Jaki mikser, a może dobry preamp?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
rimax

Jaki mikser, a może dobry preamp?

Post autor: rimax » wtorek 11 lip 2006, 17:16

Witam serdecznie! Od pewnego czasu zaczytuję się w tym co na forum eis jest i było pisane, umożliwiło mi to ugryżć wielu trudnych i nieznanych mi kwestii. Pozwólcie, iż przedstawię konkretne dręczące mnie problemy. Przede wszystkim moim celem jest rejestracja wokali za pomocą komputera i późniejsza ich obróbka. Na wstępie powiem może na czym dotychczas pracuję(może to za poważne określenie, gdyż jestem amatorem). Kwestię komputera może zostawię gdyż wszysto jest prawidłowo skonfigurowane i gra, wspomnę tylko, iż posiadam kartę muzyczną emu 0404. Do rejestracji wokalu używam tu mxl v63, miksera soundcraft sx spilit folio, i tu pierwszy problem- nie jest to mój mikser, tylko mikser kolegi i w związku z tym przymierzam się do zakupu własnego. Rozważam zakup kilku modeli róznych marek, i tak wchodzi w grę compact4, o którym dobrze pisano na forum lub z tej firmy tj. soundcraft, E 6-wydaje mi się, iż byłby to lepszy wybór gdyż mogłbym go równiez wykorzystać do grania na żywo, ponadto ma parametryczny środek. Kończąc tę kwestię chcę zapytać czy oprócz ilości kanałów wskazane miksery są porównywalnej jakośc z sx-em, a przede wszystkim chodzi mi o mieszczące w tych mikserach preampy, bo jak mówiłem nagrywam przeważnie ścieżki wokalowe. Zastanawiam się również nad zakupem miksera firmy alesis multi mix 8 fire wire, bowiem wydaje mi się, iż jakość dźwięku byłaby chyba lepsza, 24 bit. Rozważam również zakup dobrego preampu, gdyż o czym nie wspomniałem, nie jest bezwzględną koniecznością zakup przeze mnie miksera, ponieważ mogę używać miksera kolegi w sposób nieograniczony. Stąd też może korzystniejszym dla dokonywanych nagrań ścieżek wokalnych byłoby zakupienie dobrego preamp. I tu problem, gdyż mam kilka typów: preamp firmy 1)art pro channel tube mic pre(jest to lampowy monofoniczny preamp z kompresorem i equalizerem i tu prawie, że mikser nie byłby konieczny) 2)art DMPA PRO 2 channel mic pre, przedwzmacniacz z cyfrowymi wyjściami, tylko nie bardzo wiem jak wykorzystać tę zaletę tego preampu, przypuszczm jednakże, iż jakość nagrań byłaby lepsza te dokonywane drogą analogową 16 bitową.Myślę również o preampie firmy Joemeek, model three Q z kompresorem i equalizerem. Mam nadzieję,iż znajdzie się ktoś komu uda się przebrnąć przez tem gąszcz moich niepoukładanych myśli i pytań, których notabene mam o wiele więcej. Dziękuję za cierpliwość i serdecznie proszę o ustosunkowanie się do moich dylematów. Pozdrawiem.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

rimax

Re: Jaki mikser, a może dobry preamp?

Post autor: rimax » wtorek 11 lip 2006, 20:38

...nie przeczytałem dokładnie twojego postu ale jesli chodzi o mixer lub preamp to PREAMP. Jeśli chcesz zakupić jedno i drugie to kup lepszy preamp a słabszy mixer. Mixer może troche zniekształcic sygnał ale z dobrym preampem uzyskasz dobry efekt. Dlatego tak uważam. Zresztą na dobrym preampie masz o wiele wiecej opcji niż na mixerze. Nawet jeśli chcesz nagrywać większą ilość scieżek to i tak to powinno sie dobrze sprawdzić
pzdr...
serdeczne dzięki za zainteresowanie!jak pisałem mikser soundcraft sx mam do dyspozycji, mam również zapięty między nim a kartą muzyczną kompresor/limiter z bramką szumów. Teraz chciałbym zapytać czy używać do nagrania wokalu tej bramki szumów, a jeśli tak to na jakim poziomie. Kompresora używam delikatnie, raczej stosując go jako limiter. Pytałem o przedwzmacniacz bo wydaje mi się, iż mógłbym wzmocnić sygnał lepiej niż przy pomocy sx, a może jestem w błędzie i nie doceniam preampu z sx. Proszę o odpowiedź.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

rimax

Re: Jaki mikser, a może dobry preamp?

Post autor: rimax » środa 12 lip 2006, 14:20

...serdeczne dzięki za zainteresowanie!jak pisałem mikser soundcraft sx mam do dyspozycji, mam również zapięty między nim a kartą muzyczną kompresor/limiter z bramką szumów. Teraz chciałbym zapytać czy używać do nagrania wokalu tej bramki szumów, a jeśli tak to na jakim poziomie. Kompresora używam delikatnie, raczej stosując go jako limiter. Pytałem o przedwzmacniacz bo wydaje mi się, iż mógłbym wzmocnić sygnał lepiej niż przy pomocy sx, a może jestem w błędzie i nie doceniam preampu z sx. Czy zapup przedwzmacniacza Studio Projects VTB-1 Tube Blend poprawi znacząco sytuację. Proszę o odpowiedź. ...

Jeśli chodzi o bramkę szumów to jest liczne grono które odradza tą opcje.
Co do przedwzmacniaczy.
1. Ustaw poziom wzmocnienia na mixerze tak aby był odpowiedni dla twojego głosu. Poziom GAIN w preampie ustaw na 0dB
2. Potem zrób na odwrót. W mixerze wzmocnienie ustaw minimalnie aczkolwiek nie tak aby sygnał był mocno przyciszony.A wzmocnienie preampu ustaw na pewną wartość, odpowiednią dla twojego głosu
Nagraj pare sekund w obu przypadkach

sprawdź który preamp przyniusł najwiecej brudów

ale i tak wydaje mi sie ze preamp powninien lepiej sie sprawdzić

To co napisałem to moje własne przemyśłenia...może wypowie sie ktoś kto bardziej sie zna??

pozdrawiam

dziękuję za te cenne informacje, tylko dla jasności powiem, iz nie mam żadnego preampu, ani też nie mam możliwości sprawdzenia wymienionych powyżej przeze mnie modeli. W tym momencie nagrywam przy pomocy soundcrafta sx i mam w związku z tym co napisałeś o ustawieniu gainu w mikserze na 0 pytanie, bo ja ustawiam na ok. -30 db, tak by podczas nagrania w programie muzycznym, ani razu nie przekroczyć 0 db. Teraz spróbuję nagrywać bez bramki a co do kompresora/limitera napiszę jakie, mniej więcej, stosuję ustawienia- bo chodzi mi generalnie o to by sygnał był mocny, ale by go nie przesterować w trakcie nagrania. I tak, w kompresorze atak ustawiam na ok 100ms, czyli nie zbyt szybki, uwolnienie na 50ms, w moim kompresorze jest to najmniejsza wartość- chcę tym samym niezbyt mocno ingerować w nagranie, nachylenie(ratio)ustawiem na 2,5/1, zaś próg zadziałania na ok. -3db. Nie wiem czy dobrze to wszystko robię, te ustawienia są wynikiem długich prób. proszę o twoje, a również i innych życzliwych osób, zdanie w tej kwestii.

...

ODPOWIEDZ