Książka o komponowaniu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
hemisys

Książka o komponowaniu

Post autor: hemisys » poniedziałek 19 sty 2009, 14:08

Witam.

Mój kolego studiuje w Szkocji muzykę. Jest na pierwszym roku i właśnie zapoznaje się z książką o komponowaniu. Zawiera ona między innymi:

"info o akordach zmniejszonych, zwiekszonych, dominantowych, o skalach modalnych, info roznym pdejsciu do tworzenia muzy i roznych typach muzy i o roznych zabiegach i warjacjach jakie mozna robic z melodią np. jest tam info o tym ze skale molowa melodyczna uzywa sie w jazzie albo ze skala molowa harmonoiczna uzywa sie glownie w klasycznej muzyce co daje tej muzie harakterystyczne brzmienie"

Czy mamy na rynku polskim podobną pozycję? interesuje mnie zwłaszcza to:"info roznym pdejsciu do tworzenia muzy i roznych typach muzy i o roznych zabiegach i warjacjach jakie mozna robic z melodią"

Awatar użytkownika
Akton

Re: Książka o komponowaniu

Post autor: Akton » poniedziałek 19 sty 2009, 14:27

"Harmonia" Sikorskiego - 2 tomiska, "Zasady muzyki", "Formy muzyczne" etc. etc.
Co prawda nie słyszałem jeszcze nigdy o tym, żeby nauczyć się kompozycji z książek, no ale cóż ... Pewnie nie wszystko jeszcze w życiu widziałem
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » poniedziałek 19 sty 2009, 15:08

...
Co prawda nie słyszałem jeszcze nigdy o tym, żeby nauczyć się kompozycji z książek, no ale cóż ... Pewnie nie wszystko jeszcze w życiu widziałem ...
Kumpel na razie ja przegladal. Prawdopodobnie mial na mysli ze jest to narzedzie przydatne do kompnowania. Ktora z tych pozycji polecilbys? Mogłbys cos wiecej o nich napisac?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 19 sty 2009, 15:18

...info o akordach zmniejszonych, zwiekszonych, dominantowych, o skalach modalnych, info roznym pdejsciu do tworzenia muzy i roznych typach muzy i o roznych zabiegach i warjacjach jakie mozna robic z melodią...

Rany Boskie, toż takie info i to w szerokim zakresie wbijają u nas w łepetyny już na poziomie byle jakiej średniej szkoły muzycznej
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 19 sty 2009, 15:20

......info o akordach zmniejszonych, zwiekszonych, dominantowych, o skalach modalnych, info roznym pdejsciu do tworzenia muzy i roznych typach muzy i o roznych zabiegach i warjacjach jakie mozna robic z melodią...

Rany Boskie, toż takie info i to w szerokim zakresie wbijają u nas w łepetyny już na poziomie byle jakiej średniej szkoły muzycznej
...

Ja tam dużo z tego pamiętam wręcz ze szkoły podstawowej

Lighter

Post autor: Lighter » poniedziałek 19 sty 2009, 17:58

Wiedzcie, ze w Anglii czy Szkocji pewnie tez, sposob nauczania muzyki jest zupelnie inny niz u nas. Moja muzyka w podstawowce(w sredniej nie mialem takiego wyboru), polegala na umuzykalnianiu sie przez zbiorowe spiewanie piosenek(glownie).

Nie slyszalem o takiej ksiazce w Polsce, bo tez z takowych nie korzystalem. Mam ksiazke z plyta "The Complete Arranger" Sammy'ego Nestico, ale jest to podrecznik do instrumentacji z pewnymi kompozytorskimi wskazowkami. Ksiazka nie jest tak obszerna i szczegolowa jak te Drobnera.

Z tego co sie orientuje, to do samej kompozycji faktycznie nie ma i trzeba albo pochodzic na "jazzowe lekcje" albo zbierac rozne ksiazki(co jest tez wskazane). Najprostsze wydaje sie zamowienie ksiazki Twojego kumpla. Na zachodzie maja duze doswiadczenie w wydawaniu takich podrecznikow(skup sie na tych akadamickich). Domyslam sie, ze maja one formule, ktora nie zasypuje czytelnika setkami detali, ktore na poczatek dla ogarniecia sprawy sa malo istotne i robia mentlik w glowie.

Oczywiscie zakladam, ze podstawowa wiedze masz.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 19 sty 2009, 21:21

...
Co prawda nie słyszałem jeszcze nigdy o tym, żeby nauczyć się kompozycji z książek, no ale cóż ... Pewnie nie wszystko jeszcze w życiu widziałem
a W/W pozycję dostałbym w empiku, czy w jakiś innych księgarniach?...
W księgarniach muzycznych.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 19 sty 2009, 23:36

Co prawda nie słyszałem jeszcze nigdy o tym, żeby nauczyć się kompozycji z książek, no ale cóż ... Pewnie nie wszystko jeszcze w życiu widziałem ...
Kumpel na razie ja przegladal. Prawdopodobnie mial na mysli ze jest to narzedzie przydatne do kompnowania. Ktora z tych pozycji polecilbys? Mogłbys cos wiecej o nich napisac?
Wszystkie chlopie... wszystkie...
Chcesz komponowac... to naucz sie podstaw... u mnie na akademi muzycznej zeby dostać sie na kompzytorstwo, musisz zdac egzamin, wlasnie z harmonii, zasad muzyki, ksztalcenia sluchu, historii muzyki, do tego fortepian i do tego jeszcze pare innych pierdol...
Wiec to co przedstawil kolega... to sa tzw. wymagane podstawy, zeby zaczac mowic o jakiejkolwiek nauce komponowania

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » wtorek 20 sty 2009, 00:39

Książka o komponowaniu, dobre

Zapytaj Seweryna Krajewskiego, pewnie ma jakieś dobre książki w języku polskim

ODPOWIEDZ