M-audio 410

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
kmieciak

M-audio 410

Post autor: kmieciak » poniedziałek 14 sty 2008, 13:46

Witam mam pytanie
Potrzebuję kartę/interfejs do zastosować estradowych: analiza widma pasma dźwiękowego, odtwarzania wielu ścieżek (3x stereo), i robienia karaoke i i to wielu innych rzeczy które wyjdą z czasem.

Jak myślicie M-audio 410 będzie dobry do odtwarzanie wielu ścieżek (piszą że można go skonfigurować do 7.1 ale nie wiem czy sterownik pozwala na 3x stereo), do karaoke i do ewentualnych pomiarów widma pasma dźwiękowego
i nie wiecie jak z sterownikami (czy współpracują z wszystkim programami)

Kolega Paweł.ko wyjaśnił mi ze karty tej klasy nie mają syntezatorów midi a tylko sam interfejs wiec raczej do prowadzenia karaoke będę używał zintegrowanej karty dźwiękowej z laptopa chyba ze macie jaką propozycję z syntezatorem.

?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: M-audio 410

Post autor: Soundscape » poniedziałek 14 sty 2008, 13:52

Jak myślicie M-audio 410 będzie dobry do odtwarzanie wielu ścieżek (piszą że można go skonfigurować do 7.1 ale nie wiem czy sterownik pozwala na 3x stereo), do karaoke i do ewentualnych pomiarów widma pasma dźwiękowego
i nie wiecie jak z sterownikami (czy współpracują z wszystkim programami)

>>>Sterowniki już całkiem stabilne (mam tylko mały drobny kłopot przez chipset). A o jakie programy Ci chodzi?

Poza 7.1 spokojnie obsłuży też 3x stereo. Do pomiarów ja bym stosował stworzone do takiego celu urządzenia. Interfejsu pod tym względem nigdy nie próbowałem wykorzystać.

Kolega Paweł.ko wyjaśnił mi ze karty tej klasy nie mają syntezatorów midi a tylko sam interfejs wiec raczej do prowadzenia karaoke będę używał zintegrowanej karty dźwiękowej z laptopa chyba ze macie jaką propozycję z syntezatorem.

>>>Nie wiem o co chodzi z tymi syntezatorami midi. Tak troche jaśniej może?

kmieciak

Post autor: kmieciak » poniedziałek 14 sty 2008, 14:38

Normalnie jak na zwyklej taniej karcie dźwiękowej chcesz odtwarzać pliki o rozszerzeniu .mid .kar to nie ma z tym problemów (tylko no te instrumenty nie brzmią jak instrumenty) więc chciałem zainwestować w taką kartę aby generowała w miarę rzeczywiste dźwięki instrumentów ale Paweł.ko wyjaśnił mi że takie dobre karty dźwiękowe są tylko interfejsami protokołu midi ale same w sobie nie mają syntezatora.

Jeżeli chcesz to luknij do tematu z elektroda.pl

http://www.elektroda.pl/m/

szczególnie druga strona mówi o samym o midi.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 14 sty 2008, 14:43

...Normalnie jak na zwyklej taniej karcie dźwiękowej chcesz odtwarzać pliki o rozszerzeniu .mid .kar to nie ma z tym problemów (tylko no te instrumenty nie brzmią jak instrumenty) więc chciałem zainwestować w taką kartę aby generowała w miarę rzeczywiste dźwięki instrumentów ale Paweł.ko wyjaśnił mi że takie dobre karty dźwiękowe są tylko interfejsami protokołu midi ale same w sobie nie mają syntezatora.

Aaa..., tak to już wiem o co chodzi. Karta/interfejs nie będzie generował/a dźwięków póki np. nie podłączysz do niej syntezatora VST i nie zagrasz na klawiaturze MDI.

kmieciak

Post autor: kmieciak » poniedziałek 14 sty 2008, 14:46

Aha a co do analizy na razie nie ma pieniedzy na taki eliminator ale chciałem kiedyś spróbować i zobaczyć jak wygląda taka analiza i jak zmienia się dźwięk. a kartę tak czy siak trzeba kupić więc lepie kupić coś czym ewentualnie dało by sie wykonać taki pomiar i pomiar był by w miarę wiarygodny.

kmieciak

Post autor: kmieciak » poniedziałek 14 sty 2008, 14:54

zatem co muszę jeszcze kupić aby odtwarzać pliki mid i czy ta karta m-audio 410 jest dobrym wyborem do moich zastosowań.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 14 sty 2008, 15:00

...zatem co muszę jeszcze kupić aby odtwarzać pliki mid i czy ta karta m-audio 410 jest dobrym wyborem do moich zastosowań....
Pliki midi spokojnie odtworzysz nawet tańszą kartą. Gorzej z wyjściami a ponieważ FW410 ma ich 8, spokojnie Ci obsłuży 7.1 i 3x stereo. podepniesz też 2 mikrofony jeśli chodzi o kareoke (choć widziałem już 6 osób na scenie, a w takim wypadku jest kłopot).

Jeszcze zerkną bym na propozycje, choć jest już o jakieś 400-500 pln drożej, ale masz 8 pszedwzmacniaczy i tak samo 8 wyjść.

kmieciak

Post autor: kmieciak » poniedziałek 14 sty 2008, 15:26

to znaczy karta ma być dopełnieniem zestawu nagłośnieniowego
chyba 14 kanałów mono mi wystarczy do karaoke (mixer FX16ii)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 14 sty 2008, 15:32

...to znaczy karta ma być dopełnieniem zestawu nagłośnieniowego
chyba 14 kanałów mono mi wystarczy do karaoke (mixer FX16ii)...
To jak tak, to ok. Nic nie wspominałeś o tym mixerze. A jak on ma wystarczającą ilość wyjść, to w tym momencie możesz tańszą karte wziąć. (Aczkolwiek te FW410 i 1814 są dobrze zbudowane. Ledwo kable z wejść nieraz wyciągam )

ODPOWIEDZ