Zmiana sygnału symetrycznego na niesymetryczny

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Mariusz1333

Zmiana sygnału symetrycznego na niesymetryczny

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 02 cze 2014, 14:53

Witam,

przez jaki sprzęt podłączacie wejście line in (np. w klasycznym wzmacniaczu stereo) gdy do dyspozycji jest tylko sygnał z dwóch kabli symetrycznych  (kanał lewy i kanał prawy)? Raczej nie wchodzi w grę pasywna przejściówka końcówek kabli na sygnał niesymetryczny.  Na początku od razu pomyslałem o DI-box, ale on przecież słuzy do konwersji w odwrotną stronę. Na razie sporadycznie używam wzmacniacza słuchawkowego, problem w tym, ze chciałbym aby służył do celu w jakim jest przeznaczony nie marnujac przy tym reszty wyjść (mam 8 wyjść). googlałem już ale znalazłem http://drumshop.pl/3862-behringer-wzmacniacz-sluchawkowy-microamp-ha400.html?gclid=CKST_tOb274CFYsfwwodKmUACw lub temu podobne. Czy jest jakieś inne tanie rozwiązanie? Czy są jakieś zgrabne mini konwertery?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Zmiana sygnału symetrycznego na niesymetryczny

Post autor: matiz » poniedziałek 02 cze 2014, 15:59

...
Witam,

przez jaki sprzęt podłączacie wejście line in (np. w klasycznym wzmacniaczu stereo) gdy do dyspozycji jest tylko sygnał z dwóch kabli symetrycznych  (kanał lewy i kanał prawy)? Raczej nie wchodzi w grę pasywna przejściówka końcówek kabli na sygnał niesymetryczny.  Na początku od razu pomyslałem o DI-box, ale on przecież słuzy do konwersji w odwrotną stronę. Na razie sporadycznie używam wzmacniacza słuchawkowego, problem w tym, ze chciałbym aby służył do celu w jakim jest przeznaczony nie marnujac przy tym reszty wyjść (mam 8 wyjść). googlałem już ale znalazłem http://drumshop.pl/3862-behringer-wzmacniacz-sluchawkowy-microamp-ha400.html?gclid=CKST_tOb274CFYsfwwodKmUACw lub temu podobne. Czy jest jakieś inne tanie rozwiązanie? Czy są jakieś zgrabne mini konwertery?...

Jeżeli nie jest wymagana separacja galwaniczna, to spokojnie można "minus" zostawić w powietrzu albo zewrzeć do masy i zrobione, nie potrzeba żadnych cudownych skrzyneczek

[addsig]

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 02 cze 2014, 16:17

Jeżeli nie jest wymagana separacja galwaniczna, to spokojnie można "minus" zostawić w powietrzu albo zewrzeć do masy i zrobione, nie potrzeba żadnych cudownych skrzyneczek ...

ok, ale czy wtedy nie pozbawię się połaczenia symetrycznego w kazdym z kabli (lewy, prawy), które gwarantuje mi likwidacjęszumów i mozliwość połączenia na odległość kilku(-nastu) metrów od źródła? 

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 02 cze 2014, 16:22

ok, ale czy wtedy nie pozbawię się połaczenia symetrycznego w kazdym z kabli (lewy, prawy), które gwarantuje mi likwidacjęszumów i .... ...

oczywiście chodziło mi o ograniczenie wpływu czynników zewnętrznych a nie likwidację szumów (użyłem w pospiechu błędnego skrótu myślowego)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 02 cze 2014, 17:32

Jeżeli to jest sygnał z mikrofonu, to może być problem, ale praktycznie każde wyjście aktywne ma wystarczająco niską impedancję wyjściową, żeby nie trzeba było się zwiększonym poziomem zakłóceń przejmować.

[addsig]

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » poniedziałek 02 cze 2014, 20:36

...Witam,
przez jaki sprzęt podłączacie wejście line in (np. w klasycznym wzmacniaczu stereo) gdy do dyspozycji jest tylko sygnał z dwóch kabli symetrycznych  (kanał lewy i kanał prawy)?

Osobiście przez wiele lat miałem podłączony interfejs do mini wieży ts-rca, nie było żadnych problemów z czymkolwiek, jeśli ma to być w domowych warunkach nie zawracaj sobie głowy i podłączaj niesymetrycznie :)
na luzaku ! jak zawsze

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 02 cze 2014, 20:56

...
Jeżeli to jest sygnał z mikrofonu, 

wyjście z interfejsu , dł kabli 10 m

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 02 cze 2014, 21:29

...
...
Jeżeli to jest sygnał z mikrofonu, 

wyjście z interfejsu , dł kabli 10 m...

Wyjście liniowe interfejsu ma często mniejszą impedancję wyjściową i wyższy poziom niż wyjście słuchawkowe - a jakoś nikt nie przejmuje się, że słuchawki idą kablem niesymetrycznym i zasadniczo nieekranowanym

[addsig]

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » wtorek 03 cze 2014, 16:08

Wyjście liniowe interfejsu ma często mniejszą impedancję wyjściową i wyższy poziom niż wyjście słuchawkowe - a jakoś nikt nie przejmuje się, że słuchawki idą kablem niesymetrycznym i zasadniczo nieekranowanym ...

ok, dzięki, sprawdzę

ODPOWIEDZ