Behringer DEQ2496

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
rafal19

Behringer DEQ2496

Post autor: rafal19 » piątek 01 lut 2008, 16:35

czy mozna wykorzystac wszystkie jego funkcje .jak on sie sprawdzi przy naglasnianiu malych imprez potrzebuje urzadzenia ktore pozwoli zapanowac nad sprzezeniami a jednoczesnie bedzie pracowalo jako equalizer z tego co czytalem na jego auto eq nie mozna za bardzo liczyc ?
pracuje a oprocz tego troche gram i spiewam po weselach balach itp

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Behringer DEQ2496

Post autor: szkudlik » poniedziałek 04 lut 2008, 09:16

...czy mozna wykorzystac wszystkie jego funkcje .jak on sie sprawdzi przy naglasnianiu malych imprez potrzebuje urzadzenia ktore pozwoli zapanowac nad sprzezeniami a jednoczesnie bedzie pracowalo jako equalizer z tego co czytalem na jego auto eq nie mozna za bardzo liczyc ? ...

Jest niezłe, używam i w zasadzie nie narzekam:
- graphEQ - w normie, działa i nawet nieźle brzmi przy 96KHz, przy 44.1 znacznie gorzej (jak każdy cyfrowy procesor)
- auto-EQ - do zgrubnego zdejmowania akustyki sali nadaje się jak najbardziej! oczywiście ręczne poprawki są konieczne.
- bardzo użytecznym dodatkiem są filtry parametryczne, lepiej mi się z nimi pracuje niż z EQ graficznym
- kompresja - w normie, czasami się przydaje.
- limiter - też w normie, dość twardy ale spełnia zadanie - a jak ktoś tak mixuje że limiter pracuje cały czas to jest sam sobie winien że całość nie brzmi
- najmocniejszy punkt to filtry dynamiczne - są niezastąpione do wyrównywania różnic w brzmieniu driverów przy mniejszych i większych głośnościach - nawet w słabszych głośnikach można w 99% redukować nieprzyjemną "krzykiwość" przy większych głośnościach
- usuwanie sprzężeń - ustawiam przed koncertem na stałe, nie korzystam z automatu w trakcie. Raz że to wystarcza, dwa że pare razy wyciął mi czego nie powinien

ogólnie urządzenie jest godne uwagi, ja jestem zadowolony

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
rafal19

Post autor: rafal19 » czwartek 14 lut 2008, 16:34

......czy mozna wykorzystac wszystkie jego funkcje .jak on sie sprawdzi przy naglasnianiu malych imprez potrzebuje urzadzenia ktore pozwoli zapanowac nad sprzezeniami a jednoczesnie bedzie pracowalo jako equalizer z tego co czytalem na jego auto eq nie mozna za bardzo liczyc ? ...

- graphEQ - w normie, działa i nawet nieźle brzmi przy 96KHz, przy 44.1 znacznie gorzej (jak każdy cyfrowy procesor)
- auto-EQ - do zgrubnego zdejmowania akustyki sali nadaje się jak najbardziej! oczywiście ręczne poprawki są konieczne.
- bardzo użytecznym dodatkiem są filtry parametryczne, lepiej mi się z nimi pracuje niż z EQ graficznym
- kompresja - w normie, czasami się przydaje.
- limiter - też w normie, dość twardy ale spełnia zadanie - a jak ktoś tak mixuje że limiter pracuje cały czas to jest sam sobie winien że całość nie brzmi
- najmocniejszy punkt to filtry dynamiczne - są niezastąpione do wyrównywania różnic w brzmieniu driverów przy mniejszych i większych głośnościach - nawet w słabszych głośnikach można w 99% redukować nieprzyjemną "krzykiwość" przy większych głośnościach
- usuwanie sprzężeń - ustawiam przed koncertem na stałe, nie korzystam z automatu w trakcie. Raz że to wystarcza, dwa że pare razy wyciął mi czego nie powinien

ogólnie urządzenie jest godne uwagi, ja jestem zadowolony

...
Szanowny panie Szkudliku czy dysponuje pan może instrukcją w jezyku polskim do tego urządzonka bardzo by mi pomogła

Awatar użytkownika
rafal19

Post autor: rafal19 » czwartek 14 lut 2008, 16:39

A tak wogóle to dziekuje za informacje i zainteresowanie

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » piątek 15 lut 2008, 07:18

...ogólnie urządzenie jest godne uwagi, ja jestem zadowolony

Podpisuję się pod tym obiema rękami (ja używam raczej w studio - jako EQ i kompresor). Mam go od nowości i nie dostałem instrukcji PL, więc przypuszczam, że mogli jej w naszym ojczystym języku nie wydać. Ta dołączona po angielsku jest całkiem przejrzysta.
Hammond SK1

Awatar użytkownika
rafal19

Post autor: rafal19 » sobota 16 lut 2008, 23:27

Moi drodzy tak sie sklada ze gralismy kilka lat tylko na rozbudowanym mikserze i dość dobrym nagłośnieniu . dlatego też moja wiedza na temat obelugi urzadzeń tego typu jest mizerna . jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na kilka pytań odnośnie ustawień deq 2496 proszę o nr. telefonu skype, bądż gadu . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafal19

Post autor: rafal19 » sobota 16 lut 2008, 23:32

Moi drodzy tak sie sklada ze gralismy kilka lat tylko na rozbudowanym mikserze i dość dobrym nagłośnieniu . dlatego też moja wiedza na temat obelugi urzadzeń tego typu jest mizerna . jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na kilka pytań odnośnie ustawień deq 2496 proszę o nr. telefonu skype, bądż gadu . Pozdrawiam

ODPOWIEDZ