Wokal - sprzęt Phonica

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
b0ry5

Wokal - sprzęt Phonica

Post autor: b0ry5 » niedziela 30 paź 2005, 18:35

Witam!

Poszukuje sprzetu do naglosnienia wokalu na próby i małe koncerty.

Jestem wokalista w zespole heavy/thrash metalowym, czyli gramy głośno :D Mamy dobre, głośne gary, a perkusista sie nad nimi nie lituje :P Wzmacniacz basowy ma 250 W i jak narazie, przy perkusji na próbach jego volume jest skrecony na około 6/10. Gitarzysci jak narazie dysponuja Marszłakiem 30 W i zestawem Boss Metal Zone + Eltron 60, ale przymieraja sie do mocniejszego sprzetu, piecyków po 50 a może nawet 100 W każdy. Chcę aby wokal wybijał się, był dobrze słyszalny.

Jak narazie od biedy podpinam sie do tego Eltrona 60, ale nic prawie mnie nie slychac. Myślałem wiec o powermixerze PHONIC POD 620 (moc 100 W) i dwóch kolumnach PHONIC SE715 (każda po 250 W). Do tego prawdopodobnie mikrofonik Shure SM58 (narazie mam Shure C607).

Co myślicie o takim zestawie? Zależy mi aby wydać niewiele wiecej niż 2000 zł. Czy w tej klasie cenowej jest coś lepszego?

Z góry dziekuje za odpowiedz :)

Awatar użytkownika
Koval

Re: Wokal - sprzęt Phonica

Post autor: Koval » niedziela 30 paź 2005, 22:39

...Witam!

Poszukuje sprzetu do naglosnienia wokalu na próby i małe koncerty.

Jestem wokalista w zespole heavy/thrash metalowym, czyli gramy głośno :D Mamy dobre, głośne gary, a perkusista sie nad nimi nie lituje :P Wzmacniacz basowy ma 250 W i jak narazie, przy perkusji na próbach jego volume jest skrecony na około 6/10. Gitarzysci jak narazie dysponuja Marszłakiem 30 W i zestawem Boss Metal Zone + Eltron 60, ale przymieraja sie do mocniejszego sprzetu, piecyków po 50 a może nawet 100 W każdy. Chcę aby wokal wybijał się, był dobrze słyszalny.

Jak narazie od biedy podpinam sie do tego Eltrona 60, ale nic prawie mnie nie slychac. Myślałem wiec o powermixerze PHONIC POD 620 (moc 100 W) i dwóch kolumnach PHONIC SE715 (każda po 250 W). Do tego prawdopodobnie mikrofonik Shure SM58 (narazie mam Shure C607).

Co myślicie o takim zestawie? Zależy mi aby wydać niewiele wiecej niż 2000 zł. Czy w tej klasie cenowej jest coś lepszego?

Z góry dziekuje za odpowiedz :)...

100w na voc to duzo za malo jak chcesz byc dobrze slyszalnym to min 250 w wzmacniacz kolumny 350 tutaj ! sa tanie i naprawde fajnie chodzace glosniczki sam kupilem na proby tylko do klaw. no i proponuje jakis zacny majk... sennheiser e 855, a jak brak kasy to e835 tez jest ok. pozdro !!!

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » poniedziałek 31 paź 2005, 00:07

1) Przy takim hałasie ciężko to nazwać próbami ;)

2) Oceniam Twoje potrzeby na 2x150W.

3) Nawet jeśli uznasz, że potrzebujesz więcej pamiętaj: moc wzmacniacza powinna być WIĘKSZA od mocy kolumn, równa ujdzie, ale mocniejsze kolumny niż wzmacniacz to nieporozumienie.

Awatar użytkownika
b0ry5

Post autor: b0ry5 » poniedziałek 31 paź 2005, 10:31

a co myslicie o Behringerze PMH2000? jakie do tego kolumny najlepiej? czy np U250 w/w firmy AudioMega byłyby w sam raz?

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » poniedziałek 31 paź 2005, 11:04

...a co myslicie o Behringerze PMH2000? jakie do tego kolumny najlepiej? czy np U250 w/w firmy AudioMega byłyby w sam raz?...

Jeśli te kolumny, to zamów wersję 4Ohm, bo inaczej wzmacniacz ich nie rozrusza ;)

Natomiast co do samego Behringera... wiele osób będzie wieszać psy, ale też wiele osób tego używa i z niezłym skutkiem. Grałem na tym parę koncertów gdzie był to dyżurny sprzęt, nie byłem zniesmaczony ;) Sam przymierzam się do kupna PMH3000, ale jeszcze nie mam więc nie mogę zrecenzować.

Co do kolumn... podejrzanie tanie, ale sam nie miałem do czynienia z tą firmą.

Awatar użytkownika
b0ry5

Post autor: b0ry5 » poniedziałek 31 paź 2005, 12:08

Ten Behringer PMH2000 ma 250W przy 4 ohm i 180 przy 8 ohm.

Jakie w takim razie najlepie kolumny dobrać (jaka moc i impedancja)?

horncqt

Post autor: horncqt » poniedziałek 31 paź 2005, 17:42

3) Nawet jeśli uznasz, że potrzebujesz więcej pamiętaj: moc wzmacniacza powinna być WIĘKSZA od mocy kolumn, równa ujdzie, ale mocniejsze kolumny niż wzmacniacz to nieporozumienie.

...

Nieporozumienie to twoj post powyzej. Moc wzmacniacza musi byc mniejsza lub rowna mocy kolumn. W szczegolnych przypadkach moze byc nieznacznie wieksza. Inaczej nie da sie sensownie zabezpieczyc kolumn.
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » wtorek 01 lis 2005, 00:00

...

...

Nieporozumienie to twoj post powyzej. Moc wzmacniacza musi byc mniejsza lub rowna mocy kolumn. W szczegolnych przypadkach moze byc nieznacznie wieksza. Inaczej nie da sie sensownie zabezpieczyc kolumn.

...

No chyba nie... Kolumny znacznie lepiej znoszą trochę większą podaż mocy niż przesterowany sygnał. Wzmacniacz powinien mieć odpowiedni "head room", zapas mocy, no i nigdy nie powinien być odkręcony na full. Jeśli napędzamy kolumny 300W wzmacniaczem 200 odkręconym na maksimum, to zwiększamy szansę że podamy sygnał "kwadratowy" i narazimy na poważny szwank.

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » wtorek 01 lis 2005, 09:07

No chyba nie... Kolumny znacznie lepiej znoszą trochę większą podaż mocy niż przesterowany sygnał. Wzmacniacz powinien mieć odpowiedni "head room", zapas mocy, no i nigdy nie powinien być odkręcony na full. Jeśli napędzamy kolumny 300W wzmacniaczem 200 odkręconym na maksimum, to zwiększamy szansę że podamy sygnał "kwadratowy" i narazimy na poważny szwank....

Dokładnie tak.

Teorię odwrotną (że amp < kolumn) wpajano mi dawno temu i nie można się dziwić, że wciąż są osoby, które mają wątpoliwości, ze amp>kolumn. Jakieś to "nielogiczne". Ale jest dokładnie tak jak napisałes - przester jest zabójczy, przede wszystkim, dla gwizdków.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

horncqt

Post autor: horncqt » wtorek 01 lis 2005, 11:34

Nie wiem na jakim szajsie wy pracujecie. Ja mowie o sprzecie profesjonalnym, gdzie przester z wzmacniacza jest tak trudno osiagnac ze jest to pomijalne. Profesjonalny wzmacniacz nie ma prawa sie przesterowac. Jak sie kupuje chinzczyzne to wasze zalozenia sa calkowicie sluszne w innym wypadku to totalne bzdury. Sprobujcie ochronic wtedy glosnik przed uszodzeniem w razie sprzezenia.
[addsig]
GG: 5239173

ODPOWIEDZ