Witam mam dwa pytanio-problemy.
pierwszy: to brak aftertouch w instrumencie. nic na to nie da się zaradzić, trudno. Bardzo często nie mam możliwości dodawania wibrato przez modwheel, bo drugą ręką gram na akompaniującym klawiszu. Podczas gry na żywo, grając solo na MS2k muszę używać wibrata - mam więc pytanie: czy kupując jakikolwiek kontroler midi powiedzmy, że Korg EXP-2, będę mógł przypisać go do dodawania/ujmowania wibrata? w instrumencie mam dwa wejscia: na pedał i na na switch. mogę przypisać pod pedał: volume, expression, papnot, a.touch, breath control, foot pedal. w instrukcji napisane jest przy przedziałce FOOT PEDAL. "If the global mode parameters Page 3D: Midi "Midi1" or ... "Midi2" are set to CC#04, this can be used as a modulation source" - czy to oznacza, że wtedy pedałem ekspresji będę mógł wyzwalać vibrato tak jak kółkiem modulacji? Nie mam niestety od kogo pożyczyć foot controlera, pytam więc na forum, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w tej kwestii.
Druga sprawa: do pedału switch przypisałem PORTAMENTO. w Sw. Mode mam ustawione UNLATCH - co oznacza, że funkcja pedału wyzwalana jest tylko, gdy pedał jest wciśnięty. I teraz tak - mam barwę, z ustawionym portamentem. Wybieram ją przyciskiem, nie dotykając jeszcze pedału, i od razu na starcie mam aktywne portamento. dopiero gdy położę nogę na pedale i ją zdejmę, barwa jest bez portamenta. czy to normalne? czy portamento nie powinno włączać się dopiero gdy nacisnę pedał, a nie wraz z wybraniem barwy? wgrałem do instrumentu nowy system, wciąż jest to samo. jeśli ktoś z użytkowników MS2000 byłby w stanie sprawdzić, czy w jego instrumencie dzieje się podobnie, bardzo proszę o odpowiedź.
pozdrawiam
Korg MS2000 i kontrolery nożne
Korg MS2000 i kontrolery nożne
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
Re: Korg MS2000 i kontrolery nożne
czy nikt nie potrafi odpowiedziec mi na pytanie?
bardzo proszę o pomoc
bardzo proszę o pomoc
...czy nikt nie potrafi odpowiedziec mi na pytanie?
bardzo proszę o pomoc...
odp. na 1
A czy w parametrach barwy (brzmienia) nie można pod modulację wysokości dźwięku (pitch modulation) nie można podpisać innego kontrolera niż nr 1 (modulacja)
bardzo proszę o pomoc...
odp. na 1
A czy w parametrach barwy (brzmienia) nie można pod modulację wysokości dźwięku (pitch modulation) nie można podpisać innego kontrolera niż nr 1 (modulacja)
Niestety, w ustawieniach barwy nie da się ustawić takich rzeczy. Tylko w parametrach GLOBAL mamy ustawienia kontrolerów nożnych i ustawień MIDI 1 i MIDI 2.