Trzaski VSTi w Cubase

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
emilozis

Trzaski VSTi w Cubase

Post autor: emilozis » środa 07 paź 2009, 23:03

Mam dość istotny problem, otóż podczas gry jak i odtwarzania jakiegokolwiek VSTi w Cubase SX dzwiek zaczyna sie rwać i trzeszczec, nie jestem w stanie nagrac nic nie wspominajac juz o wykorzystaniu wiecej niz jednej wtyczki. Podejrzewam, ze przyczyna moga byc parametry kompa, jest to laptop MSI z prockiem Intel Atom 1,6GHz, 1GB RAM, E-MU 0202 USB 2.0, KORG KONTROL 49, prosze pomozcie! Czy przy takiej konfiguracji jest w ogole mozliwa normalna praca?

Korg KONTROL49

Awatar użytkownika
cool

Re: Trzaski VSTi w Cubase

Post autor: cool » środa 07 paź 2009, 23:26

...
Mam dość istotny problem, otóż podczas gry jak i odtwarzania jakiegokolwiek VSTi w Cubase SX dzwiek zaczyna sie rwać i trzeszczec, nie jestem w stanie nagrac nic nie wspominajac juz o wykorzystaniu wiecej niz jednej wtyczki. Podejrzewam, ze przyczyna moga byc parametry kompa, jest to laptop MSI z prockiem Intel Atom 1,6GHz, 1GB RAM, E-MU 0202 USB 2.0, KORG KONTROL 49, prosze pomozcie! Czy przy takiej konfiguracji jest w ogole mozliwa normalna praca?...

Problem tkwi prawdopodobnie w konfiguracji ASIO, a zwłaszcza sprawdź latencję.

Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 07 paź 2009, 23:29

...
Mam dość istotny problem, otóż podczas gry jak i odtwarzania jakiegokolwiek VSTi w Cubase SX dzwiek zaczyna sie rwać i trzeszczec, nie jestem w stanie nagrac nic nie wspominajac juz o wykorzystaniu wiecej niz jednej wtyczki. Podejrzewam, ze przyczyna moga byc parametry kompa, jest to laptop MSI z prockiem Intel Atom 1,6GHz, 1GB RAM, E-MU 0202 USB 2.0, KORG KONTROL 49, prosze pomozcie! Czy przy takiej konfiguracji jest w ogole mozliwa normalna praca?...

Z tego co widzę, jest to netbook - Atom to badzo słabiutki procek (stosunkowo oczywiście). Niemniej wydaje mi się, że kilka ścieżek VST powinien pociągnąć.

1. Jakie to instrumenty? Jeśli sample, to z jakiego dysku lecą.

2. Jaką latencję ustawiłeś na karcie? Zbyt niska może obciążać procesor.

3. Jakie masz ustawione zarządzanie energią? Jeśli komp obniża taktowanie procesora automatycznie, może być to przyczyną problemów.

- Piotr

emilozis

Post autor: emilozis » środa 07 paź 2009, 23:31

Problem tkwi prawdopodobnie w konfiguracji ASIO, a zwłaszcza sprawdź latencję.

input prawie 11ms, output prawie 14ms, korzystam z ASIO dostarczonego przez E-MU, ale np. przy ASIO4ALL było to samo.

Korg KONTROL49

emilozis

Post autor: emilozis » środa 07 paź 2009, 23:40

. 

Z tego co widzę, jest to netbook - Atom to badzo słabiutki procek (stosunkowo oczywiście). Niemniej wydaje mi się, że kilka ścieżek VST powinien pociągnąć.

1. Jakie to instrumenty? Jeśli sample, to z jakiego dysku lecą.

2. Jaką latencję ustawiłeś na karcie? Zbyt niska może obciążać procesor.

3. Jakie masz ustawione zarządzanie energią? Jeśli komp obniża taktowanie procesora automatycznie, może być to przyczyną problemów.

- Piotr

1. Korg Legacy Cell (Polisix + MS20), Arturia Moog Modular V, DSK Synthopia 2, Addictive Drums, True Pianos + jeszcze kilka innych, ale wystarczy doslownie jeden by sie cielo :/

2. INPUT 11ms, OUTPUT 14ms - sa to wartosci domyslne E-MU

3. Schemat zasilania: Przenosny/Laptop (Win XP)

Korg KONTROL49

Pietro

Post autor: Pietro » środa 07 paź 2009, 23:58

Latencja sensowna. Sprawdź czy zmiana schematu zasilania coś daje.

A Cubase pokazuje Ci ASIO overload? (w okienku performance albo na pasku transportu)

- Piotr

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » czwartek 08 paź 2009, 12:03

Mam dość istotny problem, otóż podczas gry jak i odtwarzania jakiegokolwiek VSTi w Cubase SX dzwiek zaczyna sie rwać i trzeszczec, nie jestem w stanie nagrac nic nie wspominajac juz o wykorzystaniu wiecej niz jednej wtyczki. Podejrzewam, ze przyczyna moga byc parametry kompa, jest to laptop MSI z prockiem Intel Atom 1,6GHz, 1GB RAM, E-MU 0202 USB 2.0, KORG KONTROL 49, prosze pomozcie! Czy przy takiej konfiguracji jest w ogole mozliwa normalna praca?

Normalna praca, jak najbardziej mozliwa, oczywiscie w granicach rozsadku co do odpalanych "instancji" :)
zacznij od optymalizacji systemu (zakladam ze xp)
na przyklad...
jesli to nie pomoze, pozostaje wylaczenie ACPI, na swiezym systemie, u mnie kilka lat temu na tym sie skonczylo, minus, reczne wylaczanie kompa :)
Jak to kiedys okreslil MB, "problem denormalizacji" :)
pozdrawiam
www.osa-project.com

emilozis

Post autor: emilozis » niedziela 11 paź 2009, 22:24

Niestety po zastosowaniu wszystkich polecanych trick'ow nadal lipa :( sprobuje jeszcze formata i postawienia wszystkiego od poczatku na swiezym systemie.

i takie pytanie jeszcze - czy przy tym EMU 0202 zasadne jest korzystanie z DI-Box'a? On ma przelaczniki ground lift dla kazdego z wejsc, ale czy dostarczenie sygnalu juz balanced nie da czasem lepszego efektu?

Korg KONTROL49

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » poniedziałek 12 paź 2009, 21:13

Niestety po zastosowaniu wszystkich polecanych trick'ow nadal lipa :( sprobuje jeszcze formata i postawienia wszystkiego od poczatku na swiezym systemie.

no to pozostaje postawienie swiezego systemu, i wylaczenie ACPI, powinno pomoc, co do 0202 nie wypowiem sie, mam 1616m.
www.osa-project.com

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » środa 14 paź 2009, 11:46

Przeanalizuj w menedżerze zadań co Ci działa jeszcze w tle. Bo 1,6 i pamięć 1G to teraz już mało. Wyłączaj wszystko, antywira i tym podobne. Postawienie systemu na nowo może też pomóc. Ja miałem taką sytuację że na emu 0404 odpalałem patch mixa i od razu załamywało się wszystko. Wtedy musiałem zamykać sesję i cubase i ładować od nowa. Albo nawet kompa odpalać na nowo. Po postawieniu ponownym systemu  wszystko ustało. Poza tym teraz wiem że Emu to nie zbyt stabilne karty. Mam dla porównania emu 0404 i line-6 ux2. Line-6 zdecydowanie stabilniejsza. A tak poza tym ten Korg to nie jesz już taki nic nie ważący VST. Jak masz system na granicy to może... Ja na twoim miejscu spróbował bym rozszerzyć pamięć. Może pożycz od kogoś na próbę. Wsadź tam ile możesz i co najszybszego możesz. Chociaż jeśli nie musisz tachać z sobą laptopa to PC stacjonarny wydaje mi się rozsądniejszy. Za małe pieniądze można mić niezłą wydajność. A jeszcze bufor. Przy takiej konfiguracji kompa bufor na minimum. nie tylko latencja.

ODPOWIEDZ