) Gdyby kazdy klub mial wlasne super naglosnienie to zarabiaslibysmy na festynach w lecie a na jesien to nie wiem co bym robil, moze stringi koronkowe bym dziargal i sprzedawal na allegro :)
Oka Koniec filozofii, postram sie pomoc:
Nastawiamy sie oczywiscie na sprzet uzywany
Mackie SA1521 4500 zl (za tyle ja kupilem)
2xBass RCF L18S800 za 1600 (allegro)
CrossOver - 400 zl
Koncowka DAP AUDIO PALLADIUM P 2000 - 1500 zl
Mixer-Na Koncerty malutki ale na klubowe imprezy starczy Soundcraft FolioF1 - 1000
Okablowanie,na tym nie warto oszczedzac i polecam nowe, markowe - 1000 pojdzie.
Obawiam sie, ze bedziesz musial czesciej korzystac z zyczliwosci kolegi, jesli gdzies przypadkiem uda sie przyoszczedzic ,monitor za 1000 jakis by sie znalzl, wtedy Bass puszczasza w mono i z drugiego kanalu zasilasz monitor i na impreze klubowa jestes samowystraczalny, przebolejesz troche i dokupisz mikrofon.Na taki zestaw żaden DJ nie powinien narzekać.
Pewnie ciezko bedzie ze znalezieniem dobrych gorek w atrakcyjnej cenie, nie mowie ze musi byc to Mackie, ale ten sprzet bedzie Ci sluzyl przez dluzszy czas niz BOX.Zycze powodzenia w konfiguracji.Nie zrażaj sie ciętymi postami i pamietaj ze przy slabym naglosnieniu trzeba sie powaznie zastanowic kiedy zrobic samemu impreze a kiedy wynajac firme.Nie porywaj sie z motyka na slonce a przywalenie kapelucha na imprezie bedzie mnie prawdopodobne ;)
A mnie wzielo na filozofie

"Nie przegrywa ten, kto nie startuje, kto się nie wysila, co nic nie robi."
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!
ElvisKing masz wiele racji, pragnę tylko zauważyć, że co innego mieć swój sprzęt i robić imprezy dojazdowe tak jak Ty to robisz a co innego być właścicielem klubu i zapewniać sprzęt dla występujących w klubie.
Poza tym porównujesz czasy gdy Ty czy ja zaczynaliśmy i istotnie wielu z nas grało na słabiutkim sprzęcie do czasów teraźniejszych.
Niestety świat się zmienia.
W obecnych czasach klienci (imprezowicze) oczekują znacznie więcej jeśli chodzi o jakość brzmienia i oświetlenia imprez.
Sami ich zresztą przyzwyczajamy do tego - konkurencja.
Dlatego radzę zaopatrzyć się w nieco grubszy portfel na nagłośnienie i oświetlenie klubu. W przeciwnym razie klub nie przetrwa w dobie konkurencji.
Takie są realia. I nie mówimy tutaj o mega kwotach rzędu 100.000zł ale aby coś sensownego rzeczywiście wrzucić do klubu 10tysi to jednak za mało.
Poza tym uważam, że jesteśmy za biedni aby kupować dwa razy - a jestem przekonany, że jak kolega kupi lichy sprzęt to będzie go wymieniał bardzo bardzo szybko.
PS. Pozostaje zawsze rozwiązanie aby wynajmować zewnętrzną firmę do nagłaśniania imprez w klubie.
Poza tym porównujesz czasy gdy Ty czy ja zaczynaliśmy i istotnie wielu z nas grało na słabiutkim sprzęcie do czasów teraźniejszych.
Niestety świat się zmienia.
W obecnych czasach klienci (imprezowicze) oczekują znacznie więcej jeśli chodzi o jakość brzmienia i oświetlenia imprez.
Sami ich zresztą przyzwyczajamy do tego - konkurencja.
Dlatego radzę zaopatrzyć się w nieco grubszy portfel na nagłośnienie i oświetlenie klubu. W przeciwnym razie klub nie przetrwa w dobie konkurencji.
Takie są realia. I nie mówimy tutaj o mega kwotach rzędu 100.000zł ale aby coś sensownego rzeczywiście wrzucić do klubu 10tysi to jednak za mało.
Poza tym uważam, że jesteśmy za biedni aby kupować dwa razy - a jestem przekonany, że jak kolega kupi lichy sprzęt to będzie go wymieniał bardzo bardzo szybko.
PS. Pozostaje zawsze rozwiązanie aby wynajmować zewnętrzną firmę do nagłaśniania imprez w klubie.
muzyka