Sprzęt na start

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
chodzik

Sprzęt na start

Post autor: chodzik » niedziela 15 sie 2010, 21:14

Witam, to mój pierwszy post na tym forum :) planuję sobie urządzić namiastkę studia w domuw którym nagrywałbym swoje skromne pomysły muzyczne, tj. często gitary, bass, różne klawiatury (zarówno żywe jak i VSTi), jakieś przeszkadzajki i wokale  (perkusja z automatu, przynajmniej do czasu), budżet to 800zł i ani grosza więcej (no, może pare)

Aha, no i chciałbym bawić się nagrywaniem stereo, bo już w głowie siedzi 100 pomysłów opartych na tej możliwości, a zabawa automatyką to nie to samo)

Gdyby ktoś się nad tym zastanawiał, przewodów mam pod dostatkiem.

i póki co wymyśliłem co następuje:

Opcja 1. :

M-Audio Audiophile 2496 jako interfejs audio

Behringer Xenyx 802 (umiem rozróżnić górny środek od dolnego, i generalnie słysze całkiem nieźle, ale nagrania znajomego na tym mikserze nie bolą mnie w ucho, a nawet brzmia bardzo dobrze)

Behringer C-2 (para pojemnościowych paluszków, tymczasowo do nagrywania wszystkiego, z czasem jako overheady do perki)

i teraz wady i zalety to tak:

+ jak ulał zmieszczę się w budżecie

+ karta dźwiękowa zdaje się jest całkiem niezła

- karta jest na PCI, więc mobilność studia jest ograniczona, dodaktowo, do stacjonarnego peceta musiałbym kupić większy dysk

Opcja 2. :
Behringer Xenyx 1204 USB jako mikser i interfejs w jednym

Behringer C-2

(ew. zamiast Behringera mogę kupić nieco taniej Fostexa MC-10, ale to juz tylko pojedynczy mikrofon)

+ "studio" w pełni mobilne

+ zespół w którym gram spokojnie na takim Behringerze nagłośni w knajpie (bez nagłaśniania perkusji), więc wydatek na przyszłość z głowy

- lekko przekroczę budżet

- nie jestem pewien czy interfejs wbudowany w ten mikser jest dobrej jakości

Ponieważ jestem w tym niemal zupełnie zielony, poradźcie mi proszę, która opcja będzie rozsądniejsza, bądź zasugerujcie lepsze rozwiązanie, pamiętając że wyższe koszty nie wchodzą w grę

Z góry dzięki :)

Zaczynam zabawę :)

Radomir

Re: Sprzęt na start

Post autor: Radomir » niedziela 15 sie 2010, 21:53

"...gitary, bass, różne klawiatury (zarówno żywe jak i VSTi), jakieś przeszkadzajki i wokale (perkusja z automatu, przynajmniej do czasu), budżet to 800zł" - brakuje mi tu przynajmniej jednego zera:)

"Aha, no i chciałbym bawić się nagrywaniem stereo, bo już w głowie siedzi 100 pomysłów opartych na tej możliwości, a zabawa automatyką to nie to samo)" - nie rozumiem

Mówisz, że jesteś totalnie zielony no i pewnie dlatego zapędy masz, że hoho:)
Gdybym był Tobą, to na początku poświęciłbym 80% czasu na studiowanie tematu domowego nagrywania ze wszystkich możliwych stron a pozostały czas na nagrywanie pierwszych tracków na dynamicznym SM58 i dowolnej karcie z przedwzmacniaczem...
Jakość sprzętu o ile nie jest to bazarowa tandeta, ma na tym etapie znaczenie pomijalne.

Awatar użytkownika
chodzik

Post autor: chodzik » niedziela 15 sie 2010, 22:12

..."...gitary, bass, różne klawiatury (zarówno żywe jak i VSTi), jakieś przeszkadzajki i wokale (perkusja z automatu, przynajmniej do czasu), budżet to 800zł" - brakuje mi tu przynajmniej jednego zera:)

"Aha, no i chciałbym bawić się nagrywaniem stereo, bo już w głowie siedzi 100 pomysłów opartych na tej możliwości, a zabawa automatyką to nie to samo)" - nie rozumiem

Mówisz, że jesteś totalnie zielony no i pewnie dlatego zapędy masz, że hoho:)
Gdybym był Tobą, to na początku poświęciłbym 80% czasu na studiowanie tematu domowego nagrywania ze wszystkich możliwych stron a pozostały czas na nagrywanie pierwszych tracków na dynamicznym SM58 i dowolnej karcie z przedwzmacniaczem...
Jakość sprzętu o ile nie jest to bazarowa tandeta, ma na tym etapie znaczenie pomijalne....

Tzn może z totalną zielonością nieco przesadziłem, mam swoje pierwsze kroczki i znośnie brzmiące nagrania (przez multiefekt z interfejsem USB - elektryczne instrumenty nagrywa nieźle), chciałem po prostu kupić jakiś mikser z fantomem i mieć możliwość spokojnego nagrywania gitary akustycznej, wokali i przeszkadzajek w taki sposób, żeby moje mimo wszystko nie bardzo wygórowane wymagania zostały zaspokojone (aktualnie nie mam szans choćby w znośny sposób nagrać rzeczy których nie da się wpiąć w gniazdko przeznaczone do włożenia tam kabla z gitary ;) )

Wydaje mi się, że wiele rzeczy które bardziej szeleszczą niż grają, dużo łatwiej bedzie nagrać pojemnościowym mikrofonem, niż dynamicznym Shurem, nie mam racji?

Zaczynam zabawę :)

kz

Post autor: kz » poniedziałek 16 sie 2010, 01:32

Co do zestawu Audiophile + Xenyx. Myślę że lepszym rozwiązaniem byłby interfejs na USB. Na przykład Saffire 6 USB. Lepsza jakość toru audio a cena większa tylko o ok, 100 zł.

Co do mikrofonu. Trzymaj się prostej zasady. Masz pomieszczenie zaadoptowane po względem akustycznym do nagrywania - możesz myśleć o mikrofonie pojemnościowym. Jeżeli nie to zapomnij o pojemnościówce i kup najlepszy mikrofon dynamiczny na jaki Cię stać. Chyba że chcesz nagrywać obok np wokalu wszystkie niedoskonałości pomieszczenia plus odgłosy z mieszkania sąsiada itp...

[addsig]
http://nsmtbg.npx.pl

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 16 sie 2010, 01:38

Też mi się wydaje, że przy tym budżecie wszystko jedno jaki sprzęt kupisz. Będzie to poziom amatorski, do nagrywania rzeczy typu lo-fi. Jak rozumiem nagrane ścieżki będzie miksował już ktoś inny, ale i tak będziesz potrzebował jeszcze słuchawek do nagrywania, oprócz tego co wymieniłeś

Radomir

Post autor: Radomir » poniedziałek 16 sie 2010, 08:16

Mimo wszystko, gdybym miał wybrać jedną z opcji, które podałeś to była by to pierwsza.
Jakość przetworników i sterowników karty Audiophile jest znana, sprawdzona i pewna.
Do tego dokupiłbym na wszelki wypadek Shure SM57, którym można nagrać gitary i wokal na naprawdę konkretnym poziomie. Sa w sieci przykłady nagrań gitar i wokali przy użyciu SM57 dlatego warto sprawdzić co można zrobić z takim dynamikiem.
Jak już kolega wyżej napisał, pojemnościówka w zaszumionym pokoju bez adaptacji się nie sprawdza.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 16 sie 2010, 09:49

A ja bym polecil Audix i5 - kupilem ostatnio (zamiast shure sm57) - i naprawde bardzo fajny mikrofon. Pieknie nagrywa bass i perke (werbel i nawet stopa). koszt 350pln

Karte - porada z Focusritem jest bardzo dobra - moze ten uda sie na allegro jakas starsza karte kupic sensowna , ktora ma wiecej wyjsc i DSP (czyli bedzie mikserem). Marki: Presonus, Emu, etc.

Rozwaz tez moze opcje nastepujaca:
-kupic uzywana Emu1212m (naprawde swietna karta w tej cenie), powinna kosztowac do 400 (uzywana) - bedziesz mial 4 slady (zakladam ze Twoj efekt gitarowy ma SPDIF)

-mikrofon (albo jak koledzy radzili dynamiki albo pojemnosciowka niedroga (raczej nowa niz uzywana). ja nie mam zaufania do marki behringer akurat

-prosty mikser (zakupiony dla preampow i wyjsc sluchawkowych) - b.dobrej jakosci sa MAckie VLZ - mysle ze jakis nieduzy i uzywany bedzie kosztowal naprawde niewiele.

W przyszlosci jak mobilnosc bedzie wazna kupisz inna karte, jesli mniej wazna to mozna dokupic ADAT - wtedy wraz z efektem i wejsciami w Emu - masz 12 wejsc.

ODPOWIEDZ