M-Audio FireWire 410 problem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
spinaczo

M-Audio FireWire 410 problem

Post autor: spinaczo » sobota 01 wrz 2007, 23:52

Kupiłem to urządzenie plus mikrofon, żeby nagrywać wokale i oczywiście jak to na poczatku zawsze jakies problemy, są dwa wejścia mikrofonowe.......kiedy podpinam mikrofon pod nr1 to gra mi na lewym kanale a kiedy pod nr2 to na prawym! Jak zrobić żeby grało na obydwu jednocześnie?

Z góry dzięki za rade

mirt11

Re: M-Audio FireWire 410 problem

Post autor: mirt11 » niedziela 02 wrz 2007, 00:33

...Kupiłem to urządzenie plus mikrofon, żeby nagrywać wokale i oczywiście jak to na poczatku zawsze jakies problemy, są dwa wejścia mikrofonowe.......kiedy podpinam mikrofon pod nr1 to gra mi na lewym kanale a kiedy pod nr2 to na prawym! Jak zrobić żeby grało na obydwu jednocześnie?

Z góry dzięki za rade ...
Proponuje podpiąć na 2 jednocześnie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 02 wrz 2007, 02:24

odpalic mikser m-audio i ustawic panorame ww kanalu na srodek?
[addsig]

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 02 wrz 2007, 09:29

...odpalic mikser m-audio i ustawic panorame ww kanalu na srodek?
...
Dokladnie w mixerze zakladka Mixer nastepnie analog in i tam galeczka Pan ze skrajnego lewa (L127 )na srodek (L0) .

spinaczo

Post autor: spinaczo » niedziela 02 wrz 2007, 11:29

......odpalic mikser m-audio i ustawic panorame ww kanalu na srodek?
...
Dokladnie w mixerze zakladka Mixer nastepnie analog in i tam galeczka Pan ze skrajnego lewa (L127 )na srodek (L0) ....
dokładnie tak zrobiłem, jednak wnosi to tylko tyle że na odsłuchach słysze mikrofon na 2 kanałach a jeżeli chodzi o nagrywanie to we wszystkich programach pokazuje że nagrywa na jednym.....

spinaczo

Post autor: spinaczo » niedziela 02 wrz 2007, 12:18

Problem jest zapewne banalny ale bądźcie ludźmi pomóżcie.... Jak ustawić żeby na komputerze w jakims programie nagrywał mi na dwóch kanałach?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 02 wrz 2007, 12:54

Jakie to programy i czy nie jest tak ze zamiast mono wybierasz stereo track ?

spinaczo

Post autor: spinaczo » niedziela 02 wrz 2007, 13:24

...Jakie to programy i czy nie jest tak ze zamiast mono wybierasz stereo track ?...

Do tego urzadzenia dołączona była płyta z programem Live Lite 5, chciałbym aby chociaż na tym "fabrycznym" chodziło stereo, jednak cały czas pokazuje mi że chodzi jeden słupek przy nagrywaniu, podczas gdy w zakładce Output panelu sterowania urzadzenia pokazuje że chodzą dwa i na słuchawkach słysze dwa.

Jakiś pomysł?? Z góry dzięki

Pozdro

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 02 wrz 2007, 13:35

Do tego urzadzenia dołączona była płyta z programem Live Lite 5, chciałbym aby chociaż na tym "fabrycznym" chodziło stereo, jednak cały czas pokazuje mi że chodzi jeden słupek przy nagrywaniu, podczas gdy w zakładce Output panelu sterowania urzadzenia pokazuje że chodzą dwa i na słuchawkach słysze dwa.

Pozdro...
Dziala prawidlowo, na wejsciu masz jeden slupek bo jeden kanal gra. Jak wlozysz drugi mikrofon w drugi to bedziesz mial w drugim slupku sygnal.
Problemem jest raczej brak twego doswiadczenia w nagrywaniu.
Wokal nagrywaj w mono. i jak nagrasz to na wyjsciu pokaza sie dwa slupki tak jak masz w zamysle.

spinaczo

Post autor: spinaczo » niedziela 02 wrz 2007, 14:06

...**********************

Pozdro...
Dziala prawidlowo, na wejsciu masz jeden slupek bo jeden kanal gra. Jak wlozysz drugi mikrofon w drugi to bedziesz mial w drugim slupku sygnal.
Problemem jest raczej brak twego doswiadczenia w nagrywaniu.
Wokal nagrywaj w mono. i jak nagrasz to na wyjsciu pokaza sie dwa slupki tak jak masz w zamysle. ...

ale nagrywa tylko lewy lub prawy kanał! jak to zapisze i potem odtwarzam to słysze tylko lewy czy tam prawy. Mam w takim razie nagrać na lewym lub na prawym i potem starać sie to puscić w taki sposób żeby podzieliło na dwa? W takim razie jak to jest że jak podepne mikrofon do skypa za 5 złoty przez zwykła karte muzyczną to nagrywa na 2 kanałach Ja już nie wiem o co kaman w tym wszystkim:-D
Odpowiedz mi i już przestanę Cię męczyć.
Dzięki! pjona

ODPOWIEDZ