witam.
chcialem zapytać o jedną rzecz - od razu zaznaczam że nie znam się zbytnio na tematyce padów akai.
Potrzebny mi jest niewielki pad do użytku koncertowego - chodzi o możliwośc uruchamiania niezaleznych sampli (gdyby była mozliwośc z footswitchem, tym lepiej). Ostatnio trafilem na dwa ciekawe urzadzenia Akai: MPD32 oraz XR20. Czy mógłby ktoś udzielić mi informacji, czy oba sa typowymi kontrolerami midi, czy któres może działać jako zupełnie autonomiczna maszyna bez użycia laptopa (na tym mi najbardziej zalezy, aby miała własną pamięć i możliwość wgrania własnych sampli)
dziękuję za odpowiedz!
miq
Akai MPD32 vs XR20
Re: Akai MPD32 vs XR20
...witam.
chcialem zapytać o jedną rzecz - od razu zaznaczam że nie znam się zbytnio na tematyce padów akai.
Potrzebny mi jest niewielki pad do użytku koncertowego - chodzi o możliwośc uruchamiania niezaleznych sampli (gdyby była mozliwośc z footswitchem, tym lepiej). Ostatnio trafilem na dwa ciekawe urzadzenia Akai: MPD32 oraz XR20. Czy mógłby ktoś udzielić mi informacji, czy oba sa typowymi kontrolerami midi, czy któres może działać jako zupełnie autonomiczna maszyna bez użycia laptopa (na tym mi najbardziej zalezy, aby miała własną pamięć i możliwość wgrania własnych sampli)
dziękuję za odpowiedz!
miq...
widze ze nikomu sie nie chce tego po raz kolejny(!) tłumaczyc. więc w skrócie:
wszystkim zabawkami z serii mpd nie pograsz bez kompa, nie dzialaja w wersji stand alone dlatego ze musi nimi sterowac program nadrzedny, ja do mpd uzywalem ni battery, ale znam ludzi co dzialaja na fl i innych. po prostu mpd za pomoca komunikatow midi steruje softłerwoym samplerem i bez teog nie pograsz.
natomiast to drugie cudo, mialem niedawno okazje potrzymac w rekach..dziala bez kompa, ale nie ma mozliwosci wgrania do niego nowych dziwekow, ma seryjne iles tam werbli, stop jakis synth itd. ale niczego do niego nie wgrasz
wiec ani jedno ani drugie nie bardzo sie sprawdzi, proponuje niesmiertelne mpc, to juz nie te czasy ze to sprzet dla bogaczy, opczaj na i-beju tam juz mozna wyrwac cos w dobryc cenach
pewnie zapytasz jakie mpc? najlepiej mpc 60 albo mpc 3000 ale to pewnie poza twoim zasiegiem finansowym, wiekszosc ci odradzi 2000 i 2000xl bo to niby przezytek, choc dla mnie to klasyka.... najsensowniej zabrzmi mpc 1000
think bro!
[addsig]
dziękuję za odpowiedz!
miq...
widze ze nikomu sie nie chce tego po raz kolejny(!) tłumaczyc. więc w skrócie:
wszystkim zabawkami z serii mpd nie pograsz bez kompa, nie dzialaja w wersji stand alone dlatego ze musi nimi sterowac program nadrzedny, ja do mpd uzywalem ni battery, ale znam ludzi co dzialaja na fl i innych. po prostu mpd za pomoca komunikatow midi steruje softłerwoym samplerem i bez teog nie pograsz.
natomiast to drugie cudo, mialem niedawno okazje potrzymac w rekach..dziala bez kompa, ale nie ma mozliwosci wgrania do niego nowych dziwekow, ma seryjne iles tam werbli, stop jakis synth itd. ale niczego do niego nie wgrasz
wiec ani jedno ani drugie nie bardzo sie sprawdzi, proponuje niesmiertelne mpc, to juz nie te czasy ze to sprzet dla bogaczy, opczaj na i-beju tam juz mozna wyrwac cos w dobryc cenach
pewnie zapytasz jakie mpc? najlepiej mpc 60 albo mpc 3000 ale to pewnie poza twoim zasiegiem finansowym, wiekszosc ci odradzi 2000 i 2000xl bo to niby przezytek, choc dla mnie to klasyka.... najsensowniej zabrzmi mpc 1000
think bro!
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski
Do xr20 nie wgrasz swoich sampli. Więc albo mpd32 + laptop albo mpc 1000. A tak wogóle to na przyszłość polecam google i sprawdzenie informacji o sprzęcie (każdy sklep takowe posiada.. Pisze tam między innymi czy urzadzenie jest samplerem czy tez kontrolerem)
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
Panowie blagam...
Ze strony Akai
http://www.akaipro.com/xr20
Beat maszyna naladowana samplami.. jakby ktos po ang. nie czytal.
Ma 1 wyjscie midi wiec moze tez dzialac jako sterownik
Co do mpd 'pjeciun ' tym urzadzieniem nie steruje rzaden program nadrzedny.
To jest sterownik.. tylko i wylacznie..
Nic z tego Ci sie na scene nie przyda..
Polecam Akai MPC500, troche googla i checi
Ze strony Akai
Co do mpd 'pjeciun ' tym urzadzieniem nie steruje rzaden program nadrzedny.
To jest sterownik.. tylko i wylacznie..
Nic z tego Ci sie na scene nie przyda..
Polecam Akai MPC500, troche googla i checi
Domorosły muzyk, realizator, inżynier dźwięku :)
...Panowie blagam...
Ze strony Akai
Jest naładowana i to wszystko. Swoich sampli nie wgrasz
Ze strony Akai

Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
......Panowie blagam...
Ze strony Akai
...
Nie napisalem ze mozna ladowac tylko ze jest naladowana.
Subtelna roznica.. nadal wymaga czytania (conajmniej opisow urzadzen o ktore sie pyta)
Ze strony Akai

Subtelna roznica.. nadal wymaga czytania (conajmniej opisow urzadzen o ktore sie pyta)
Domorosły muzyk, realizator, inżynier dźwięku :)
a jezeli chodzi mi tylko o puszczanie sampli to moze wystarczy kupic cos pokroju roland SP404? warte to zachodu?
.........Panowie blagam...
Ze strony Akai
...
Subtelna roznica.. nadal wymaga czytania (conajmniej opisow urzadzen o ktore sie pyta)...
.........Panowie blagam...
Ze strony Akai

Subtelna roznica.. nadal wymaga czytania (conajmniej opisow urzadzen o ktore sie pyta)...
Tak sp 404 albo nawet akai mpc 500. Z tego co wiem troche trzeba się napracować przy cięciu sampla na sp 404. Ale jeżeli chcesz tylko sample puszczać to ci spokojnie wystarczy któras z tych maszynek. (ja bym się zastanawiał na twoim miejscu nad używaną mpc 500)