DriveRack PX

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
peter

DriveRack PX

Post autor: peter » piątek 01 sie 2008, 09:02

Czy ktoś z Was używa DriveRack PX??? Czym on się różni od popularnego driveracka???

methyou

Re: DriveRack PX

Post autor: methyou » piątek 01 sie 2008, 10:28

Znaczy sie od ktorego driveracka czym sie rozni?
Ja akurat nie uzywam PXa ale na przemian uzywam PA i 260 i wydaje mi sie ze roznice sa do opanowania zupelnie intuicyjnie...

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » piątek 01 sie 2008, 12:20

...Znaczy sie od ktorego driveracka czym sie rozni?
Ja akurat nie uzywam PXa ale na przemian uzywam PA i 260 i wydaje mi sie ze roznice sa do opanowania zupelnie intuicyjnie......
Raczej chodzi mi o brzmienie, czy to ten sam korektor co w PA???

zygaancora

Post autor: zygaancora » czwartek 07 sie 2008, 08:47

Witam Driveracka w wersji PX posiadam od ponad miesiąca. Przyznam, że zamawiałem go z obawami, czy to urządzenie sprawdzi się w moim zestawie, tym bardziej, że zastanawiałem się nad wymianą miksera. Teraz jestem pewien, że to był strzał w dziesiątkę. DBX steruje zestawem firmy RCF: 2x322ART plus 1x8001Pro i pomimo że ten zestaw grał już wcześniej bardzo dobrze, to po zapięciu driveracka brzmi 2 razy głośniej i śmiało powiem 2 razy lepiej. Całość brzmienia zyskała znacznie na dynamice i stała się niesamowicie czysta. Ponieważ nie w predefiniowanych presetach moich paczek, wyszukałem kolumny o najbardziej zbliżonych parametrach (pasmo przenoszenia) i tak oto w moim przypadku w DBX-ie ustawione są paczki RCF325ART i subbas JBL PRX518. W zasadzie w większości przypadków wystarczy skalibrować urządzenie za pomocą mikrofonu pomiarowego i już nie trzeba nic kombinować. Rzadko wprowadzałem ręcznie poprawki w korektorze, być może wynikające ze złej kalibracji. Filtr antysprzężeniowy również sprawdza się znakomicie, z racji tego, że nie przemieszczamy się zbytnio po scenie, wystarczają filtry wpisane na stałe (fixed), w wersji live jest dość znaczne opóźnienie (min. 3 sekundy). Nie miałem do czynienia z innymi wersjami driveracka, ale wersję px polecam szczerze. Czytałem na zagranicznym forum, że PX za dużo limituje. Ja nie zapinam limiterów ani compressorów na wyjściu, wszystko mam w paczkach i problemu limitowania nie ma wcale. Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Awatar użytkownika
cannondalekiller

Post autor: cannondalekiller » wtorek 19 sie 2008, 11:19

Cześć! A czy w PXach Macie presety do kolumny JBL SoundPower 215 ? Ja w swoim Driweracku PA nie mam takich, a posiadam w/w kolumny i chciałbym poznać fabryczne nastawy DBXa do tychże kolumn. Czy mógłby ktoś mi to napisać? Pozdrawiam!

DCG

Post autor: DCG » wtorek 19 sie 2008, 12:29

Px, podobno jest uboższą wersją PA, nie ma wielu funkcji z PA.

Awatar użytkownika
Tillsummer

Post autor: Tillsummer » czwartek 13 sie 2009, 16:44

...Witam Driveracka w wersji PX posiadam od ponad miesiąca. Przyznam, że zamawiałem go z obawami, czy to urządzenie sprawdzi się w moim zestawie, tym bardziej, że zastanawiałem się nad wymianą miksera. Teraz jestem pewien, że to był strzał w dziesiątkę. DBX steruje zestawem firmy RCF: 2x322ART plus 1x8001Pro i pomimo że ten zestaw grał już wcześniej bardzo dobrze, to po zapięciu driveracka brzmi 2 razy głośniej i śmiało powiem 2 razy lepiej. Całość brzmienia zyskała znacznie na dynamice i stała się niesamowicie czysta. Ponieważ nie w predefiniowanych presetach moich paczek, wyszukałem kolumny o najbardziej zbliżonych parametrach (pasmo przenoszenia) i tak oto w moim przypadku w DBX-ie ustawione są paczki RCF325ART i subbas JBL PRX518. W zasadzie w większości przypadków wystarczy skalibrować urządzenie za pomocą mikrofonu pomiarowego i już nie trzeba nic kombinować. Rzadko wprowadzałem ręcznie poprawki w korektorze, być może wynikające ze złej kalibracji. Filtr antysprzężeniowy również sprawdza się znakomicie, z racji tego, że nie przemieszczamy się zbytnio po scenie, wystarczają filtry wpisane na stałe (fixed), w wersji live jest dość znaczne opóźnienie (min. 3 sekundy). Nie miałem do czynienia z innymi wersjami driveracka, ale wersję px polecam szczerze. Czytałem na zagranicznym forum, że PX za dużo limituje. Ja nie zapinam limiterów ani compressorów na wyjściu, wszystko mam w paczkach i problemu limitowania nie ma wcale. Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. ... 

Witam.

Napisałeś ,że zdał egzamin ten DBX Drive Rack PX w Twoim systemie nagłośnieniowym. Jak oceniasz jego prace po roku eksploatacji, czy nie zdarzyło mu się zawieszenie lub jakaś inna niespodzianka?

Mam również aktywne paczki 2x RCF ART 525 i 2x RCF TT12AS i żywo jestem zainteresowany użyciem tego procesorka w mojej aplikacji i bije się z myślami czy kolejne zainwestowane pieniądze będą miały sens i efekt w postaci poprawy brzmienia a nie tylko kolejnej kolorowej skrzyneczki w racku 

Pozdrawiam Piotrek.

[addsig]
Muzyk amator, pasjonat muzycznego sprzętu elektronicznego.

Awatar użytkownika
Highlifer

Post autor: Highlifer » czwartek 13 sie 2009, 21:13

Ja posiadam Driveracka PX okolo 1.5 roku i w pełni rekomenduje. Do tego czasu nic sie z nim zlego nie stalo. Zadnych przerwan, hula ze hej. polecam

Awatar użytkownika
Tillsummer

Post autor: Tillsummer » piątek 14 sie 2009, 18:10

...Ja posiadam Driveracka PX okolo 1.5 roku i w pełni rekomenduje. Do tego czasu nic sie z nim zlego nie stalo. Zadnych przerwan, hula ze hej. polecam... 

Bardzo dziękuje za odpowiedz. Myśle, że go kupie sądząc po pochlebnych opiniach użytkowników. Chociaż test tego procesorka w LSP nie zachęcał do jego nabycia, mówiąc delikatnie.

Dziękuje, pozdrawiam.

Muzyk amator, pasjonat muzycznego sprzętu elektronicznego.

ODPOWIEDZ